Pozitív minta esetén is maradhat az otthonában

2020.04.05.

Kérdések a csekklistáról

Ha valaki légúti tünetekkel fordul a háziorvoshoz (ezt telefonon kell megtenni), első lépésben egy ún. csekklista alapján az orvos telefonon kérdéseket fog feltenni a betegnek.
A személyes adatok mellett a következőkre fognak rákérdezni:

  • Tapasztalja-e a következő tüneteket: 38 C feletti láz; köhögés; légszomj?
  • Tünetek kezdete
  • A tünetek kezdete előtti 14 napban járt-e külföldön?
  • Került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban megerősítetten, vagy valószínűsítetten koronavírussal fertőzött személlyel?
  • Újabban az orvosok rákérdezhetnek a betegnél a hirtelen szaglásvesztésre is.

A fenti elsődleges kérdésekre adott válaszok alapján folytatja az orvos a beteg tüneteinek további felderítését, írja elő a megfelelő gyógykezelést, illetve koronavírus (COVID-19) fertőzés gyanú esetén elrendeli a szükséges további intézkedéseket.
A COVID-19 gyanúsnak ítélt beteg, ha állapota alapján nem igényel kórházi ellátást és a csekklista alapján nem tartozik a kockázati csoportba, továbbá otthoni elkülönítése is megoldható, akkor otthonában fogják hatósági karanténnal elkülöníteni. A beteget természetesen tesztelik a vírusra.
Ha a fenti kritériumok valamelyike nem teljesül, akkor a COVID-19 gyanús beteget kórházban fogják elkülöníteni, természetesen a mintavételt nála is elvégzik.
Amennyiben az első mintavétel negatív, azaz nincs jelen a vírus, a tesztet 2 nap múlva megismétlik. Ha a minta ekkor is negatív, a beteg nem minősül gyanúsnak, az elkülönítést feloldják.
Pozitív minta esetén is maradhat az otthonában elkülönített beteg, ha az állapota megengedi. Az ilyen esetben a fertőzött személy kontaktjainak kutatása is megkezdődik. A fertőzött személy esetében akkor oldják fel a karantént, ha a tünetek kezdete után legalább egy héttel, vagy a láz elmúlta után legalább 3 nappal elkezdett – 24 óránként történő – mintavétel egymás után 3-szor negatív eredményt mutat.

Innen érdemes tájékozódni

A koronavírus kapcsán történő helyi intézkedésekről az önkormányzat a város honlapján (www.tolna.hu), illetve Tolna Város hivatalos Facebook oldalán (Tolna Város) tájékoztatja a lakosságot. Kérik, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel ezeket az információs csatornákat is. A koronavírussal kapcsolatos fontos tudnivalók, hiteles információk, friss hírek a koronavirus.gov.hu internetes oldalon érhetőek el. 

Közélet
2019.10.30.

Német Nemzetiségi Önkormányzat

Közélet
Német Nemzetiségi Önkormányzat
2019.10.31.

Hatvan év után jöttek össze az egykori diákok

Közélet
Hatvan év után jöttek össze az egykori diákok
2019.11.02.

Orvhalászat miatt közmunkára ítélték

Közélet
Orvhalászat miatt közmunkára ítélték
2019.11.05.

Sikeres volt az „Őszi lombhullás” Tolnán

Közélet
Sikeres volt az „Őszi lombhullás” Tolnán
2019.11.08.

A közbiztonságtól a kisemlős kutatásig

Közélet
A közbiztonságtól a kisemlős kutatásig
2019.11.10.

Töröltetni is lehet a nemzetiségi regisztrációt

Közélet
Töröltetni is lehet a nemzetiségi regisztrációt
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár