Helyzetbe hozzák a civileket

2017.09.13.

Már jóval egymilliárd felett az elnyert TOP-pályázati összeg

Immár hét sikeres TOP-pályázatnak örülhet a város. Az ún. CLLD-projekt megvalósítása a helyi civil szervezetek számára biztosít majd minden korábbinál nagyobb lehetőségeket. A Zöld város programban pedig a Duna-part fejlesztésére nyert támogatást az önkormányzat.

Augusztus elején érkezett a hivatalos értesítés: az önkormányzat 250 millió forint európai uniós TOP-támogatást nyert el az ún. CLLD-program megvalósítására. (A CLLD-projekt hivatalosan „közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések”-et jelent, magyarán lényegében az adott település kulturális és közösségi tevékenységének fejlesztését szolgálja, a helyi társadalom széleskörű együttműködésével.)

Az elnyert összeg kétharmadát anyagi jellegű fejlesztésekre lehet fordítani, egyharmadát pedig különféle programokra, tevékenységekre. A projekt teljes megvalósítása három éven belül várható.

Kép

Appelshoffer Ágnes polgármester elmondta: a CLLD-program legfontosabb beruházási projektje a Martinek emlékház átalakítása, a mözsi civil ház felújítása, illetve játszóterek építése lesz. A város pályázatában szerepelt a volt könyvtár épületének felújítása is, ám mivel az igényelt 500 milliós támogatásnak a felét kapja meg a város, ez utóbbi terv ebből a támogatásból nem lesz megvalósítható.

Mint az ismert, már évekkel korábban a Martinek emlékházban tervezték létrehozni a tolnai civil házat. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi civil ház megközelítése a Gesztenyéskert óvodán keresztül történhet, ami sem az intézménynek, sem a civil szervezeteknek nem szerencsés. Az óvodának ráadásul szüksége lenne az épületre is, ahol tornaszobát, közösségi helyiséget alakítanának ki.

A jelenleg kevésbé kihasznált Martinek emlékházban a meglévő szobák megfelelőek a civil szervezetek „ügyfélfogadásaira”, megbeszéléseire. A konyhát és az udvar egy részét viszont átalakítanák úgy, hogy nagyobb létszámú összejöveteleknek is teret tudjon adni. – Martinek József festőművész a városnak adományozott hagyatéka pedig továbbra is biztonságban és méltó helyen lesz – hangsúlyozta a városvezető.

A mözsi civil házat több, mint egy évtizede újították fel, helyi összefogással. Az épület jelenleg meglehetősen rossz állapotban van, sok tízmillió forintot fognak rá költeni.

A tervezetthez képest kisebb összegű támogatás miatt játszótér építésre is arányosan kevesebb pénz jut. Ám ilyen létesítmény a Vásártéren, a Bartók utcában és a Dobó téren is készül majd.

A pályázati támogatás egyharmad részét tehát programokra, civil tevékenységekre lehet majd fordítani. Hogy pontosan mire, azt a helyiek dönthetik el. A korábban megalakított akciócsoport – amelynek 3-3 önkormányzati intézmény, vállalkozás és civil szervezet, valamint az önkormányzat a tagja – pályázatokat ír majd ki, amire a helyi szervezetek nyújtanak be támogatási kérelmet. Appelshoffer Ágnes elmondta: újszerű konstrukcióról, de valami hasonlóról van szó, mint a mözsi szociális városrehabilitációs projekt kapcsán. Akkor 17 millió forintos pályázati keretösszeg állt a civil szervezetek rendelkezésére. Az a pénz is nagyon jól hasznosult, számos értelmes, értékes dolog született a támogatásokból. Bízik benne, hogy a mostani, jóval nagyobb keretből még több szervezet révén, még többet profitálhat az egész város.

Közélet
2018.01.22.

Alakul a KÉSZ idei programja

Közélet
Alakul a KÉSZ idei programja
2018.01.26.

Figyelem! Változik a parkolási rend

Közélet
Figyelem! Változik a parkolási rend
2018.01.31.

Élmények / Irán, a béke szigete

Közélet
Élmények / Irán, a béke szigete
2018.02.03.

Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak

Közélet
Több támogatást ad a város a tűzoltóságnak
2018.02.06.

Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán

Közélet
Díjátadó ünnepség a Vármegyeházán
2018.02.06.

Jézusom, én egy nő vagyok?

Közélet
Jézusom, én egy nő vagyok?
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár