Szép jövő várhat rá a táncművészet terén

2020.03.25.

Még csak hatéves, de már profi színvonalú színpadi produkciókra képes.

A gumibabaként is emlegetett, mözsi Tóth Csenge Lucára tehetsége alapján szép jövő várhat a táncművészet terén.

Valószínűleg a táncra is igaz, hogy nem lehet elég korán kezdeni. A mözsi Tóth Csenge Luca hároméves volt, amikor először vett részt ba­lettfoglalkozáson. Bár édesapja inkább kajakosként képzelte volna el a lányát, Lucát már egész korán elvarázsolta a balett. Amikor tehette, az orosz balett-táncosok előadásait nézte az interneten.

Tehetségét, különleges adottságait már az első tolnai ovis balettórán kiszúrta a paksi Pódium Táncstúdió vezetője, Báló Vivien. Csenge ugyanis rendkívül hajlékony, nem meglepő, hogy szűkebb körben gumibabaként is emlegetik. A kislány hamarosan a paksi táncstúdióban találta magát, ahol a klasszikus és modern balettel, hiphoppal és latin táncokkal is megismerkedett. A számára legtesthez­állóbb stílus ugyanakkor jelenleg a színpadi látványtánc, azon belül a gimnasztikus látványtánc.

Kép

Csak gumibabaként emlegetik, és már most is profi táncos, fotó: Makovics Kornél

Négyéves volt, amikor első versenyén elindult. A debreceni nemzetközi táncművészeti megmérettetésen mindjárt gyémánt minősítést kapott és a modern tánc minikategória győztesének járó különdíjat is elhozta. Második alkalommal Kecskeméten a 10 évesig terjedő korosztályban lett hetedik, majd a harmadik versenyén, szintén Debrecenben, ismét a legmagasabb minősítést és a különdíjat nyerte el. Tavaly a magyar bajnokság területi válogatójáról az országban legmagasabb pontszámmal jutott a budapesti fináléba, ahol azonban – ilyen a pontozás – egytized ponttal lemaradva a második helyre szorult. Érdekes módon azonban a kategória különdíját ott is ő kapta. Az országos bajnokságon elért eredménye alapján indulhatott eddigi legrangosabb versenyén, a Balatonfüreden tavaly rendezett Európa-bajnokságon is, ahol végül a 4. helyet sikerült megszereznie. Idén már a profi kategóriában is versenyzett Kecskeméten, ahol ezüst minősítést kapott.

A versenyeken kívül is több rendezvényen fellépett megyeszerte, a táncstúdió növendékeivel együtt, illetve egyéni produkcióval. Legutóbb Mözsön, a helyi idősek klubja nagyszabású farsangi műsorában lépett színpadra és aratott hatalmas sikert.

Csenge azonban még mindig csak óvodás. Hetente kétszer, kedden és csütörtökön 3-3 órás edzésen vesz részt a Pódium Táncstúdióban. Délután a nagymamák viszik (vitték a vészhelyzetig) busszal Paksra, este a szülei mennek érte kocsival. Hétvégén pedig a versenyek, amiből akad jó néhány. Mindez egy óvodás számára nagyon megterhelő is lehetne. Csenge szülei azonban azt mondják: ők egyáltalán nem erőltetik kislányukat, viszont látják rajta, hogy boldogan csinálja, élvezi a tréningeket. Edzés után sem látszik rajta a fáradtság: otthon tovább ugrándozik kisöccsével, a szintén nagyon ügyes Zalánnal.

A szülők úgy gondolják, hogy amíg Csengének örömet okoz a tánc, addig – még ha ez főleg anyagilag megterhelő is – igyekeznek ehhez mindent biztosítani neki. (Az ezermester édesapa már több nagy méretű díszletet is készített a táncstúdió produkcióihoz.) A szülők szerint a kislány a paksi iskolában nagyon jó helyen, remek oktatók kezei közt pallérozódik. Tanárai és a stúdió többi növendéke, de a versenyzőtársak és azok szülei közül is sokan szeretik, elismerik a kislányt, aki zsenge kora ellenére már most sokak példaképe. A jövőt illetően a szülők némileg még bizonytalanok. Csenge szeptembertől iskolás lesz, kérdés, miként lehet majd összeegyeztetni a sulit és a táncot. A szülők szerint a tanulás az első, persze nem bánnák, ha kislányuk a táncban is sikeres lenne. Hiszen tudják, hogy Csengének ez a mindene.

Steinbach Zsolt

Kultúra
2019.09.22.

A gemenci vadvilágot mutatja meg a Mag-házban

Kultúra
A gemenci vadvilágot mutatja meg a Mag-házban
2019.09.23.

Szabad kezet kaptak a fotósok

Kultúra
Szabad kezet kaptak a fotósok
2019.09.28.

Négyszázan vettek részt a népmese napján

Kultúra
Négyszázan vettek részt a népmese napján
2019.10.01.

Jubileumi német nemzetiségi napot tartottak

Kultúra
Jubileumi német nemzetiségi napot tartottak
2019.10.29.

Keresztinterjúk készültek azokkal, akik eddig másokat hallgattak

Kultúra
Keresztinterjúk készültek azokkal, akik eddig másokat hallgattak
2019.11.04.

Amikor életre kelnek a használt alkatrészek

Kultúra
Amikor életre kelnek a használt alkatrészek
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár