Programok, kitüntetések a Város Napja alkalmából

2016.05.23.

Tolna | Minőségi programok zajlottak a hétvégén Tolnán. A tizedszer megrendezett Város Napja alkalmából a településnek újra alkalma nyílt ízelítőt adnia értékeiből.

- Tolnának nemcsak megörökölt értékei vannak, hanem tehetsége, ereje és szorgalma is ahhoz, hogy új értékeket tudjon teremteni, egyben a régieket megőrizni. Örüljünk annak, hogy van egy város, ami számunkra úgymond „reggel is szép". Mert szeretjük. És mert valóban szép - fogalmazott Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere a szombaton, a Város Napja alkalmából rendezett ünnepi testületi ülésen.

Kép

A felnőtt díjazottak: jobbról Rikkert Zsolt, Koleszár Ferencné, Pástiné Szentendrei Mária, Adler Éva, Végh András és dr. Bencédi Gyula, aki beteg nagybátyja, dr. Bencédy József helyett vette át a kitüntetést (Fotó: Mártonfai Dénes)

Az eseményt idén is a lovardában, a megye valószínűleg legszebb sportcsarnokában rendezték. A magas színvonalon lebonyolított, helyi diákok művészi produkcióival is színesített rendezvény az elmúlt időszak eredményeinek számbavételére is kiváló alkalom volt. Az eredmények viszont ilyenkor nemcsak tárgyiasult formában kerülnek szóba, hanem úgymond megszemélyesítve is. A Város Napján adják át ugyanis a helyi kitüntetéseket, amelyek megint bizonyították, hogy milyen sok értékes ember tanul, dolgozik, alkot Tolnán és hogy a település mennyi tehetséget adott országnak, világnak.

A Város Napja azonban nem csak a fennkölt pillanatok miatt szokott emlékezetes lenni, hanem a szórakozásra is alkalmat kínál. Pénteken és szombaton délután-este a Város Napi Vigalom programjai zajlottak. Mindkét estén megtöltötte a Hősök terét a tömeg, a sztárvendég pénteken az Ocho Macho, szombaton pedig Keresztes Ildikó és Caramel volt. Mindkét napon voltak gyerekprogramok és helyi művészeti és sportcsoportok is felléptek.
Tolnai ízekből is kínáltak ízelítőt: pénteken helyi szakácskönyvet mutattak be.

A város napját két megyei kórusrendezvény foglalta keretbe, a Bárdos Lajos Zenei Hetek alkalmából. Pénteken az Éneklő Ifjúság díszhangversenyének, vasárnap a Bárdos Lajos jubileumi kórusfesztiválnak adott otthont a tolnai lovarda. Utóbbi eseményen a mintegy négyszáz résztvevőt Appelshoffer Ágnes köszöntötte, aki korábban maga is tagja volt a jelenlevő kórusok közül háromnak is.

A tizenöt fellépő kar között volt a tolnai Ad Libitum kamarakórus, a Mözsi Bartók Béla Női Kar, a Bátaszéki Pedagógus Kórus, a Solti Női Kamarakórus, a szekszárdi Gagliarda Kamarakórus, a paksi Városi Vegyeskar, a simontornyai Krammer Ferenc Kórus, a szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, a dunaföldvári Cantemus Kamarakórus, a Paksi Pedagógus Kamarakórus, a dunaföldvári Annamatia Egyesüket, a Szekszárdi Madrigálkórus, a Bölcskei Női Kar, a Szekszárdi Gárdonyi Zoltán Református Együttes és a dombóvári Kapos Kórus.

A kitüntetettek

A Tolna Városért kitüntető díjat idén két Budapesten élő, országosan elismert, tolnai származású férfiúnak ítélte oda a képviselő-testület: a 94 éves dr. Bencédy József nyelvész kandidátusnak, illetve a 75 éves Végh Andrásnak, Munkácsy-díjas festőművésznek.

A Tolna Város Kiváló Közalkalmazottja elismerést Adler Éva, a Széchenyi iskola tanítónője, illetve Pástiné Szentendrei Mária, a tolnai Családsegítő Központ vezetője vehette át. Az Év Tolnai Civil Szervezete kitüntetést a Mözsi Német Nemzetiségi Klub kapta, az Év Tolnai Vállalkozója az Agro-Tipp Kft. lett. Előbbi díjat Koleszár Ferencné elnök, utóbbit Rikkert Zsolt ügyvezető vette át.

A Tolna Város Jó Tanulója-Jó Sportolója elismerést idén négyen kapták: Balogh Bence hatodikos osztályos diák, asztaliteniszező; Bátori Kamilla ötödikes tanuló, karatéka; Kaiser Anna hatodikos tanuló, karatéka; Buchmüller Petra a Sztárai gimnázium tizedikes diákja, futsal játékos.

2016. május 23. teol.hu/Steinbach Zsolt

Kultúra
2017.01.22.

Tolnai szervezetek díja

Kultúra
Tolnai szervezetek díja
2017.02.02.

Munkatársakat keresünk a tolnai tanuszodába

Kultúra
Munkatársakat keresünk a tolnai tanuszodába
2017.02.22.

Hatalmas tolnai siker Prágában

Kultúra
Hatalmas tolnai siker Prágában
2017.02.23.

Vidámság, kiegyensúlyozottság, tisztelet

Kultúra
Vidámság, kiegyensúlyozottság, tisztelet
2017.03.08.

Általános iskolai beiratkozás 2017.

Kultúra
Általános iskolai beiratkozás 2017.
2017.03.12.

A filatelista mozgalom szinte elsorvadt

Kultúra
A filatelista mozgalom szinte elsorvadt
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár