Pálinkás Bence igazi sportpolihisztor

2016.08.16.

Amihez nyúl, arannyá válik a kezében

Három sportágban országos bajnoki címet szerzett, gyorstollaslabdában korosztályos világ- és Európa-bajnok. A 18 éves Pálinkás Bence igazi sportpolihisztor, az általa kipróbált sportágakban kivétel nélkül magas szintre jutott.

Kép

Pálinkás Bence négy sportágban is kiemelkedően teljesített

Amihez nyúl, az szinte mindig arannyá válik a kezében. Pálinkás Bence nem valami modern kori alkimista, viszont mindenképpen polihisztor. A sportban. A 18. évét nemrégiben betöltött tolnai fiatalember ugyanis három sportágban is országos bajnoki címmel, és nem utolsó sorban Európa- és világbajnoki éremkollekcióval büszkélkedhet.

Egy olyan családban, ahol az apa és a nagybácsi (Pálinkás Gábor és János) is sokoldalú, istenáldotta sporttehetség és testnevelő tanár, nem lehetett kérdés, hogy Bence már négy-öt évesen elkezdjen sportolni. A focival kezdte. 2005-ben a tolnai csapat - amelynek Bence volt a kapitánya - megnyerte az országos Góliát döntőt.

Kézen állva a járógépen

Az öröm azonban nem sokáig tartott. Az országos siker után nagyjából egy hónappal a fiú fájlalni kezdte a csípőjét, és hamarosan kiderült, hogy egy súlyos csípőízületi betegség, a Perthes-kór támadta meg. Szüleit valószínűleg jobban megviselte kisebbik fiuk betegsége, mint Bencét, aki egyáltalán nem esett kétségbe. Ő csak meg akart gyógyulni, mert - bár csapatában a mezét „visszavonultatták" - újra focizni akart. Fegyelmezetten betartotta az orvosi utasításokat, de a járógépet sem tragédiaként fogta fel: egy idő után hajmeresztő mutatványokat végzett, például kézen állt vele. Másfél év után hagyhatta el ezt a segédeszközt, aztán még fél évig két könyökmankóval közlekedett, végül már csak egy mankó kellett, később egy sem.

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

2014. augusztus 16. Steinbach Zsolt

Sport
2016.12.10.

Nagyra értékelik a tolnai sportélet szereplőit

Sport
Nagyra értékelik a tolnai sportélet szereplőit
2016.12.11.

24 óra, 3 győzelem

Sport
24 óra, 3 győzelem
2017.01.24.

Tolnán véget ért a Szekszárd menetelése

Sport
Tolnán véget ért a Szekszárd menetelése
2017.02.25.

Terepsport, supermaraton és a család

Sport
Terepsport, supermaraton és a család
2017.02.26.

Nem változott a sporttámogatás

Sport
Nem változott a sporttámogatás
2017.02.28.

Hat játékossal raboltak pontot

Sport
Hat játékossal raboltak pontot
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár