Több újítást is bevezettek nemrégiben

2019.03.27.

A horgászat nemcsak szórakozás, védenie kell a természetet is

Több újítást is bevezetett nemrégiben a Tolnai Alsó-holtág halgazdálkodási hasznosítását végző Tolnai Dunáért Egyesület. A civil szervezet törekvései szerint a horgászatot nem csupán kellemes időtöltésnek kell tekinteni, annak a természetvédelmet is szolgálnia kell.

KépAkár egy tonnával gyéríthetik a törpeharcsa állományt (Beküldött fotó)

Az Alsó-holtág halgazdálkodási hasznosítását 2017 májusa óta végzi ismét a Tolnai Dunáért Egyesület (TDE). A tolnai önkormányzattal kötött bérleti szerződés tíz évre szól. Tavaly ősszel megújult a TDE elnöksége, a szervezet új vezetőjévé Blaskovits Zoltánt választották. Az egyesület több tagja és elnöke is természetvédelmi szakember, ami változatlanul tetten érhető a szervezet tevékenységében.

Blaskovits Zoltán elmondta: továbbra is az a cél, hogy elősegítsék a holtág és az ahhoz kapcsolódó élőhelyek rehabilitációját, a vízi életközösségek fajgazdagságának megőrzését. Ezt úgy szeretnék megvalósítani, hogy a horgásztársadalom számára is egyértelművé váljon: az átgondolt, szervezett horgászat nem csak kikapcsolódást jelent, de a természetvédelmet is segítenie kell. Szeretnék tudatosítani a helyi közvéleményben, milyen páratlan természeti kincset jelentenek a tolnai holtágak, a „vadvilág a város határában”. Ennek érdekében a környezeti nevelés, a horgász-halász hagyományok ápolása, a horgászkultúra fejlesztése mellett részt vesznek a környezet szépítését, megóvását szolgáló akciókban is.

Az Alsó-holtág halászati hasznosításával összefüggésben az elnökség több újításról is döntött. Új, a horgászok számára kedvezőbb helyi horgászrendet alkottak, amelytől azt remélik, hogy összességében vonzóbbá teszi a vízterületet. Akad néhány szigorítás is, ami a halőrzés hatékonyságát segíti. Ilyen például, hogy az Alsó-Révhókony partról csak a Bogyiszló felőli oldalról horgászható. (A lehőci ág parti horgászata a bogyiszlói oldalról továbbra sem engedélyezett.)

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Közélet
2018.10.15.

Civil házak újulhatnak meg

Közélet
Civil házak újulhatnak meg
2018.10.19.

Kutak fennmaradási engedélyezési eljárása

Közélet
Kutak fennmaradási engedélyezési eljárása
2018.10.23.

Valaha 330 szövőnővel dolgoztak

Közélet
Valaha 330 szövőnővel dolgoztak
2018.10.25.

A vidéki nők mindig talpon vannak

Közélet
A vidéki nők mindig talpon vannak
2018.10.26.

Díjbeszedéssel kapcsolatos tájékoztató

Közélet
Díjbeszedéssel kapcsolatos tájékoztató
2018.10.26.

A kéményseprő csak akkor jön, ha hívják

Közélet
A kéményseprő csak akkor jön, ha hívják
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár