Dr. Boross a médiában is rendel

2019.02.15.

Tolnai talentum: A gimnáziumi szalagavatótól a rádiós-tévés műsorokig

Feltehetően nem sok olyan gyakorló orvos akad, aki nem csak rendel, de tőle is lehet rendelni, mondjuk egy kedvenc slágert. A tolnai származású Dr. Boross György ilyen: a kézsebészként dolgozó doktor úrnak közel két évtizedes rádiós és tévés múltja van.

 „Dr. Boross rendel”. Ezzel a címmel futottak dr. Boross György népszerű műsorai több közismert rádióadón is, több, mint tíz éven át. A szórakoztató, zenés-beszélgetős adások az átlagember által is fogyasztható minőségi muzsikát ötvözték a mindenki számára emészthető, általános, praktikus kérdéseket taglaló orvosi ismeretterjesztéssel. Dr. Boross nemcsak egészségügyi tanácsokkal látta el hallgatóit, de zenei kívánságaikat is teljesítette – mondhatni rendelésre.

Kép

Számos zenész hírességgel is készített interjút. A képen Szigeti Ferenccel

Pályaelhagyó orvosokról éppenséggel lehet néha hallani. Olyan doktor azonban, aki gyógyító hivatása mellett vállal be és űz profi módon egy szintén egész embert kívánó hivatást – ez biztosan kuriózum.
Az ő történetében mindenesetre megvoltak azok az alapok, amelyekből akár már gyerekkorában sejteni lehetett volna, hogy különleges életpálya lehet az övé.

A gyermek „Boross Gyurit” a családi tradíció is az egészségügyi hivatás felé terelte, hiszen édesapja, a Tolnán köztiszteletben álló Boross doktor, apai nagyszülei, keresztszülei is orvosok voltak, édesanyja asszisztens, anyai nagyapja pedig állatorvos. Ugyanakkor a fiú zenei-műszaki érdeklődése is korán megmutatkozott. Ez nem csak abban állt, hogy édesapjához hasonlóan tangóharmonikázni tanult, de a fiatalok körében ennél menőbb dolognak számító diszkózás is érdekelte. Ez a karrier – az érettségi előtti korszakában – a tolnai gimnáziumi szalagtűző bál lemezlovasságáig terjedt, de ez a tevékenység nála nem vált életcéllá.

Az egyetemen azért tovább hódolt zenei hobbijának. Lemezlovasként OSZK vizsgát tett, és zenei témájú cikkeket írt az egyetemi újságba.

Kép

Dr. Boross György kézsebészként praktizál, de jelentős múltja van a médiában is

A diploma megszerzése után – bár egy megyei lapba rendszeresen publikált orvosi témájú cikkeket – néhány évig kevésbé volt aktív a média és a zene területén. Nyilván közrejátszott ebben, hogy akkoriban traumatológusként dolgozott, ami köztudottan az egyik legkeményebb szakterület az orvosi pályán.
Boross doktor nem titkolja, hogy a közlés és segítés szándéka – szereplési vággyal tetézve – mindig is jellemezte. Ezen késztetés hatására aztán – Győrből Budapestre költözésük után – előbb-utóbb rátalált a média világára. Szeret érteni is ahhoz, amit csinál, ezért szerzett – negyven évesen – televíziós és rádiós szerkesztő-műsorvezetői diplomát. 2001-től országosan elérhető rádiókban dolgozott riporterként és műsorvezetőként, 2004-től pedig a Magyar Televízióban is vállalt feladatokat. Közben különböző lapokban, magazinokban publikált.
Nyilván nem egyszerű mindezt összeegyeztetni a – napi munkán túl még számos ügyelettel is súlyosbított – orvosi hivatással. De megcsinálta, örömmel. Azt mondja, ezáltal sokkal változatosabb lett az élete, a műtétek után a műsorvezetésben tudott kikapcsolódni, és fordítva. A kétféle munka kölcsönösen előnyös volt abból a szempontból is, hogy a médiában megszerzett kommunikációs rutinját a betegek felé is tudja kamatoztatni. De volt már olyan páciense is, aki a műtét után felírta neki, hogy legközelebb milyen számokat játsszon le részére a rádióban.
Dr. Boross az utóbbi időben elsősorban kézsebészként dolgozik, több fővárosi egészségügyi intézményben. Egészen a közelmúltig „rendelt” a médiában is, de most átmenetileg kényszerszünetet tart.
– Nem könnyű ez, nagyon nehéz egyik pillanatról a másikra abbahagyni azt, amit az ember nagyon szeret csinálni – mondja. Ennyi év munkáját, a kialakított saját stílusát, és a „Dr. Boross rendel” márkanevet természetesen nem akarja veszni hagyni, sem a rádióban, sem a tévében, úgyhogy jelenleg várja az új lehetőségeket. Valószínű, hogy a szünet tényleg csak átmeneti lesz, hiszen a napokban már az Echo TV-n szerepelt, igaz, (még) nem saját műsorában. A nézők, hallgatók mindenesetre visszavárják.
Dr. Boross persze addig sem tétlenkedik. Orvosi munkája mellett egy internetes oldalon orvosi rovata van, és rendszeresen publikál egészségügyi kiadványokban. Energikus, fiatalos, nyugodtan letagadhatna jó néhány évet. Szerinte főleg azért, mert azt csinálhatja, amit szeret.
Bár nyilvános helyen már nem tart diszkókat, de baráti összejöveteleken nem kérdés, hogy ki biztosítja a zenét. Ha szépen kérik, egy-egy régi kedvenc számot rendelni is lehet tőle.

A családban mindenki sokoldalú

Dr. Boross György 1962-ben született Pécsett. Óvodás korától az érettségiig Tolnán élt. Pécsett szerzett orvosi diplomát.
Jelenleg négy fővárosi egészségügyi intézményben dolgozik orvosként, elsősorban az ortopédia területén, kézsebészként.
A médiában dolgozott többek között a Juventus Rádiónál, a Sztár FM-nél, a Lánchíd Rádiónál, a Magyar Televíziónál, a Duna TV-nél, az ATV-nél, az Elite Magazinnál, a Borsnál. Számos hazai zenész hírességgel is készített interjúkat, Benkő Lászlótól Frenreisz Károlyon át Szigeti Ferencig.
Családjukban mindenkinek szerteágazó az érdeklődése. Felesége orvos, de közgazdász diplomája is van.  Lányuk Zeneakadémiát és jogi egyetemet végzett. Lányuk férje szintén a Zeneakadémián diplomázott, jelenleg villamosmérnöknek tanul.

Nosztalgiával gondol Tolnára

Dr. Boross György sok szép emléket őriz Tolnáról, már óvodás korától. Tolnára járt általános iskolába, a gimnáziumban Pámer Jakab volt az osztályfőnöke. Versenyszerűen pingpongozott, a megyei csapatbajnokságban játszott, és nem utolsó sorban együtt edzhetett a legendás tolnai pingpongos lányokkal. Sokat járt a focipályára is, főleg szurkolóként. Szeretettel emlékezik a zeneiskolára, ami akkor még a régi művelődési házban működött. Ott, ahol a feledhetetlen tánciskolai foglalkozások és a diszkók is zajlottak. A tolnai Duna-partról pedig elsősorban a Villányi Laci bácsiék-féle nyári úszásoktatások jutnak eszébe.
Rendszeresen hazalátogat Tolnára. Régi osztálytársaival a közösségi oldalakon tartja a kapcsolatot. Saját bevallása szerint az idő múlásával egyre inkább erősödik benne a nosztalgia, Tolna iránt is.
 
Fotók: beküldött fotók

Közélet
2019.09.24.

Hármas összefogás áll a felújítás mögött

Közélet
Hármas összefogás áll a felújítás mögött
2019.09.25.

Még jobb lesz a kicsiknek a megújult óvodákban

Közélet
Még jobb lesz a kicsiknek a megújult óvodákban
2019.09.26.

Esküvőn is voltak a nagycsaládosok

Közélet
Esküvőn is voltak a nagycsaládosok
2019.10.03.

Pihenés helyett ők segítik a fiatalokat

Közélet
Pihenés helyett ők segítik a fiatalokat
2019.10.04.

Helyi intézmények falaira kerülnek a fotók

Közélet
Helyi intézmények falaira kerülnek a fotók
2019.10.07.

Az ismeretek bővítése és a közösségformálás volt a cél

Közélet
Az ismeretek bővítése és a közösségformálás volt a cél
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár