Egy pécsi „swing lady”, Tolnáról

2019.09.11.

Talentum Wéber Anita életét a zene tölti ki

A tolnai közönség már akkor is gyönyörködhetett a hangjában, amikor még gimnazista volt. Most Pécsett jár egyetemre, de már régóta tanítja is a zenét, emellett egy sor együttesben énekel. Idén tavasszal Tolnán is fellépett a Swing Ladies nevű formációval. Wéber Anitának mindene a zene.

– Óvodás koromban kezdtem a zeneiskolát Tolnán. Bátyám is zeneiskolás volt, nagyon jól zongorázott, miatta szinte a zeneiskolában nőttem fel, a hétfői koncertek nálunk családi programnak számítottak. Már elsősként énekeltem a zeneiskolai kórusban. Utána zongorázni kezdtem. Sok-sok koncert és verseny után, konkrétan a Szekszárdi Madrigálkórussal eltöltött franciaországi kórusfesztivált követően döntöttem el, hogy célzottan a zenei pályára készülök. Ekkor 15 éves voltam – vázolta a kezdeteket Wéber Anita.

Kép

A Swing Ladies a város napi ünnepségen, középen Wéber Anita

Érettségi után az első felvételije viszont nem sikerült, egy évig gyakorolt, magánórákra, meghallgatásokra járt Pécsre. A következő évben felvették a veszprémi zenei szakközépiskolába, zongora szakra, emelt szolfézs óraszámmal. Az éneklés ott is, továbbra is központi szerepet játszott az életében.

Két veszprémi év után a Pécsi Tudományegyetem művészeti karára jelentkezett, maximális pontszámmal vették fel. Most végzős az egyetemen, ének-zene, zeneismeret szakon.

De nem csak tanul, tanít is. Immár ötödik éve. Két és fél évig volt Beremenden, 2017 februárja óta pedig egy pécsi zeneiskolában szolfézs tanár. Most szeptembertől pedig a zeneiskola mellett egy pécsi általános iskolában éneket tanít.
Jelenleg is több kórusban énekel, de a komolyzene mellett könnyedebb stílusban is kipróbálta magát: a szép emlékű tolnai Funky Fever Band énekese is volt. Az együttes feloszlása után előfordult, hogy öt kórus tagja volt, de valami mindig hiányzott. Tavaly csatlakozott egy pécsi jazz együtteshez, amelyben egy évig énekelt.
Anita gimnazistaként többször is fellépett városi ünnepségeken, a közönség már akkor is megcsodálhatta a hangját. Idén tavasszal aztán újra láthatták-hallhatták a színpadon a tolnaiak.

Három zenét szerető hölgy

A Swing Ladies trió 2018 tavaszán alakult, három zenét szerető hölgy egymásra találásából. Wéber Anita a mezzo, Tóth-Fekete Enikó (szoprán) háziasszony, négy gyermek édesanyja, Soltészné Kusz Orsolya (alt) üzletasszony, két gyermek édesanyja.
A zene központi szerepet játszik az életükben, kiskoruk óta komolyzenei nevelésben részesültek. Repertoárjuk alapját a 20-as, 30-as 40-es évek Amerikájának meghatározó, a kor kedvelt műfajának számító swing nóták adják. Műsorukban a kor elismert acapella trióinak dalai hallhatóak.

Fotók: Németh István

A teljes cikk a Tolnai Hírlap legutóbbi, 2019. szeptemberi számának 7. oldalán olvasható.

Kultúra

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.09.21.

Három éve őrölnek a MAG-Házban

Kultúra
Három éve őrölnek a MAG-Házban
2018.09.22.

Fotók és festmények díszítik a falakat

Kultúra
Fotók és festmények díszítik a falakat
2018.09.29.

Móka és kacagás a tolnai Gesztenyéskert Óvodában

Kultúra
Móka és kacagás a tolnai Gesztenyéskert Óvodában
2018.10.04.

Jól szeretni és szívből megbocsátani

Kultúra
Jól szeretni és szívből megbocsátani
2018.10.18.

Tolnai iskola lett a legkreatívabb

Kultúra
Tolnai iskola lett a legkreatívabb
2018.10.18.

Színérzékeny festők és egy mennydörgő kép

Kultúra
Színérzékeny festők és egy mennydörgő kép
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár