A nemzet ösztöndíjasa

2017.12.14.

RÜGYFAKADÁS Diána a vizsgák előtt mindig útba ejti a templomot

Ahhoz, hogy valaki nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat kapjon, nem elég huzamos ideig nagyon jó tanulónak lenni. Még egy sor más területen is magas szinten kell teljesíteni. A tolnai Schrick Diána Zsuzsannának ezt az egyik legnehezebb egyetemen, az orvosin sikerült elérnie.

Kép

Schrick Diána nem az a felvágós típus. Pedig lenne mivel dicsekednie. Most hatodéves a pécsi orvosi egyetemen, és végig 4,5 körül volt az átlaga. Tudományos munkát (TDK) is folytatott, a pécsi Szívgyógyászati Klinikán, az intervenciós kardiológia területén. A közéletben szintén aktívan ténykedett: három éven át volt a pécsi orvostanhallgatók egyesületének tudományos elnökhelyettese, ebben a minőségében a külföldről Pécsre érkező, illetve a külföldi ösztöndíjas pécsi diákok ügyeit intézte. Tavaly pedig az országos orvostanhallgatói szövetség második embere lett. Mindemellett angolból és németből felsőfokú, szakmai angolból középfokú nyelvvizsgája van.

Kép

Ennek ellenére magától soha nem adta volna be a pályázatát a „köztársasági ösztöndíjra”, vagy ahogy ma nevezik, a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra. Barátja – aki egyben évfolyamtársa is – tette ezt meg helyette. A döntéshozóknak pedig nyilvánvalóan nem okozhatott különösebb fejtörést Dia pályázata. A tolnai lány idén ősszel, a pécsi orvos napok keretében, az egyetem aulájában, dr. Miseta Attila dékántól vehette át az elismerést. Ami mintegy megkoronázása Dia diákéveinek.
Az elmúlt öt és fél év mindazonáltal nem volt egy laza fáklyásmenet a számára. Ez elsősorban abból adódik, hogy Dia igen gyakran mutatja a kishitűség jeleit. Azt mondja, kezdetben a vizsgáknak „jaj, csak a kettes meglegyen!”-alapon indult neki. A kapott jegyei viszont egyáltalán nem azt mutatták, hogy meg kellene elégednie ennyivel. Volt ugyan egy mélypontja, másodikban biokémiából, de abból a gödörből sikeresen kimászott. Igaz, azóta jobban fél a vizsgáktól, mert nem szeretne még egyszer hasonló helyzetbe kerülni. És kitűnő átlag ide, köztársasági ösztöndíj oda, még most, hatodévben sem változott a viszonya a megmérettetésekkel. Továbbra is tartja azt a szokását, hogy vizsga előtt, az egyetemre menet, feltétlenül beül a templomba imádkozni. A rózsafüzére nélkül pedig nem teszi be a lábát vizsgára.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap ezévi 12. számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.05.27.

Továbbra is van mire büszkének lenni

Közélet
Továbbra is van mire büszkének lenni
2018.05.30.

Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak

Közélet
Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak
2018.05.31.

A 2018. évi kitüntető díjak átadása

Közélet
A 2018. évi kitüntető díjak átadása
2018.06.05.

Technikai bemutató iskolásoknak

Közélet
Technikai bemutató iskolásoknak
2018.06.07.

Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly

Közélet
Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly
2018.06.08.

A szerb templomtól a lokátorig

Közélet
A szerb templomtól a lokátorig
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár