Kerékpáros zarándoklat a mohácsi emlékhelyekhez

2016.08.27.

Tolnán is járt II. Lajos

Kerékpáros zarándoklat során kereste fel a mohácsi csata emlékhelyeit a Honvéd Kulturális Egyesület augusztus végén. Az útvonal Tolnát is érintette, a városháza falán ma is látható emléktáblát 90 éve, 1926-ban avatták fel.

Kép

1526. augusztus 29-én, 490 éve zajlott a mohácsi csata, amely az ország történelmének egyik legtragikusabb, sorsfordító ütközete volt. Az évforduló alkalmából a Honvéd Kulturális Egyesület kerékpáros zarándoklatot szervezett, amelynek során felkeresték az 1926-28 között, a Hadtörténeti Múzeum kezdeményezésére elkészített, a mohácsi vésszel összefüggő emlékhelyeket.

Jelenleg kilenc településen található emléktábla: Érden, Ercsiben, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán, Dunaszekcsőn és Mohácson. Tolnán a mohácsi csata 400. évfordulóján, 1926-ban avattak emléktáblát, amely a városháza falán ma is látható. A rajta olvasható szöveg feleleveníti, hogy 1526. augusztus 6-án érkezett Tolnára II. Lajos és serege, majd itt csatlakozott hozzá több bandérium és a pápa segélyhadai. Augusztus 14-én indultak tovább Szekszárd felé. Bő három hétre rá, szeptember 6-án viszont már a Mohácson győztes II. Szulejmán serege vonult be Tolnára, és indult másnap tovább, Buda felé.

Kép

Pirgi József (balról) és dr. Négyesi Lajos az emléktáblánál (Fotó: TH)

A kerékpáros zarándokok augusztus 25-én déltájban érkeztek Tolnára, ahol Pirgi József fogadta őket. Az alpolgármester egyebek mellett reményét fejezte ki, hogy még nagyon hosszú ideig fennmarad a keresztény Európa és a keresztény Magyarország.

Dr. Négyesi Lajos, a Honvéd Kulturális Egyesület alelnöke, a zarándokút résztvevője elmondta: útjuk egyik célja felhívni a figyelmet arra, hogy II. Lajos egykori felvonulása Budától Mohácsig összeköti az út mentén található településeket. A másik fontos cél pedig az időben történő felkészülés a 10 év múlva esedékes 500 éves évfordulóra, amely alkalmat ad arra, hogy reálisan értékeljük a mohácsi csata óta eltelt fél évezred történéseit és abból objektív módon, érzelemmentesen levonjuk a megfelelő tanulságokat. Ennek megfelelően az elkövetkező tíz évben mindig meg fogják ismételni a mostani zarándoklatot.
A rövid megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták az emléktáblát.

Tudósítás olvasható a teol.hu portálon is.

S.K.

Közélet
2016.09.23.

Testvértelepülések vezetői a migrációról

Közélet
Testvértelepülések vezetői a migrációról
2016.09.26.

Tizenöt éves a tolnai polgárőrség

Közélet
Tizenöt éves a tolnai polgárőrség
2016.09.29.

A Patex is bekerült az értéktárba

Közélet
A Patex is bekerült az értéktárba
2016.10.02.

Nem az a fontos, az ember hány éves

Közélet
Nem az a fontos, az ember hány éves
2016.10.03.

Két új orvos a városban

Közélet
Két új orvos a városban
2016.10.03.

Ferences szerzetesek, az újrakezdés hősei

Közélet
Ferences szerzetesek, az újrakezdés hősei
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár