Helyzetbe hozzák a civileket

2017.09.13.

Már jóval egymilliárd felett az elnyert TOP-pályázati összeg

Immár hét sikeres TOP-pályázatnak örülhet a város. Az ún. CLLD-projekt megvalósítása a helyi civil szervezetek számára biztosít majd minden korábbinál nagyobb lehetőségeket. A Zöld város programban pedig a Duna-part fejlesztésére nyert támogatást az önkormányzat.

Augusztus elején érkezett a hivatalos értesítés: az önkormányzat 250 millió forint európai uniós TOP-támogatást nyert el az ún. CLLD-program megvalósítására. (A CLLD-projekt hivatalosan „közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések”-et jelent, magyarán lényegében az adott település kulturális és közösségi tevékenységének fejlesztését szolgálja, a helyi társadalom széleskörű együttműködésével.)

Az elnyert összeg kétharmadát anyagi jellegű fejlesztésekre lehet fordítani, egyharmadát pedig különféle programokra, tevékenységekre. A projekt teljes megvalósítása három éven belül várható.

Kép

Appelshoffer Ágnes polgármester elmondta: a CLLD-program legfontosabb beruházási projektje a Martinek emlékház átalakítása, a mözsi civil ház felújítása, illetve játszóterek építése lesz. A város pályázatában szerepelt a volt könyvtár épületének felújítása is, ám mivel az igényelt 500 milliós támogatásnak a felét kapja meg a város, ez utóbbi terv ebből a támogatásból nem lesz megvalósítható.

Mint az ismert, már évekkel korábban a Martinek emlékházban tervezték létrehozni a tolnai civil házat. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi civil ház megközelítése a Gesztenyéskert óvodán keresztül történhet, ami sem az intézménynek, sem a civil szervezeteknek nem szerencsés. Az óvodának ráadásul szüksége lenne az épületre is, ahol tornaszobát, közösségi helyiséget alakítanának ki.

A jelenleg kevésbé kihasznált Martinek emlékházban a meglévő szobák megfelelőek a civil szervezetek „ügyfélfogadásaira”, megbeszéléseire. A konyhát és az udvar egy részét viszont átalakítanák úgy, hogy nagyobb létszámú összejöveteleknek is teret tudjon adni. – Martinek József festőművész a városnak adományozott hagyatéka pedig továbbra is biztonságban és méltó helyen lesz – hangsúlyozta a városvezető.

A mözsi civil házat több, mint egy évtizede újították fel, helyi összefogással. Az épület jelenleg meglehetősen rossz állapotban van, sok tízmillió forintot fognak rá költeni.

A tervezetthez képest kisebb összegű támogatás miatt játszótér építésre is arányosan kevesebb pénz jut. Ám ilyen létesítmény a Vásártéren, a Bartók utcában és a Dobó téren is készül majd.

A pályázati támogatás egyharmad részét tehát programokra, civil tevékenységekre lehet majd fordítani. Hogy pontosan mire, azt a helyiek dönthetik el. A korábban megalakított akciócsoport – amelynek 3-3 önkormányzati intézmény, vállalkozás és civil szervezet, valamint az önkormányzat a tagja – pályázatokat ír majd ki, amire a helyi szervezetek nyújtanak be támogatási kérelmet. Appelshoffer Ágnes elmondta: újszerű konstrukcióról, de valami hasonlóról van szó, mint a mözsi szociális városrehabilitációs projekt kapcsán. Akkor 17 millió forintos pályázati keretösszeg állt a civil szervezetek rendelkezésére. Az a pénz is nagyon jól hasznosult, számos értelmes, értékes dolog született a támogatásokból. Bízik benne, hogy a mostani, jóval nagyobb keretből még több szervezet révén, még többet profitálhat az egész város.

Közélet
2017.10.16.

Üresen áll Mözsön a gyógyszertár épülete

Közélet
Üresen áll Mözsön a gyógyszertár épülete
2017.10.21.

Közösek a textilgyári szép emlékek

Közélet
Közösek a textilgyári szép emlékek
2017.10.24.

Városi megemlékezés
Október 23.

Közélet
Városi megemlékezés
Október 23.
2017.10.25.

Klasszikus kézműves kisüzemet működtet

Közélet
Klasszikus kézműves kisüzemet működtet
2017.10.31.

Halloweenre hangoltak Tolnán

Közélet
Halloweenre hangoltak Tolnán
2017.11.01.

Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök

Közélet
Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár