Egy pécsi „swing lady”, Tolnáról

2019.09.11.

Talentum Wéber Anita életét a zene tölti ki

A tolnai közönség már akkor is gyönyörködhetett a hangjában, amikor még gimnazista volt. Most Pécsett jár egyetemre, de már régóta tanítja is a zenét, emellett egy sor együttesben énekel. Idén tavasszal Tolnán is fellépett a Swing Ladies nevű formációval. Wéber Anitának mindene a zene.

– Óvodás koromban kezdtem a zeneiskolát Tolnán. Bátyám is zeneiskolás volt, nagyon jól zongorázott, miatta szinte a zeneiskolában nőttem fel, a hétfői koncertek nálunk családi programnak számítottak. Már elsősként énekeltem a zeneiskolai kórusban. Utána zongorázni kezdtem. Sok-sok koncert és verseny után, konkrétan a Szekszárdi Madrigálkórussal eltöltött franciaországi kórusfesztivált követően döntöttem el, hogy célzottan a zenei pályára készülök. Ekkor 15 éves voltam – vázolta a kezdeteket Wéber Anita.

Kép

A Swing Ladies a város napi ünnepségen, középen Wéber Anita

Érettségi után az első felvételije viszont nem sikerült, egy évig gyakorolt, magánórákra, meghallgatásokra járt Pécsre. A következő évben felvették a veszprémi zenei szakközépiskolába, zongora szakra, emelt szolfézs óraszámmal. Az éneklés ott is, továbbra is központi szerepet játszott az életében.

Két veszprémi év után a Pécsi Tudományegyetem művészeti karára jelentkezett, maximális pontszámmal vették fel. Most végzős az egyetemen, ének-zene, zeneismeret szakon.

De nem csak tanul, tanít is. Immár ötödik éve. Két és fél évig volt Beremenden, 2017 februárja óta pedig egy pécsi zeneiskolában szolfézs tanár. Most szeptembertől pedig a zeneiskola mellett egy pécsi általános iskolában éneket tanít.
Jelenleg is több kórusban énekel, de a komolyzene mellett könnyedebb stílusban is kipróbálta magát: a szép emlékű tolnai Funky Fever Band énekese is volt. Az együttes feloszlása után előfordult, hogy öt kórus tagja volt, de valami mindig hiányzott. Tavaly csatlakozott egy pécsi jazz együtteshez, amelyben egy évig énekelt.
Anita gimnazistaként többször is fellépett városi ünnepségeken, a közönség már akkor is megcsodálhatta a hangját. Idén tavasszal aztán újra láthatták-hallhatták a színpadon a tolnaiak.

Három zenét szerető hölgy

A Swing Ladies trió 2018 tavaszán alakult, három zenét szerető hölgy egymásra találásából. Wéber Anita a mezzo, Tóth-Fekete Enikó (szoprán) háziasszony, négy gyermek édesanyja, Soltészné Kusz Orsolya (alt) üzletasszony, két gyermek édesanyja.
A zene központi szerepet játszik az életükben, kiskoruk óta komolyzenei nevelésben részesültek. Repertoárjuk alapját a 20-as, 30-as 40-es évek Amerikájának meghatározó, a kor kedvelt műfajának számító swing nóták adják. Műsorukban a kor elismert acapella trióinak dalai hallhatóak.

Fotók: Németh István

A teljes cikk a Tolnai Hírlap legutóbbi, 2019. szeptemberi számának 7. oldalán olvasható.

Kultúra

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2019.02.28.

A kékfestés az emberiség kultúrájának fontos része

Kultúra
A kékfestés az emberiség kultúrájának fontos része
2019.03.02.

Titkokra derült fény a próbán

Kultúra
Titkokra derült fény a próbán
2019.03.03.

A legidősebbek is főszereplők voltak

Kultúra
A legidősebbek is főszereplők voltak
2019.03.06.

Hazatalál-e a tolnai sportéletről szóló mű?

Kultúra
Hazatalál-e a tolnai sportéletről szóló mű?
2019.03.10.

De hogy kerül a csipke az asztalra?

Kultúra
De hogy kerül a csipke az asztalra?
2019.03.11.

Nem véletlenül választották ezt az osztályt

Kultúra
Nem véletlenül választották ezt az osztályt
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár