A sulin kívül is vigyáz a rendre

2018.10.30.

Az Év Polgárőr Pedagógusa elismerést vehette át nemrégiben Szilák Henriette, a tolnai Wosinsky általános iskola mesterpedagógusa. A tanítónő tíz éve oszlopos tagja a tolnai polgárőrségnek is.

Kép

Szilák Henriette mesterpedagógus, emellett kiváló polgárőr is

Valóságos polgárőr dinasztia a tolnai Szilákéké. A családfő, dr. Szilák Mihály a tolnai polgárőr szervezet megalakulása, 2001 óta a szervezet elnöke. Tavaly ő kapta az Év polgárőre megyei kitüntetést. Idén lánya, Szilák Henriette – a tolnai Wosinsky iskola mesterpedagógusa, az Eötvös utcai iskola 2. b osztályának tanítónője – pedig az Év Polgárőr Pedagógusa elismerést vehette át Budapesten dr. Túrós Andrástól, az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől. Henriette  húsz éves lánya jelenleg is polgárőr, 22 éves fia pedig új munkahelyi elfoglaltsága miatt volt kénytelen megválni az általa több évig vállalt igen aktív szolgálattól.
Szilák Henrietta 2008-ban lett a tolnai szervezet tagja. Édesapja révén már korábban megismerte a tolnai csapatot, és nagyon tetszett neki a családias hangulat, a baráti összetartás szolgálaton kívül is. Nem kellett agitálni, hogy ő is belépjen a civil szervezetbe.

Havonta kétszer négyórás szolgálatot vállal, emellett szinte minden nagyobb városi rendezvényen, különösen az óvodai, iskolai programok biztosításán közreműködik. De ő szervezi a közlekedési ismeretekkel kapcsolatos oktatásokat, versenyeket is Tolnán. Azt mondja, mindezt nem nehéz egyeztetni a családdal, hiszen a gyerekei már nagyok, és – mint a fentebb írtakból is kiderül – szolgálat közben is gyakran együtt vannak. A pedagógusi munkája sem látja kárát annak, hogy nemcsak az iskolában, hanem az egész településen ügyel a rendre, a biztonságra. A szolgálati beosztás elkészítésénél mindig tekintettel vannak a munkahelyi elfoglaltságokra. Ráadásul pedagógusként a polgárőr utánpótlás toborzása során is könnyebben meg tudja szólítani a fiatalokat.

És mi jár érte?

A polgárőr tagság bővítésének legnagyobb problémája Henriett szerint az, hogy a legtöbb fiatal első kérdése: na és mi jár azért, ha polgárőr leszek? Nos, legfeljebb erkölcsi elismerés, de semmiféle anyagi előnyben nem részesülnek a polgárőrök a szabadidejükben, önkéntesen, éjszaka és ünnepnapokon is végzett, embert próbáló munkájukért.

Henriett szerint egyfajta belső késztetés elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki polgárőrnek álljon. Számára elsősorban az adja ennek a vállalásnak a szépségét – az összetartó társaság mellett –, hogy jó érzést okoz neki, ha segíteni tud, ha pozitív visszajelzéseket kap például a szülőktől, egy-egy sikeres, rendben lezajlott iskolai rendezvény után.

Az Év Polgárőr Pedagógusa kitüntetés egyébként számára meglepetés volt. Abban viszont mindenképpen megerősítette, hogy ezek szerint mások is úgy látják: jó úton jár, jó dolog, amit csinál.

Steinbach Zsolt, fotó: Mártonfai Dénes

Közélet
2018.05.27.

Továbbra is van mire büszkének lenni

Közélet
Továbbra is van mire büszkének lenni
2018.05.30.

Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak

Közélet
Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak
2018.05.31.

A 2018. évi kitüntető díjak átadása

Közélet
A 2018. évi kitüntető díjak átadása
2018.06.05.

Technikai bemutató iskolásoknak

Közélet
Technikai bemutató iskolásoknak
2018.06.07.

Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly

Közélet
Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly
2018.06.08.

A szerb templomtól a lokátorig

Közélet
A szerb templomtól a lokátorig
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár