Lassan kihalnak a fröccsivó emberek

2016.04.12.

Mesterfokon - Schaller József apja és nagyapja is szikvízkészítő volt

A Schaller-szóda évszázadát éljük. A családban apáról fiúra szállt a szikvízgyártó mesterség, az alapítás centenáriuma hat év múlva lesz.
Abban a Magaspart utcai házban született Schaller József 1954-ben, ahol a nagyapja, közel száz esztendővel ezelőtt, 1922-ben elkezdte a szikvízgyártást. Készített krachedlit is, narancs és málna ízben, amit közösségi eseményeken, például a vízipóló meccseken árusítottak. Ezt az üdítőitalt, a bambi elődjét, speciális üvegekbe töltötték, amelyeket belülről zárt le egy, a szóda nyomásának hatására felemelkedő dugó. Az üvegből is akad még mutatóban Schalleréknél, és a gép is megvan a padláson. Szívesen felajánlanák egy helytörténeti gyűjtemény számára.
Nagyapjától a fogságból hazatérő apja vette át az ipart 1949-ben, s a következő váltás 1982-ben következett be. Több váltás vélhetően nem lesz. E három generáció képviseli majd a Schaller-szikvíz komplett történetét, mivel a jelenlegi vállalkozásvezető fia külföldön dolgozik, a lánya pedig Szekszárdon, más irányú munkát végez.

Kép

Schaller József a nagy múltú szikvízüzemben, fotó: Német István

Sok feladat hárul Schaller Józsefre, de annyi bevétele nincs, hogy alkalmazottat vegyen fel. A 27 százalékos áfa súlyos teher a szódásnak. Szerencsére stabil, kialakult a vevőköre, nem jár utcáról utcára; üzletekkel, több mint hetven bolttal áll kapcsolatban, Szekszárdtól Tengelic-Szőlőhegyig.
Mivel beleszületett ebbe a mesterségbe, tudta, hogy nincs megállás. Ha ma nem szállít, holnap mástól rendelnek. Minden nap dolgozni kell. Úgyhogy a vasárnapi zárva tartásért ő egy csöppet sem haragszik. Most legalább van egy pihenőnapja. Olykor-olykor elmehet vadászni.

A háború után államosították a szikvízüzemet. Beköltözött az udvarukba a szövetkezet, és Schaller József anyja, a saját házában, a saját üvegeivel dolgozott, mint alkalmazott, az apja pedig egy melléképületben gyártotta a maszek szódát. Iparengedélyt 1954-ben kaptak; akkor távoztak a szövetkezetiek.
Manapság másfélék a problémák. Ásványvízvásárlókká váltak az emberek, a szikvíz iránti kereslet visszaesett. Felfutás a kilencvenes években volt. Akkor négyen dolgoztak a vállalkozásban, és napi ötezer liter szódát szállítottak ki. Most ezer liter körüli a napi igény.
Tolnán három iparos foglalkozik szódakészítéssel (Bucher, Meksz, Schaller). Békésen megférnek egymás mellett, mindegyiküknek megvan a maga vásárlói köre. Régebben keményebb volt a konkurenciaharc az egyes utcákért, üzletekért, rendezvényekért.

Az egykori bogyiszlói lakodalmak jelentős bevételi forrásnak számítottak. Megesett, hogy hajnalig hordták a szódásrekeszeket, annyira szomjas volt a násznép. Sajnos mostanában már kevés az igazi, nagy lagzi. A háziasszonyok nem tesznek el szörpöket - ahhoz se kell szóda -, és az is fájó változás Schaller József szerint, hogy fogyatkoznak, kihaló félben vannak a fröccsivó férfiak.
Pedig jó volna életben tartani ezt a tipikusan magyar mesterséget, melynek művelői a Kárpát-medencén kívül nemigen lelhetők fel. Maga a találmány is magyar: Jedlik Ányos 1826-ban készítette az első szódavízgyártó gépet.
Schaller József megteszi, amit tud az iparos múlt megóvása, a kisvállalkozás működtetése érdekében, de már elmúlt 61 éves, és kezd fáradni. Talán a százéves jubileumig, 2022-ig még folytatja a szikvízgyártást, ám tovább biztosan nem. Az már nem a Schaller-szóda évszázada lesz.Wessely

Kép

Egymás szódásüvegeit visszajuttatják

Ismert Tolnai szódás Meksz János is. Családja faddi származású, nagyapja ott kezdte a szikvízgyártást, aztán egy generáció kimaradt, s ő folytatta. Megerősíti Schaller József szavait, miszerint békésen megélnek egymás mellett.
- Mindenkinek megvan a maga vevőköre, nem keresztezzük egymás útjait. Ha véletlenségből az én rekeszembe bekerül az ő üvege visszaváltáskor, vagy hozzá viszik az enyémet, visszajuttatjuk. Ez a szódás legfőbb kelléke. Főleg a régi, szép, egyedi üvegeinkre vagyunk büszkék.

Fotó: W.G.

Közélet
2017.04.26.

Ösvényt vág a gép a hínármezőben

Közélet
Ösvényt vág a gép a hínármezőben
2017.04.29.

Péntek délelőtt holtan találták

Közélet
Péntek délelőtt holtan találták
2017.05.01.

Jelenteni kell, ha megsérült a kuka!

Közélet
Jelenteni kell, ha megsérült a kuka!
2017.05.10.

Jó szó mindig akad, azzal kell gazdálkodni

Közélet
Jó szó mindig akad, azzal kell gazdálkodni
2017.05.12.

Első körben négy tervezett fejlesztés nyert

Közélet
Első körben négy tervezett fejlesztés nyert
2017.05.15.

Felújították a Wosinsky-síremléket

Közélet
Felújították a Wosinsky-síremléket
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár