Tolna város fenntartható fejlődősének programja

Készült 2014. szeptemberében
Készítette: VTK Innosystem Kft.


A környezet védelme érdekében tett első nagy volumenű nemzetközi együttműködésnek Stockholm adott helyett 1972-ben, az Emberi Környezet Konferencián. A konferencia résztvevői a Stockholmi Nyilatkozat keretében első ízben fogadták el hivatalosan, nemzetközi szinten az emberhez méltó környezethez való jogot. A nyilatkozatban a kormányok ünnepélyesen kötelezettséget vállaltak, hogy megóvják és jobbá teszik az ember környezetét a mai és a jövő nemzedékek számára.

Az ENSZ 1992-ben Rio de Janeiróban megrendezett Környezet és Fejlődés
Világkonferenciája előkészítésekor a „Közös Jövőnk" jelentés megállapításait vették alapul. A Riói konferencián fogadták el a fenntartható fejlődés átfogó programját "Feladatok a XXI. századra" (Agenda 21) címmel. A program „A helyi hatóságok kezdeményezése az Agenda 21 támogatására" című (28.) fejezete helyhatósági teendőként jelöli meg a „helyi Agenda 21" kidolgozását.

Az Európai Unió fenntarthatósághoz kapcsolódó stratégiai elképzelései között kiemelt szerepet kap a kis települések népességmegtartó képességének javítása. A fenntartható, a környezettel harmonikus kapcsolatra építő életmód fontos eleme a környezettel konform gazdasági tevékenység és életmód támogatása, ami a városi - különösen a nagyvárosi - településformában nehezebben valósítható meg.

Magyarországon még napjainkban is a kistelepülési rendszer a meghatározó forma, ezért szükségszerűen adódik, hogy a nemzeti stratégiával összhangban helyhatósági szinten is meg kell kezdeni a fenntartható fejlődést garantáló programok kidolgozását. Ezt a tényt felismerve készíttette el Tolna város Önkormányzata a település fenntartható fejlődését célzó helyi programját.

Fentartható fejlődés

Adobe PDF file, 1.1 MB | 2014. november 12. szerda

Tolna város fenntartható fejlődésének helyi programja (2014-2019)

Fentartható fejlődés
Akadálymentesített változat
VárosunkrólJelképekA város történeteMűemlékeinkVárosi értéktárKörnyezetvédelmi program
Fenntartható fejlődés
DíjazottakTestvérvárosokKiadványok városunkrólTolnai Hírlap