Jézusom, én egy nő vagyok?

2018.02.06.

Az alkalmi ruháktól a varrott képekig: tűvel, cérnával alkot

Ruhakölteményeket varr, rajzol, fest, varrott képeket alkot. A tolnai Kinhirt Anita egy olyan ruhaipari mérnök, aki művészi módon műveli a szakmáját, s kikapcsolódásképpen át-átruccan a művészetek világába is.

Ha létezne „mindentvarró” kifejezés a magyar nyelvben, az illene legjobban Kinhirt Anitára. Mert mindent varrt már a 47 éves tolnai asszony, gyerekkorától kezdve: a babaruhától a menyasszonyi ruháig, a bugyitól a gobelinig. Beleszületett a mesterségbe: apja és nagyapja is férfiszabó volt.

Kép

Pályafutását a Szekszárdi Szabó Szövetkezet tolnai varrodájában kezdte, megszerezte a ruhaipari mérnöki diplomát, majd főállású anya lett – három lánya született –, s amellett varrogatott, kézimunkázgatott. Jelenleg egy 13 alkalmazottat foglalkoztató varrodát működtet; bérmunkát végeznek, főként férfi mellényeket készítenek.

Autodidakta módon sajátította el a szabás-varrás csínját-bínját Anita kislánykorában. Legelső ténykedése az volt, hogy édesanyja egyik lepedőjét szétvágta, és új funkciót adott az anyagnak. A hímzés, kötés, horgolás hamar a szenvedélyévé vált. Később szép kis ruhákat készített magának, s ezzel a jó szokásával máig sem hagyott fel. A családi ruhatár nagy része saját gyártmány, csakúgy, mint a lakástextíliák, függönyök, díszpárnák. A bevásárlószatyrokat sem boltban veszi, és a játékkészítésben is otthon van. Varrt macikat és más figurákat. A mostani karácsony nagy slágere a rizzsel és akril vattával kitömött manócska volt, amiből vagy negyven született.

Minden mesterséget lehet művészi szinten művelni. Kinhirt Anita nemcsak megközelíti, időnként át is lépi a művészet határát. Rajzolni régóta szeret. Tudását a faddi képzőművész, Ódryné Horváth Krisztina segítségével tökéletesítette a közelmúltban. Fest és relaxációs rajzok, mantrák készítésével is foglalkozik. Ez jelent számára kikapcsolódást. És, hogy ne pihentesse sokáig a tűt, a cérnát: varrott képeket is alkot.

Kedvencei a gobelinek és a keresztszemes hímzésű munkák. Szakmája csúcsának az alkalmi ruhákat tekinti. Ilyenekből varrt már vagy kétszázat, főleg esküvőkre, szalagtűzőkre. Szeretné, ha majd a lányai menyasszonyi ruháit is ő készíthetné. De bármilyen hihetetlen, nem a nagyestélyi jelenti a legnagyobb kihívást egy varrónő számára, hanem a melltartó. Az a legbonyolultabb ruhaipari mű. Anita is kínlódott eleget, mire összehozta az első használható példányt.

A mai lányok meg az alkalmi ruhákban kínlódnak. Farmerben járják ki az iskolát, sokukra a szalagtűzőn kerül először valamirevaló öltözék. Kinhirt Anita azt tapasztalja, hogy meg kell őket tanítani a mozgáskultúrára. Mert egy ruhát viselni, egy ruhában viselkedni kell. Számtalanszor volt tanúja annak, hogy az ifjú hölgy odaáll a tükör elé az új ruhában, és meglepetten kiált fel: – Jézusom, én egy nő vagyok?

Wessely Gábor

Közélet
2017.06.20.

Országos tűzgyújtási tilalom van!

Közélet
Országos tűzgyújtási tilalom van!
2017.06.23.

Régi és új harmonikus kapcsolata

Közélet
Régi és új harmonikus kapcsolata
2017.06.29.

Valami bűzlik Tolnán! De mi?

Közélet
Valami bűzlik Tolnán! De mi?
2017.07.03.

76 tagot számlál a szűk család Lukácséknál

Közélet
76 tagot számlál a szűk család Lukácséknál
2017.07.04.

Fontos lépést tettek a dunai vízpótlás érdekében

Közélet
Fontos lépést tettek a dunai vízpótlás érdekében
2017.07.10.

Más megoldást kell keresni

Közélet
Más megoldást kell keresni
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár