Az üvegest nem aggasztja a jégeső

2016.06.09.

Mesterfokon - Méhn Tibor ötven éve kezdte kitanulni a szakmát

Az igazi iparos, a társadalmi változásoktól függetlenül, iparos volt és az is maradt. Hiába aggatnak rá a különböző rendszerekben különféle jelzőket - hol maszeknak, hol vállalkozónak nevezve -, nem rajong ezekért a mondva csinált titulusokért. Méhn Tibor is ezt vallja, aki apja mellett kezdte kitanulni az üveges és képkeretező mesterséget, a hatvanas években.

Kép

A legrégebbi tolnai iparos családok közé tartoznak Méhnék. Az alapító a nagypapa volt, nyomdokába az egyik fia lépett - a kereskedelem felé is nyitva (üveg, porcelán, világítástechnikai eszközök) -, s most az unoka, Méhn Tibor működteti a műhelyt. Már nem az eredeti helyén, az Árpád utcában - mert ott rövidáru üzletet nyitottak -, hanem a Bajcsy-Zsilinszky utcában.

Számok

Méhn Tibor ötven évvel ezelőtt - 14 esztendősen - kezdte segédként, apja mellett elsajátítani az üveges szakmát. Iparigazolványt 35 éve váltott, mestervizsgát negyven éve tett. Maga a cég 120 éves; a nagypapa hozta létre 1896-ban.

Család

Négyen vannak testvérek. Méhn Tibor hamiskás mosollyal mondja, hogy ő koptatta legkevesebbet az iskolapadokat: apja örömére leragadt az üveges és képkeretező mesterségnél. Az idősebb bátyja fizikusként, a nővére műszaki rajzolóként, a fiatalabb bátyja tanárként ment nyugdíjba.
A felesége hosszú ideig vele dolgozott az üveges műhelyben, aztán visszatért eredeti szakmájához: varr, illetve rövidáru üzletet működtet az egyik lányukkal. A másik lány szervizasszisztens egy szekszárdi autószalonban.
Négy unokájuk született: két lány, két fiú. A srácok valamelyike esetleg folytathatná az üvegezést, de erős a konkurencia. A másik nagypapa ugyanis szakács, s egyelőre jobban izgatja őket a főzőcskézés, mint az üvegvágás. Sőt, a csövekkel való játszadozás is érdekesebb számukra, lévén mindkét vő épületgépész.

Múlt

Pályája kezdetén, a hatvanas évek derekán, könnyen volt Méhn Tibor. Apja intézte a papírmunkát, tárgyalt a megrendelőkkel, elkészítette az árajánlatokat, számlázott, s neki csak a konkrét üvegezés volt a dolga. Rendbe hozta az ablakokat; legelőször azokat bízták rá, amelyeket a haverjai törtek ki, focizás közben.
Az ötvenes években szinte a nulláról indultak újra. Az államosításkor elkobozták a teljes árukészletüket - az üveg-, porcelán- és villamossági boltét is, az étkészleteket, vázákat, csillárokat -, s a rendszer ellenségeiként kezelték őket, a szövetkezetbe, ktsz-be belépni nem hajlandó maszekokat.
Lassacskán elültek a közéleti, a gazdaságátszervezési zajok, de akkor egy magánéleti bomba robbant. Meghalt Méhn Tibor apja, s neki elő kellett lépni cégvezetővé, főállású iparossá. Beszerezte a szükséges iratokat. A mai ügyintézés villámgyorsnak számít az akkorihoz képest. Az iparigazolvány váltásához szükséges erkölcsi bizonyítványt kilencven nap alatt készítették el 1981-ben.

Jövő

Elég lesz-e ez a fajta szolgáltató iparosság egy fiatalembernek egy-két évtized múlva? Foglalkoztatja ez a kérdés is Méhn Tibort, amikor az unokái jövőjéről gondolkodik. Ajánlja-e nekik egyáltalán e mesterség folytatását? Megélni meg lehet belőle, de meggazdagodni semmiképp.
Fejlesztette a műhelyt, van modern gérvágója és kapocsbelövő gépe a képkeretek precíz megmunkálásához. Ám ennél tovább nem lépett. A rendszerváltáskor megkeresték, hogy létesítsen üveg-nagykereskedést, vegyen fel embereket, de nem vágott bele. Iparos volt, iparos maradt.

Külföldi üveg

Magyarországon ugyanannyiba kerül az üveg, mint nyugaton. Az egyetlen megmaradt síküveggyárunk, az orosházi is külföldi kézben van.
- Miért adnák a magyaroknak olcsóbban, mint a világpiaci ár? - teszi fel Méhn Tibor a költői kérdést. Az úgynevezett recés üvegeket meg eleve Belgiumból, Németországból, Olaszországból kell behozni.
Az alapanyag tehát drága, a megrendelések száma csekély, hacsak nem jön közbe valami. Az a valami, ami lendíthet az üzleten nem más, mint a jégeső. Ez a szakma is időjárásfüggő, csak egy kicsit másként, mint a többi. Olyan üveges még nem született, akit aggasztanak a viharfelhők.
Amikor 1987-ben a vásártéri tömbházakat telibe trafálta a jég, több mint száz ablakot kellett rendbe hozni. Mellesleg: a raktári készletek kifogytak, és hetekig nem lehetett üveget kapni. De volt, aki megúszta a dolgot. Kinyitotta az ablakot, amikor jött az ítéletidő, aztán kilapátolta a jeget a szobából. Így a nyílászárói épen maradtak.

Hazai pálya

Ismert polgára a városnak Méhn Tibor. Sokan visznek hozzá képeket kereteztetni, és rengeteg családnál járt már pótolni a betört, kitört ablakokat. A legkisebb korhadt keretet is beüvegezi, ha arra kérik, s közben meghallgatja a kuncsaftok - természetesen üvegtöréssel kapcsolatos - sztorijait.
Szabadidejében kertészkedik, vagy biciklizni, úszni jár a feleségével. Mert a test karbantartása is fontos annak, aki még hatvan fölött sem foglalkozik a visszavonulás gondolatával.

Életritmus

Apja öt pontban foglalta össze a jó iparos ismérveit: becsületesség, szorgalom, rend, szakértelem és takarékosság. Méhn Tibor ezt még eggyel kiegészítette: pontosság. Nála nincs olyan, hogy „Majd csörögj rám még egyszer, nehogy elfelejtsem!". Ha ő elsején megígéri, hogy huszadikán délután kettőkor ott lesz, akkor ott lesz. Megszokott egy életritmust, megszokta és megszerette ezt a változatos, szép mesterséget, s amíg az egészsége engedi, csinálja. Csinálja rendben tartott műhelyében, ügyelve a takarékosságra, nagy szorgalommal, szakértelemmel, becsületesen és pontosan.

Wessely
Fotó: Németh István

 

Közélet
2017.05.30.

Város Napja - 2017

Közélet
Város Napja - 2017
2017.06.01.

Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!

Közélet
Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!
2017.06.08.

Meghívó klímastratégiai konzultációra

Közélet
Meghívó klímastratégiai konzultációra
2017.06.11.

Meg fogják találni a megoldást

Közélet
Meg fogják találni a megoldást
2017.06.15.

Villanyoszlopnak ütközött és felborult

Közélet
Villanyoszlopnak ütközött és felborult
2017.06.15.

Felszerelték az új utcanévtáblákat

Közélet
Felszerelték az új utcanévtáblákat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár