Pozitív minta esetén is maradhat az otthonában

2020.04.05.

Kérdések a csekklistáról

Ha valaki légúti tünetekkel fordul a háziorvoshoz (ezt telefonon kell megtenni), első lépésben egy ún. csekklista alapján az orvos telefonon kérdéseket fog feltenni a betegnek.
A személyes adatok mellett a következőkre fognak rákérdezni:

  • Tapasztalja-e a következő tüneteket: 38 C feletti láz; köhögés; légszomj?
  • Tünetek kezdete
  • A tünetek kezdete előtti 14 napban járt-e külföldön?
  • Került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban megerősítetten, vagy valószínűsítetten koronavírussal fertőzött személlyel?
  • Újabban az orvosok rákérdezhetnek a betegnél a hirtelen szaglásvesztésre is.

A fenti elsődleges kérdésekre adott válaszok alapján folytatja az orvos a beteg tüneteinek további felderítését, írja elő a megfelelő gyógykezelést, illetve koronavírus (COVID-19) fertőzés gyanú esetén elrendeli a szükséges további intézkedéseket.
A COVID-19 gyanúsnak ítélt beteg, ha állapota alapján nem igényel kórházi ellátást és a csekklista alapján nem tartozik a kockázati csoportba, továbbá otthoni elkülönítése is megoldható, akkor otthonában fogják hatósági karanténnal elkülöníteni. A beteget természetesen tesztelik a vírusra.
Ha a fenti kritériumok valamelyike nem teljesül, akkor a COVID-19 gyanús beteget kórházban fogják elkülöníteni, természetesen a mintavételt nála is elvégzik.
Amennyiben az első mintavétel negatív, azaz nincs jelen a vírus, a tesztet 2 nap múlva megismétlik. Ha a minta ekkor is negatív, a beteg nem minősül gyanúsnak, az elkülönítést feloldják.
Pozitív minta esetén is maradhat az otthonában elkülönített beteg, ha az állapota megengedi. Az ilyen esetben a fertőzött személy kontaktjainak kutatása is megkezdődik. A fertőzött személy esetében akkor oldják fel a karantént, ha a tünetek kezdete után legalább egy héttel, vagy a láz elmúlta után legalább 3 nappal elkezdett – 24 óránként történő – mintavétel egymás után 3-szor negatív eredményt mutat.

Innen érdemes tájékozódni

A koronavírus kapcsán történő helyi intézkedésekről az önkormányzat a város honlapján (www.tolna.hu), illetve Tolna Város hivatalos Facebook oldalán (Tolna Város) tájékoztatja a lakosságot. Kérik, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel ezeket az információs csatornákat is. A koronavírussal kapcsolatos fontos tudnivalók, hiteles információk, friss hírek a koronavirus.gov.hu internetes oldalon érhetőek el. 

Közélet
2020.01.23.

A települések örökségének továbbvitelét is jelentik

Közélet
A települések örökségének továbbvitelét is jelentik
2020.01.28.

Fényes a jövő a tolnai pingpong számára

Közélet
Fényes a jövő a tolnai pingpong számára
2020.01.29.

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Közélet
A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell
2020.01.29.

Újraélesztették a régi hagyományt

Közélet
Újraélesztették a régi hagyományt
2020.02.05.

Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

Közélet
Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe
2020.02.07.

Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól

Közélet
Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár