A Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa

2019.07.15.

Bucher Erika kitüntetése.

"Ha nem tudod a gyökereidet, nem lesznek szárnyaid sem."

Az alcímben idézett mondattal foglalta össze munkája lényegét Bucher Erika, aki a Szekszárdi Tankerületi Központ Kiváló Pedagógusa kitüntetést kapta meg június 5-én.

Ebben a tanévben először írt ki pályázatot a Szekszárdi Tankerületi Központ a hozzájuk tartozó iskolák pedagógusai és technikai dolgozói részére. A nagyjából 1500 pedagógus közül tízen kaptak erkölcsi és anyagi elismerést. Bucher Erikát Herczig Lászlóné, a Wosinsky Mór Általános Iskola igazgatónője ajánlotta a kitüntető díjra.

Kép

Erika ebben az intézményben kezdett tanítani, először – még a Bajai Tanítóképző Főiskola elvégzése előtt – képesítés nélküli nevelőként, majd 1981-től, már diplomával a zsebében, német nemzetiségi tanítóként. Később, 2004-ben elvégezte az ELTE bölcsészkarán a német nyelvtanári szakot, ami feljogosította őt arra is, hogy felső tagozatban tanítsa a nyelvet. Erre azonban soha nem vágyott, a szak elvégzése az egyéni fejlődése szempontjából volt fontos a számára. Ezt a diplomáját 2007-ben kiegészítette egy újabb végzettséggel, azóta akár nemzetiségi németet is taníthatna felső tagozatban. Csakhogy úgy érzi, neki az a hely való, ahol pályakezdése óta van: az alsó tagozat, ahol az összes csoportot egyedül viszi iskolájában.
Kezdetben kevesebb óraszámban tanította a szabadon választható nemzetiségi németet, ma heti 5 órában, ehhez kapcsolódik egy német népismeret óra is. Régebben otthonról hozták a szókincset a tanulók, ma már csak azok tudnak valamit németül, akik óvodában is nemzetiségi csoportba jártak.

Váratlanul érte az elismerés

Bucher Erika munkája nagyon szerteágazó. Kétévente ő szervezi a Márton napi rendezvényt, Tolna Város Német Nemzetiségi Önkormányzata támogatásával. A köztes években kirándulásokat szervez, pl.: Géderlakra, vagy Hartára, Hajósra a tájházba felső tagozatosokkal. Amióta felújították a városban a Nepomuki Szent János ünnepet, azóta szerepelnek ott az ő kisiskolásai. Részt vesz diákjaival a mözsi Keltkalács Fesztiválon, a régiós kórusminősítőn, a városi nemzetiségi napon is, és évente járnak a szekszárdi Német Színházba gyerekelőadásra. A Tolnai Német Nemzetiségi Baráti Kör és a Mözsi Német Nemzetiségi Klub karácsonyi műsorára és anyák napi ünnepségén is rendszeresen szerepelnek, gyermekjátékokkal, versekkel, énekekkel. Emellett ő az iskolájához tartozó három tagintézmény nyelvi munkaközösségének vezetője is.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2019. 7. számának 8. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár