A Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa

2019.07.15.

Bucher Erika kitüntetése.

"Ha nem tudod a gyökereidet, nem lesznek szárnyaid sem."

Az alcímben idézett mondattal foglalta össze munkája lényegét Bucher Erika, aki a Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa kitüntetést kapta meg június 5-én.

Ebben a tanévben először írt ki pályázatot a Szekszárdi Tankerületi Központ a hozzájuk tartozó iskolák pedagógusai és technikai dolgozói részére. A nagyjából 1500 pedagógus közül tízen kaptak erkölcsi és anyagi elismerést. Bucher Erikát Herczig Lászlóné, a Wosinsky Mór Általános Iskola igazgatónője ajánlotta a kitüntető díjra.

Kép

Erika ebben az intézményben kezdett tanítani, először – még a Bajai Tanítóképző Főiskola elvégzése előtt – képesítés nélküli nevelőként, majd 1981-től, már diplomával a zsebében, német nemzetiségi tanítóként. Később, 2004-ben elvégezte az ELTE bölcsészkarán a német nyelvtanári szakot, ami feljogosította őt arra is, hogy felső tagozatban tanítsa a nyelvet. Erre azonban soha nem vágyott, a szak elvégzése az egyéni fejlődése szempontjából volt fontos a számára. Ezt a diplomáját 2007-ben kiegészítette egy újabb végzettséggel, azóta akár nemzetiségi németet is taníthatna felső tagozatban. Csakhogy úgy érzi, neki az a hely való, ahol pályakezdése óta van: az alsó tagozat, ahol az összes csoportot egyedül viszi iskolájában.
Kezdetben kevesebb óraszámban tanította a szabadon választható nemzetiségi németet, ma heti 5 órában, ehhez kapcsolódik egy német népismeret óra is. Régebben otthonról hozták a szókincset a tanulók, ma már csak azok tudnak valamit németül, akik óvodában is nemzetiségi csoportba jártak.

Váratlanul érte az elismerés

Bucher Erika munkája nagyon szerteágazó. Kétévente ő szervezi a Márton napi rendezvényt, Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata támogatásával. A köztes években kirándulásokat szervez, pl.: Géderlakra, vagy Hartára, Hajósra a tájházba felső tagozatosokkal. Amióta felújították a városban a Nepomuki Szent János ünnepet, azóta szerepelnek ott az ő kisiskolásai. Részt vesz diákjaival a mözsi Keltkalács Fesztiválon, a régiós kórusminősítőn, a városi nemzetiségi napon is, és évente járnak a szekszárdi Német Színházba gyerekelőadásra. A Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör és a Mözsi Német Nemzetiségi Klub karácsonyi műsorára és anyák napi ünnepségén is rendszeresen szerepelnek, gyermekjátékokkal, versekkel, énekekkel. Emellett ő az iskolájához tartozó három tagintézmény nyelvi munkaközösségének vezetője is.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2019. 7. számának 8. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.10.14.

Hulladék lerakására is szolgálhat a homokbánya

Közélet
Hulladék lerakására is szolgálhat a homokbánya
2018.10.15.

Civil házak újulhatnak meg

Közélet
Civil házak újulhatnak meg
2018.10.19.

Kutak fennmaradási engedélyezési eljárása

Közélet
Kutak fennmaradási engedélyezési eljárása
2018.10.23.

Valaha 330 szövőnővel dolgoztak

Közélet
Valaha 330 szövőnővel dolgoztak
2018.10.25.

A vidéki nők mindig talpon vannak

Közélet
A vidéki nők mindig talpon vannak
2018.10.26.

Díjbeszedéssel kapcsolatos tájékoztató

Közélet
Díjbeszedéssel kapcsolatos tájékoztató
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár