A bangladesi ikrek szétválasztásában is közreműködött

2019.12.11.

TOLNAI TALENTUM / Dr. Ezer Erzsébet a tolnai betegek ágya mellett külön is megáll

Hatalmas nemzetközi érdeklődés kísérte nemrégiben a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását. A rendkívül bonyolult műtétsorozat főszereplői egy magyar orvos csoport tagjai voltak. Köztük egy kiváló, tolnai származású szakemberrel, Ezer Erzsébet főorvossal.

Kép

Kedves arcú, csinos, mosolygós, szolidan, de jól öltözött. Olyan, akire betegként, első látásra is, szívesen rábíznám magam. Mindemellett kitartó, céltudatos, határozott, gyors döntéseket hozni képes, jó közösségi ember. Aki ugyanakkor megmaradt nőnek is, tud szeretni és ragaszkodni, olyan, akit az életben nem csak a racionalitások vezérelnek. Hugonnai Vilma és Albert Schweitzer, akikről annyit olvasott hajdanán, példaképként még ma is előtte járnak.

─ A gyógyítás nem elsősorban szakma a számomra, ami kellő képességek birtokában, sok tanulással és szorgalommal elsajátítható – magyarázta a főorvos asszony. – A késztetés, a bajban lévő, kiszolgáltatott, beteg embertársainkon segíteni, azt hiszem a kezdetektől fogva megvolt bennem. Amiről ágyba fektetett és rendszeresen injekciózott kislánykori babáim is mesélhetnének – tette hozzá mosolyogva. – Ma már tudom, orvosnak születtem, de ezt sokáig nem mertem kimondani. Érettségi után a jelentkezési lapra is egy tanári szakot jelöltem be. Hát te nem orvos leszel? ─ csodálkoztak rám osztálytársaim. Ekkor írtam be, az ő bíztatásukra az orvosi egyetemet.
Másodjára vettek fel az egyetemre, előtte egy évig szemészeti segédápoló voltam. Az egyetemet 1984-ben, Pécsett végeztem el. Első munkahelyem a székesfehérvári kórház volt, ahol már ekkor ráléphettem máig tartó utamra, az intenzív aneszteziológiai orvoslás útjára. 1989-ben kerültem Pécsre, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára, ahonnan 1995-ben átkerültem a POTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetébe. 2004 óta vagyok a POTE Idegsebészeti Klinikája intenzív osztályának a vezetője. Itt főleg koponya és gerincsérülteket látunk el, valamint agyvérzett, vagy agydaganat utáni, intenzív ápolásra szoruló betegeket gyógyítunk.

─ Mi a vonzó, vagy szép ebben a munkában?
─ Én egész életemben kerestem a kihívásokat, a nehéz feladatokat, a kiélezett helyzeteket, ahol dönteni kell, méghozzá gyorsan. Néha az élet és halál mezsgyéjén. Sokan bizonyára kerülik az ilyen helyzeteket, én itt találtam rá önmagamra. Ez az én világom.

─ Szakmai életrajzában nem hosszabb adat a többinél a nigériai és bangladesi kiküldetés. Mégis, elsősorban a bangladesinek, óriási visszhangja volt a médiában és szakmában is.
─ Talán azért mert ezek csak amolyan néhány hetes „kiruccanások” az itthoni szakma sűrűjéből, amihez azért hozzáteszem, nem kevésbé fontosak. Legalábbis nekem. Ezek az én „jutalom útjaim” a sorstól, egy kicsit, fiatalkori eszményem, Albert Schweitzer nyomában is járhatva. Ezeken a helyeken orvosnak lenni egész mást jelent, mint a fejlettebb világban. Nigériában alig van idegsebész, és intenzíves szakorvos sincs. Ezért megyünk oda.  A déli országrészben lévő Onitshában dolgoztam együtt Csókay Andrással. Aki később a Bangladesbe készülő orvos csoportba is meghívott, amit a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szervezett, a bangladesi sziámi ikrek szétválasztására.
Ennek a műtétnek voltam az egyik altató és intenzíves orvosa két kollégával, Szenohradszky Katalinnal és Csapody Marcellel. Nagy megtiszteltetés volt ebben részt venni, ugyanakkor hallatlan kihívás is. Ha valaki ugyanis azt mondta volna előtte nekem, hogy lehet 48 órát egyhuzamban, felelősen dolgozni egy rendkívül bonyolult és nehéz műtéten ─ talán egy órácskát aludtunk közben ─, kinevettem volna. Erre nem képes az ember, ilyen nincs. És mégis van! Ha kell, ha muszáj, ha nem csak én akarom, ha életek múlnak rajta.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2019. decemberi számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2019.04.08.

Fiatal dokik vizitáltak a MAG-Házban

Közélet
Fiatal dokik vizitáltak a MAG-Házban
2019.04.09.

Üveggyűjtő konténerek 5 helyen a városban

Közélet
Üveggyűjtő konténerek 5 helyen a városban
2019.04.10.

Karibi hangulat az idősek klubja átadásán

Közélet
Karibi hangulat az idősek klubja átadásán
2019.04.10.

Még mindig menő modell

Közélet
Még mindig menő modell
2019.04.12.

Vigyázzunk a Duna-partra!

Közélet
Vigyázzunk a Duna-partra!
2019.04.23.

Kevés helyen ápolják ezt a hagyományt

Közélet
Kevés helyen ápolják ezt a hagyományt
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár