Az idei is építkezős év lesz

2019.01.12.

Folytatódnak a beruházások a városban

Szokásos év eleji interjúnkban Appelshoffer Ágnes polgármester többek között elmondta, hogy a megnövekedett költségek ellenére sem akarnak lemondani nagyberuházásokról. Azt is elárulta, indul-e az őszi választáson.  

Kép

Appelshoffer Ágnes: nem szeretnénk lemondani sem a kerékpárútról, sem a játszóházról

 – Ahogy azt várni lehetett, 2018 elsősorban a nagy pályázati projektek megvalósításáról szólt, a tavalyi valóban az építkezés éve volt. Ugyanakkor akadtak nem várt fejlemények is.
– A polgármesterségben az a legjobb, amikor fizikailag is adhat át valamit az ember a közösségnek. Ilyen dolgokból pedig sok volt az elmúlt évben. Ha szalagátvágás még nem is történt, de elkészült az új Duna-part, a négy iskolaépület és a tolnai idősek klubja felújítása. Átadtuk a gimnáziumi sportpályát, amelynek fele költségét a város fizeti és a városi sportpálya fejlesztéséhez is több, mint ötvenmillió forinttal járult hozzá az önkormányzat. 85 millióért járda épült a központban, 15 milliós felújítás zajlott a mözsi Zöldkert óvodában, és megújult a Bartók utcai iskola ebédlője is. Ezek a fejlesztések mind modern, XXI. századi körülményeket biztosítanak a használóiknak.
Tény, hogy voltak nehézségek is. Egyrészt egyes projektek megvalósítása csúszik, másrészt pedig a tervekkel ellentétben jelentős önerőt kell biztosítanunk az uniós nagyprojektekhez. Ehhez hitelt kellett felvennünk, illetve használaton kívüli ingatlanokat kellett eladnunk.

– Elbírja ezt a város?
– Az eddig felvett ötször tízmillió forintos hitelfelvétel nem okoz problémát. Ugyanakkor a Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút és a laktanyai játszóház az elmúlt időszak drasztikus áremelkedései miatt várhatóan annyival kerül majd többe az eredetileg tervezettnél, hogy azt saját erőből nem tudja fedezni a város. Ezért többlettámogatási igényt fogunk benyújtani a kormányhoz.
Hangsúlyozom: nem szeretnénk lemondani ezekről a fejlesztésekről. A kerékpárút több évtizede várt, fontos beruházás, a leendő játszóház pedig az utolsó önkormányzati épület a volt laktanyában, amit még nem újítottunk fel, azt is rendbe kell tenni. Másrészt azért se szeretnénk visszamondani ezeket a projekteket, mert a beruházások előkészítésére már nagyon sokat költöttünk, és ezeket a pénzeket is vissza kellene fizetnünk a lemondás esetén.

– Olyan hírekről nem lehetett hallani, hogy a város üzemeltetésében, finanszírozásában fennakadás lett volna. Minden rendben ezen a téren?
– Igen, nem voltak érdemi problémák. Idén nehézséget okozhat a minimálbér és garantált bérminimum – amúgy örvendetes – 8 százalékos emelkedése, hiszen ez sok önkormányzati intézményben dolgozó munkatársat is érint. Ha nem kapunk a kötelező béremeléshez plusz állami normatívát, akkor az a fejlesztési lehetőségeink rovására mehet.

– Idén két komolyabb, negatív visszhangot kiváltó történés volt a városban. Az egyik a szelektív hulladékszállítás akadozása, a másik a Duna-parti beruházás.
– Ahogy már testületi ülésen is elmondtam: a szelektív hulladékszállítás problémája nem a szolgáltató hibája, főként nem az önkormányzaté, hanem az újonnan létrehozott rendszeré. Bízom benne, hogy ha több központi forrást rendelnek a feladat ellátásához, akkor javulni fog a helyzet.
A Duna-parti fejlesztésnek viszont szerintem egyáltalán nem negatív a visszhangja, éppen ellenkezőleg. Megítélésem szerint ez a város egyik legfontosabb, legsikeresebb fejlesztése. És bár akadnak, akik máshogy képzelték volna a terület rendezését, a tapasztalatok szerint a városlakók nagy többségének tetszését elnyerte a beruházás. Ha nem így lenne, nem nőtt volna meg ugrásszerűen a Duna-part látogatottsága.

– A képviselő-testületi üléseknek jellemző momentuma volt a költségvetés elfogadása. Erről úgy született döntés, hogy előtte se a bizottsági, se a testületi ülésen még csak kérdés sem hangzott el. Ez netán a tökéletes összhangot jelzi a testületen belül?
– Az egyáltalán nem lenne baj, ha szakmai kérdésekben, szakmai alapon kialakulnának viták. Ugyanakkor azt is látni kell: a költségvetést illetően olyan szűk a mozgástér, hogy nemigen van miről vitatkozni. A büdzsé tervezetet szakemberek állítják össze, racionális alapon, nincsenek benne „elrejtett” összegek, amiket esetleg valakik zsebre szeretnének rakni. Ha pedig erről meggyőződnek a képviselők, akkor lehet, hogy okafogyottnak látják a vitát.

– Három voksolás is lesz idén Tolnán. Márciusban időközi képviselő-választás, májusban uniós, ősszel önkormányzati. Fideszes polgármesterként milyen képviselő-testületet tartana ideálisnak?
– Ahhoz, hogy valaki képviselő legyen, jó esetben három dolog kell: vállalja a közéleti szerepet, rátermett legyen és a választópolgárok meg is válasszák. A legfontosabb azonban az, hogy mindenki egy irányba húzzon, a város érdekeit szem előtt tartva dolgozzon. És ez az elmúlt években így is volt.

– És ki vezetné az elképzelt ideális testületet?
– Természetesen én. A viccet félretéve: úgy tervezem, hogy újból megméretem magam a polgármester-választáson.

– Az idei is építkezős év lesz. Konkrétan milyen fejlesztésekre számíthat a város a fentebb említetteken kívül?
– A CLLD-pályázat keretében felújítjuk a mözsi civil házat, a tolnai civil ház funkcióját a felújítandó Martinek-ház veszi át, illetve két játszótér épül, a Vásártéren és a Dobó téren. Ezek a projektek várhatóan elkészülnek év végére. Folytatnánk a központi járdaépítést, a még hiányzó helyeken. Ígéretet kaptunk, hogy a tolnai Kossuth utca teljes felújítása idén tavasszal tényleg elindul. A Festetich utca burkolat-felújítására is sor kerül. Javasolni fogom a testületnek az Aprajafalva óvoda további korszerűsítését is.

– Összességében mit vár ettől az évtől?
– Mindig egyre jobb lesz. Mertünk volna fogadni rá például tíz éve, hogy lesz uszodánk, új szennyvíztelepünk, vagy átalakított Hősök terénk? Soha nem szabad feladni a terveinket és a reményt. Mindent meg lehet valósítani.

S. Zs., Fotó: Józsa Jácint

Közélet
2019.01.29.

Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház

Közélet
Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház
2019.02.02.

Két jelölt indul az időközi képviselő választáson

Közélet
Két jelölt indul az időközi képviselő választáson
2019.02.02.

Elhunyt Mözsi-Szabó István

Közélet
Elhunyt Mözsi-Szabó István
2019.02.07.

ESZA pályázati felhívás

Közélet
ESZA pályázati felhívás
2019.02.11.

Ha elképzelted, már el is kezdted

Közélet
Ha elképzelted, már el is kezdted
2019.02.13.

A 6-os úti megállóból induló járatok

Közélet
A 6-os úti megállóból induló járatok
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár