A Mözsről indult orvos hajdan kiváló sportoló volt

2019.10.11.

Dr. Buzogány István kézilabdás múltja a műtőben is nagy előny

Buzogány István olyan ember, akire sokan felnéznek. Nem csak a közel kétméteres magassága miatt. A Mözsről indult orvos hajdan kiváló sportoló, NB I-es kézilabdás volt, ma ő az ország egyik vezető urológusa. Mindemellett barátságos, jó kedélyű ember, amint az kiderült az első mözsi kézilabdás generáció szeptemberi mözsi találkozóján is. Ott válaszolt kérdéseinkre.

Kép

– Ön a prosztataszűrés egyik hazai apostola. Mi a helyzet ez ügyben Magyarországon?

– Apostolnak azért nem mondanám magam, de az urológiai társaság elnökeként kötelességem volt felkarolni ezt a témát – válaszolta dr. Buzogány István. – A szűrés fontos kérdés, amiről máig vita folyik, ugyanis nagyon drága. Talán furcsa ilyet hallani, de a szűrések nyomán rengeteg olyan beteg kap kezelést, akik egyébként nem prosztatarákban hunynának el, mert fel sem fedeznék a betegségüket, mivel más ok miatt, például autóbalesetben már azelőtt meghalnak. A szűrések nyomán ugyanakkor értelemszerűen megnő az ismert prosztatarákos betegek aránya, és ezáltal a halálozás szempontjából a szűrés nagyjából 20 százaléknyi előnyt jelent. A mostani magyarországi gyakorlat szerint azokat a férfiakat, akiknek a családjában korábban előfordult prosztatadaganat, 55 éves koruktól, a többieket pedig 60 éves koruktól szűrjük. Pontosabban ez nem is szűrés: akik a fenti korban eljutnak urológushoz, azoknál elvégzik a PSA vérvizsgálatot is. Aktív szűrést most Nógrád megyében kezdtünk, meglátjuk, mennyiben tud ez változtatni az ottani, átlagnál szomorúbb helyzeten.

Egyetemi évei alatt Pécsett játszott az NB I-ben

Dr. Buzogány István 1956-ban született. A mözsi általános iskolában, Schmidt Józseftől tanulta a sportág alapjait. Később a mözsi ificsapattal országos versenyekre is eljutottak. Miután érettségi után nem vették fel az állatorvosi egyetemre, Székesfehérvárra, a Szondi NB I-es katonacsapatába hívták be. Másodszor a pécsi orvosi egyetemre jelentkezett, fel is vették. Egyetemi évei alatt Pécsett játszott az NB I-ben, a szintén mözsi Szászi Jánossal.

A diploma megszerzése után a pécsi urológiai klinikán kezdett dolgozni, PhD és habilitáció tudományos fokozatokat szerzett, címzetes egyetemi docens. A pécsi évek után családjával Budapestre költöztek, 13 éve vezeti a Péterfy utcai kórház urológiai osztályát. Hét éve a salgótarjáni megyei kórház urológiai osztályának vezetését is elvállalta.

Nős, két gyermeke és két unokája van.

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Közélet
2019.01.20.

Közlemény a kéménytüzek megelőzéséről

Közélet
Közlemény a kéménytüzek megelőzéséről
2019.01.29.

Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház

Közélet
Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház
2019.02.02.

Két jelölt indul az időközi képviselő választáson

Közélet
Két jelölt indul az időközi képviselő választáson
2019.02.02.

Elhunyt Mözsi-Szabó István

Közélet
Elhunyt Mözsi-Szabó István
2019.02.07.

ESZA pályázati felhívás

Közélet
ESZA pályázati felhívás
2019.02.11.

Ha elképzelted, már el is kezdted

Közélet
Ha elképzelted, már el is kezdted
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár