A Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa

2019.07.15.

Bucher Erika kitüntetése.

"Ha nem tudod a gyökereidet, nem lesznek szárnyaid sem."

Az alcímben idézett mondattal foglalta össze munkája lényegét Bucher Erika, aki a Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa kitüntetést kapta meg június 5-én.

Ebben a tanévben először írt ki pályázatot a Szekszárdi Tankerületi Központ a hozzájuk tartozó iskolák pedagógusai és technikai dolgozói részére. A nagyjából 1500 pedagógus közül tízen kaptak erkölcsi és anyagi elismerést. Bucher Erikát Herczig Lászlóné, a Wosinsky Mór Általános Iskola igazgatónője ajánlotta a kitüntető díjra.

Kép

Erika ebben az intézményben kezdett tanítani, először – még a Bajai Tanítóképző Főiskola elvégzése előtt – képesítés nélküli nevelőként, majd 1981-től, már diplomával a zsebében, német nemzetiségi tanítóként. Később, 2004-ben elvégezte az ELTE bölcsészkarán a német nyelvtanári szakot, ami feljogosította őt arra is, hogy felső tagozatban tanítsa a nyelvet. Erre azonban soha nem vágyott, a szak elvégzése az egyéni fejlődése szempontjából volt fontos a számára. Ezt a diplomáját 2007-ben kiegészítette egy újabb végzettséggel, azóta akár nemzetiségi németet is taníthatna felső tagozatban. Csakhogy úgy érzi, neki az a hely való, ahol pályakezdése óta van: az alsó tagozat, ahol az összes csoportot egyedül viszi iskolájában.
Kezdetben kevesebb óraszámban tanította a szabadon választható nemzetiségi németet, ma heti 5 órában, ehhez kapcsolódik egy német népismeret óra is. Régebben otthonról hozták a szókincset a tanulók, ma már csak azok tudnak valamit németül, akik óvodában is nemzetiségi csoportba jártak.

Váratlanul érte az elismerés

Bucher Erika munkája nagyon szerteágazó. Kétévente ő szervezi a Márton napi rendezvényt, Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata támogatásával. A köztes években kirándulásokat szervez, pl.: Géderlakra, vagy Hartára, Hajósra a tájházba felső tagozatosokkal. Amióta felújították a városban a Nepomuki Szent János ünnepet, azóta szerepelnek ott az ő kisiskolásai. Részt vesz diákjaival a mözsi Keltkalács Fesztiválon, a régiós kórusminősítőn, a városi nemzetiségi napon is, és évente járnak a szekszárdi Német Színházba gyerekelőadásra. A Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör és a Mözsi Német Nemzetiségi Klub karácsonyi műsorára és anyák napi ünnepségén is rendszeresen szerepelnek, gyermekjátékokkal, versekkel, énekekkel. Emellett ő az iskolájához tartozó három tagintézmény nyelvi munkaközösségének vezetője is.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2019. 7. számának 8. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2019.08.19.

A megye egyik legszebb rendezvénytere lett a Duna-part

Közélet
A megye egyik legszebb rendezvénytere lett a Duna-part
2019.08.20.

A pécsi püspök szentelte meg a felújított plébániaépületet

Közélet
A pécsi püspök szentelte meg a felújított plébániaépületet
2019.08.21.

Önkormányzati választás | a FIDESZ-KDNP jelöltjei

Közélet
Önkormányzati választás | a FIDESZ-KDNP jelöltjei
2019.08.22.

Egyre élhetőbb településsé válik Tolna

Közélet
Egyre élhetőbb településsé válik Tolna
2019.08.23.

Már németül is olvashatók a receptek

Közélet
Már németül is olvashatók a receptek
2019.08.24.

Tolna – Bárka az idő hullámain / könyvbemutató

Közélet
Tolna – Bárka az idő hullámain / könyvbemutató
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár