A kékfestés az emberiség kultúrájának fontos része

2019.02.28.

Hat hazai kékfestő műhely – köztük a tolnai – kapta meg azt a tanúsítványt, mely szerint az UNESCO felvette a kékfestést az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

A menyasszonyi és vőlegényi ruhán még gondolkodnak. Merthogy kékfestők, és szeretnék ezt érzékeltetni az öltözékeken. Elsősorban méterárut gyártanak, de van ing, szoknya, farmernadrág is a kínálatukban, úgyhogy az alkalmi ruhatervezés sem lesz megoldhatatlan feladat. Tavasszal összeházasodik Horváth Balázs és Reha Erika. Már szinte teljesen átvették a tolnai kékfestő műhelyt. Az előző generációt Horváth Tibor és Horváth Tiborné képviseli. Mindkét szülő és a fiuk is népi iparművész. Az 1810-ben alapított műhely, a hozzá kapcsolódó, korabeli berendezésű kisbolttal együtt látogatható turistacélpont.

Kép

Mind a négyen a kékfestésből élnek. Ez persze nem úgy működik, hogy egymásnak adják a kilincset a vásárlók, hanem úgy, hogy ők viszik a portékát a hazai és külföldi vásárokba. Ha esik, ha fúj. Kétszer dolgoznak meg a bevételért. Egyszer, amikor előállítják a régi mintázó, festő eszközökkel az árut, másodszor, amikor nem éppen ideális körülmények között, eladni próbálják a kézműves standon. Most például, a bécsi adventi vásár idején, három hétig esett.

Szerencsére nem mindig borús az ég. A népi mesterségek megőrzését itthon és külföldön is egyre többen szorgalmazzák. A közelmúltban az UNESCO felvette a kékfestést az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Ezen a lajstromon eddig három magyar vonatkozású elem szerepelt: a matyó örökség, a solymászat és a busójárás.

Az UNESCO-tanúsítványt hat hazai kékfestő műhely képviselője vehette át a múlt héten Pápán, a Kékfestő Múzeumban. A tolnai családfő, Horváth Tibor ezzel kapcsolatban elmondta: száz éve még minden megyében volt 4-5 kékfestő, most a hat létező műhelyből négy a működő. A tolnai bekerült a városi és a megyei értéktárba. Szeretnék elérni az országosba való felvételt is. Nagy örömet jelentett számukra ez az elismerés. Beigazolódott, hogy van értelme és jövője annak, amit csinálnak. Elkezdték az épület felújítását, önerőből. Reméli, hogy a folytatáshoz már lesznek a pályázati lehetőségek.

Hódít a bóvli

Fontos a tradíció, de nem kell mindent rabszolga módon másolni. Bizonyos határokon belül lehet újítani, alkalmazkodni a kor követelményeihez. Horváth Balázs a kékfestős inghez, kékfestős farmert és kékfestős motívumokkal díszített cipőt hord. Ám nem mindenki ügyel a részletekre, az alapvető szabályok betartására. A kézműves termékeket – Horváth Tibor szerint – a bóvli is veszélyezteti. Rengeteg az utánzat, a hamisítvány, a műanyag cucc. Nemrég leszedetett egy üzlet polcáról valami kékfestősként árusított, ázsiai gyártmányt. Másnap azt írták ki a boltban: kékfestő jellegű.

Wessely Gábor

Kultúra
2019.02.28.

A kékfestés az emberiség kultúrájának fontos része

Kultúra
A kékfestés az emberiség kultúrájának fontos része
2019.03.02.

Titkokra derült fény a próbán

Kultúra
Titkokra derült fény a próbán
2019.03.03.

A legidősebbek is főszereplők voltak

Kultúra
A legidősebbek is főszereplők voltak
2019.03.06.

Hazatalál-e a tolnai sportéletről szóló mű?

Kultúra
Hazatalál-e a tolnai sportéletről szóló mű?
2019.03.10.

De hogy kerül a csipke az asztalra?

Kultúra
De hogy kerül a csipke az asztalra?
2019.03.11.

Nem véletlenül választották ezt az osztályt

Kultúra
Nem véletlenül választották ezt az osztályt
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár