Az idei is építkezős év lesz

2019.01.12.

Folytatódnak a beruházások a városban

Szokásos év eleji interjúnkban Appelshoffer Ágnes polgármester többek között elmondta, hogy a megnövekedett költségek ellenére sem akarnak lemondani nagyberuházásokról. Azt is elárulta, indul-e az őszi választáson.  

Kép

Appelshoffer Ágnes: nem szeretnénk lemondani sem a kerékpárútról, sem a játszóházról

 – Ahogy azt várni lehetett, 2018 elsősorban a nagy pályázati projektek megvalósításáról szólt, a tavalyi valóban az építkezés éve volt. Ugyanakkor akadtak nem várt fejlemények is.
– A polgármesterségben az a legjobb, amikor fizikailag is adhat át valamit az ember a közösségnek. Ilyen dolgokból pedig sok volt az elmúlt évben. Ha szalagátvágás még nem is történt, de elkészült az új Duna-part, a négy iskolaépület és a tolnai idősek klubja felújítása. Átadtuk a gimnáziumi sportpályát, amelynek fele költségét a város fizeti és a városi sportpálya fejlesztéséhez is több, mint ötvenmillió forinttal járult hozzá az önkormányzat. 85 millióért járda épült a központban, 15 milliós felújítás zajlott a mözsi Zöldkert óvodában, és megújult a Bartók utcai iskola ebédlője is. Ezek a fejlesztések mind modern, XXI. századi körülményeket biztosítanak a használóiknak.
Tény, hogy voltak nehézségek is. Egyrészt egyes projektek megvalósítása csúszik, másrészt pedig a tervekkel ellentétben jelentős önerőt kell biztosítanunk az uniós nagyprojektekhez. Ehhez hitelt kellett felvennünk, illetve használaton kívüli ingatlanokat kellett eladnunk.

– Elbírja ezt a város?
– Az eddig felvett ötször tízmillió forintos hitelfelvétel nem okoz problémát. Ugyanakkor a Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút és a laktanyai játszóház az elmúlt időszak drasztikus áremelkedései miatt várhatóan annyival kerül majd többe az eredetileg tervezettnél, hogy azt saját erőből nem tudja fedezni a város. Ezért többlettámogatási igényt fogunk benyújtani a kormányhoz.
Hangsúlyozom: nem szeretnénk lemondani ezekről a fejlesztésekről. A kerékpárút több évtizede várt, fontos beruházás, a leendő játszóház pedig az utolsó önkormányzati épület a volt laktanyában, amit még nem újítottunk fel, azt is rendbe kell tenni. Másrészt azért se szeretnénk visszamondani ezeket a projekteket, mert a beruházások előkészítésére már nagyon sokat költöttünk, és ezeket a pénzeket is vissza kellene fizetnünk a lemondás esetén.

– Olyan hírekről nem lehetett hallani, hogy a város üzemeltetésében, finanszírozásában fennakadás lett volna. Minden rendben ezen a téren?
– Igen, nem voltak érdemi problémák. Idén nehézséget okozhat a minimálbér és garantált bérminimum – amúgy örvendetes – 8 százalékos emelkedése, hiszen ez sok önkormányzati intézményben dolgozó munkatársat is érint. Ha nem kapunk a kötelező béremeléshez plusz állami normatívát, akkor az a fejlesztési lehetőségeink rovására mehet.

– Idén két komolyabb, negatív visszhangot kiváltó történés volt a városban. Az egyik a szelektív hulladékszállítás akadozása, a másik a Duna-parti beruházás.
– Ahogy már testületi ülésen is elmondtam: a szelektív hulladékszállítás problémája nem a szolgáltató hibája, főként nem az önkormányzaté, hanem az újonnan létrehozott rendszeré. Bízom benne, hogy ha több központi forrást rendelnek a feladat ellátásához, akkor javulni fog a helyzet.
A Duna-parti fejlesztésnek viszont szerintem egyáltalán nem negatív a visszhangja, éppen ellenkezőleg. Megítélésem szerint ez a város egyik legfontosabb, legsikeresebb fejlesztése. És bár akadnak, akik máshogy képzelték volna a terület rendezését, a tapasztalatok szerint a városlakók nagy többségének tetszését elnyerte a beruházás. Ha nem így lenne, nem nőtt volna meg ugrásszerűen a Duna-part látogatottsága.

– A képviselő-testületi üléseknek jellemző momentuma volt a költségvetés elfogadása. Erről úgy született döntés, hogy előtte se a bizottsági, se a testületi ülésen még csak kérdés sem hangzott el. Ez netán a tökéletes összhangot jelzi a testületen belül?
– Az egyáltalán nem lenne baj, ha szakmai kérdésekben, szakmai alapon kialakulnának viták. Ugyanakkor azt is látni kell: a költségvetést illetően olyan szűk a mozgástér, hogy nemigen van miről vitatkozni. A büdzsé tervezetet szakemberek állítják össze, racionális alapon, nincsenek benne „elrejtett” összegek, amiket esetleg valakik zsebre szeretnének rakni. Ha pedig erről meggyőződnek a képviselők, akkor lehet, hogy okafogyottnak látják a vitát.

– Három voksolás is lesz idén Tolnán. Márciusban időközi képviselő-választás, májusban uniós, ősszel önkormányzati. Fideszes polgármesterként milyen képviselő-testületet tartana ideálisnak?
– Ahhoz, hogy valaki képviselő legyen, jó esetben három dolog kell: vállalja a közéleti szerepet, rátermett legyen és a választópolgárok meg is válasszák. A legfontosabb azonban az, hogy mindenki egy irányba húzzon, a város érdekeit szem előtt tartva dolgozzon. És ez az elmúlt években így is volt.

– És ki vezetné az elképzelt ideális testületet?
– Természetesen én. A viccet félretéve: úgy tervezem, hogy újból megméretem magam a polgármester-választáson.

– Az idei is építkezős év lesz. Konkrétan milyen fejlesztésekre számíthat a város a fentebb említetteken kívül?
– A CLLD-pályázat keretében felújítjuk a mözsi civil házat, a tolnai civil ház funkcióját a felújítandó Martinek-ház veszi át, illetve két játszótér épül, a Vásártéren és a Dobó téren. Ezek a projektek várhatóan elkészülnek év végére. Folytatnánk a központi járdaépítést, a még hiányzó helyeken. Ígéretet kaptunk, hogy a tolnai Kossuth utca teljes felújítása idén tavasszal tényleg elindul. A Festetich utca burkolat-felújítására is sor kerül. Javasolni fogom a testületnek az Aprajafalva óvoda további korszerűsítését is.

– Összességében mit vár ettől az évtől?
– Mindig egyre jobb lesz. Mertünk volna fogadni rá például tíz éve, hogy lesz uszodánk, új szennyvíztelepünk, vagy átalakított Hősök terénk? Soha nem szabad feladni a terveinket és a reményt. Mindent meg lehet valósítani.

S. Zs., Fotó: Józsa Jácint

Közélet
2019.02.25.

Évet zártak és új esztendőt indítottak

Közélet
Évet zártak és új esztendőt indítottak
2019.02.26.

Az oktató gyűjtőmunkát is végez

Közélet
Az oktató gyűjtőmunkát is végez
2019.02.27.

Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért

Közélet
Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért
2019.03.05.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Közélet
Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
2019.03.05.

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Közélet
TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!
2019.03.12.

Élnek a testvérvárosi kapcsolatok

Közélet
Élnek a testvérvárosi kapcsolatok
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár