A megyei múzeum második tolnai igazgatója

2020.02.12.

JÖTTEK, LÁTTAK, MARADTAK / Ódor János Tolna várának nyomait is kutatja

Közel két és fél évtizede Tolnán él Ódor János Gábor régész, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója. A szekszárdi múzeum első munkahelye, 2011 óta vezeti az intézményt, az alapító Wosinky Mór óta a második tolnaiként.

Ódor János egy olyan modern múzeumot szeretne megvalósítani munkatársaival, amely nemcsak a műtárgyak gyűjteménye, hanem élményszerűen ad át ismereteket, interaktív kiállítások, kiadványok és rendezvények segítségével. Emellett a kevésbé múzeumba járó közönséget is szeretné becsalogatni olyan újszerű programokkal, mint például a 2019 szeptemberében indult, és azóta is nagy sikerrel futó rocktörténeti beszélgetés-sorozat.

Négy kiállítóhelyük felfedezéséhez immár nem egy, hanem három múzeumpedagógustól kaphat ismertetőt az óvodás-iskolás korosztály. Gesztusként, de mégis fontos lépésként, létrehozták a Múzeumbarát iskola-, illetve óvoda elismerést, hogy az oktató-nevelő intézményeket is ösztönözzék a múzeumlátogatásra, Ódor János szeretné elérni, hogy a múzeum pozitív élményeket nyújtó helyként éljen az emberek tudatában.
Idén 125 éves a megyei múzeum, melyet 1895-ben alapított Tolna Vármegye közönsége Wosinsky Mór lelkes munkájának és felajánlásának köszönhetően. Akinek a nevét 1989 óta viseli az intézmény.

A szakmából került a posztra

Kép

Fotó Németh István, Ódor János egy nemrég Bonyhádról előkerült, 7. századi bizánci mécses másolatával

Ódor János 2011-ben, pályázaton nyerte el a múzeum igazgatói állását. A szakmából került erre a posztra, s lett az intézmény tizedik igazgatója. Vezetése alatt három fenntartó váltotta egymást rövid időn belül: 2012-ig a megyei önkormányzat, majd a megyei kormányhivatal, 2013-tól pedig Szekszárd Megyei Jogú Város a fenntartója az intézménynek. A megyei hatókör azonban feladatként megmaradt a múzeum számára.
A megyei múzeum igazgatója Simontornyán nőtt fel, és a szülőhelyétől 20 kilométerre fekvő Sárbogárdon, a Petőfi Sándor Gimnáziumában érettségizett. 14 éves kora óta dolgozott ásatásokon, ezután természetes volt számára, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem akkor induló régész szakára felvételizett 1991-ben. 1996-ban szerezte meg diplomáját, de már 1994 szeptemberében munkába állt Szekszárdon. Érdeklődése a népvándorlás kora felé fordult, diplomamunkáját Tolna megye honfoglalás- és államalapítás-kori sírleleteiből írta meg. Ebben a munkájában megyénk 10-11. század pogány rítusú temetkezéseivel foglalkozott. Első publikációit is a régészeti értelemben a honfoglalás korára, a 10. századra keltezhető leletanyagok feldolgozásából írta meg.

Már gyerekként is részt vett ásatáson

Ódor János először általános iskolai tanulmányainak végén vett részt ásatáson, az ozorai várban, ami annyira lenyűgözte, hogy ezután rendszeresen járt feltárásokra. Első saját ásatását a Fejér megyei Sáregresen vezette, ahol egy középkori falurészletet és templomot kutatott. 1992-1994 között szülővárosa, Simontornya határát járta be a település régészeti topográfiájának elkészítése céljából. Tolna megyében egyebek mellett Faddon feltárta egy honfoglalás kori temető nagyobb részét, részt vett az M9-es út megelőző leletmentő feltárásában is, 1996-1999 között. Tolna-Mözs határában kutatta azt a nemzetközileg is számon tartott 5. századi temetőt és települést, melynek feldolgozásából írja jelenleg doktori disszertációját. Szakmai koordinátora volt a múzeum M6 autópálya Tolna megyei nyomvonalát kutató feltáró csapatnak, 2006-2010 között. Ezen időszakban tárta fel Szekszárd határában a Kárpát-medence második legnagyobb avar kori temetőrészletét 1650 sírral, valamint ugyanezen közösség településének egy jelentős részletét. 2005-ben a tolnai Selyemgyár területén egy középkori kápolna körül kialakult 16-18. századi temető 150 sírját mentette meg, amely azért is érdekes, mert az újratelepülés utáni első sváb telepesek maradványait rejtette, nagyon sok szakrális tárgy melléklettel.

A régész felelőssége

A mai napig végez terepmunkát régészként, de igazgatói feladatai mellett a korábbi időszakhoz képest jóval kisebb mértékben. Szakmáját azért szerette meg, mert változatos, a terepen végzett feladatok pedig nagyfokú precizitást igényelnek, hiszen az ásatás roncsoló tevékenység, a régészeti jelenség kibontása együtt jár annak elpusztításával, vagyis a régész felelőssége, hogy a lehető legalaposabban megfigyelje és dokumentálja a jelenségeket és az eredeti helyén talált leleteket. A tárgyak restaurálást követő feldolgozás szintén izgalmas, hiszen az adott kor ismert anyagai közé kell elhelyezni. Ezen kis kirakó-kockák segítségével, tanulságával, amit egy-egy lelet-objektum-lelőhely adhat, hozzájárulnak a történelem jobb megismeréséhez, főként az írásbeliséggel nem rendelkező időszakok vonatkozásában.

Tolna élhető hely, a múltja is izgalmas

Ódor Jánosnak három gyermeke van: a két kisebbik a tolnai gimnáziumba jár, a legnagyobb közgazdász lesz, a Corvinuson tanul. Tolnát élhető és jó helynek tartja. Nem kötötték ide rokoni szálak sem őt, sem a feleségét. Megtetszett számukra a csendes kisváros, a szép környezet, a jó közlekedési lehetőségek és az elfogadható infrastruktúra. Idővel felfedezte és értékelte a település mozaikos egységét, a falusias mözsi éy a mezővárosi tolnai városközpontot, a néhol szűk, néhol tágas utcákat, az egykor hatalmas kereskedelmet lebonyolító szelíd Duna-partot.
Tolna fantasztikus történelme mindig is magával ragadta, és immár évek óta vizsgálja Varga Mihály helytörténésszel az egykori középkori városmagot, hogy mennyi őrződött meg belőle. Hisz tudható, hogy a 18. század elején bizonyos részeit elsodorta a Duna. Szeretné a lehető legpontosabban behatárolni a tolnai vár helyét, aminek egykor a folyó mosta a lábait, és ma is a holtág partján találhatóak meg a maradványai.
Házról-házra járják be a Fürdőház utca környékét, hátha másodlagosan megmaradtak a középkori várhoz, vagy az egykori plébániatemplomhoz tartozó építészeti elemek. Ugyanakkor régi térképekkel, leírásokkal vetik össze a mai tájat. Meggyőződése, hogy a középkori vár maradványai, ami az ábrázolások szerint leginkább városfal lehetett, bizonyos területeken megőrződtek a felszín alatt.

Közélet
2020.01.23.

A települések örökségének továbbvitelét is jelentik

Közélet
A települések örökségének továbbvitelét is jelentik
2020.01.28.

Fényes a jövő a tolnai pingpong számára

Közélet
Fényes a jövő a tolnai pingpong számára
2020.01.29.

A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell

Közélet
A kéményseprő megy ingyen, de hívni kell
2020.01.29.

Újraélesztették a régi hagyományt

Közélet
Újraélesztették a régi hagyományt
2020.02.05.

Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe

Közélet
Lelket csakis a civilek tudnak lehelni a megyébe
2020.02.07.

Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól

Közélet
Passzok szeretettel, egy tolnai sráctól
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár