Kerékpáros zarándoklat a mohácsi emlékhelyekhez

2016.08.27.

Tolnán is járt II. Lajos

Kerékpáros zarándoklat során kereste fel a mohácsi csata emlékhelyeit a Honvéd Kulturális Egyesület augusztus végén. Az útvonal Tolnát is érintette, a városháza falán ma is látható emléktáblát 90 éve, 1926-ban avatták fel.

Kép

1526. augusztus 29-én, 490 éve zajlott a mohácsi csata, amely az ország történelmének egyik legtragikusabb, sorsfordító ütközete volt. Az évforduló alkalmából a Honvéd Kulturális Egyesület kerékpáros zarándoklatot szervezett, amelynek során felkeresték az 1926-28 között, a Hadtörténeti Múzeum kezdeményezésére elkészített, a mohácsi vésszel összefüggő emlékhelyeket.

Jelenleg kilenc településen található emléktábla: Érden, Ercsiben, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán, Dunaszekcsőn és Mohácson. Tolnán a mohácsi csata 400. évfordulóján, 1926-ban avattak emléktáblát, amely a városháza falán ma is látható. A rajta olvasható szöveg feleleveníti, hogy 1526. augusztus 6-án érkezett Tolnára II. Lajos és serege, majd itt csatlakozott hozzá több bandérium és a pápa segélyhadai. Augusztus 14-én indultak tovább Szekszárd felé. Bő három hétre rá, szeptember 6-án viszont már a Mohácson győztes II. Szulejmán serege vonult be Tolnára, és indult másnap tovább, Buda felé.

Kép

Pirgi József (balról) és dr. Négyesi Lajos az emléktáblánál (Fotó: TH)

A kerékpáros zarándokok augusztus 25-én déltájban érkeztek Tolnára, ahol Pirgi József fogadta őket. Az alpolgármester egyebek mellett reményét fejezte ki, hogy még nagyon hosszú ideig fennmarad a keresztény Európa és a keresztény Magyarország.

Dr. Négyesi Lajos, a Honvéd Kulturális Egyesület alelnöke, a zarándokút résztvevője elmondta: útjuk egyik célja felhívni a figyelmet arra, hogy II. Lajos egykori felvonulása Budától Mohácsig összeköti az út mentén található településeket. A másik fontos cél pedig az időben történő felkészülés a 10 év múlva esedékes 500 éves évfordulóra, amely alkalmat ad arra, hogy reálisan értékeljük a mohácsi csata óta eltelt fél évezred történéseit és abból objektív módon, érzelemmentesen levonjuk a megfelelő tanulságokat. Ennek megfelelően az elkövetkező tíz évben mindig meg fogják ismételni a mostani zarándoklatot.
A rövid megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták az emléktáblát.

Tudósítás olvasható a teol.hu portálon is.

S.K.

Közélet
2017.07.22.

Tolna és környéke
2017. július 21.

Közélet
Tolna és környéke
2017. július 21.
2017.08.01.

Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek

Közélet
Hőségriadó, tűzgyújtási tilalom, szabadtéri tüzek
2017.08.07.

Keveset fizetnek a búzáért

Közélet
Keveset fizetnek a búzáért
2017.08.15.

Áhítat, tárlat és ünnepi mise a tolnai búcsún

Közélet
Áhítat, tárlat és ünnepi mise a tolnai búcsún
2017.08.16.

Bárka Fesztivál 2017.

Közélet
Bárka Fesztivál 2017.
2017.08.18.

Arckép | A Schaller-szóda évszázadát éljük

Közélet
Arckép | A Schaller-szóda évszázadát éljük
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár