Klasszikus kézműves kisüzemet működtet

2017.10.25.

A káposztasavanyítást 170 kilóval kezdte, ma közel ennyi mázsát állít elő

Húsz éve savanyította az első hordó káposztát Koncz Ádám. Ma már évente kétszáz mázsát termel s dolgoz fel.
Nagy terméskövek alatt préselődik, erjed a káposzta a betontartályokban. Koncz Ádám azt mondja: 62 évesen már nem ruház be modern présgépekre és egyéb eszközökre. Klasszikus kézműves kisüzemet működtet. Mindent maga csinál – családtagjaival – a vetőmag-előállítást, a palántázást, a betakarítást, a feldolgozást és az üzletekbe való kiszállítást.

Félhektáros vetésterületen foglalkozik káposztával, amihez a gyalulás után sót, borsot, babérlevelet és szeletelt fűszerpaprikát ad. Tolnai és Tolna környéki boltok beszállítója. Forgalom ősz végétől a nyári lecsószezonig van. Amikor bejön a friss paradicsom, paprika, akkor a savanyú káposzta iránti kereslet szinte a nullára esik vissza.

Kényes, igényes – főleg vízigényes – növény a káposzta. Oda kell rá figyelni. De Koncz Ádám – lévén tapasztalt kertészmérnök – még az aszályos nyarakon is kihozza belőle, amit csak lehet. A nagy termelőkkel nem tud és nem is akar mennyiségi versenyre kelni. A minőségre viszont kényes. Tartósítószert csak a nyár közeledtével ad a termékhez.

Kép

– Nem vagyok egy olcsójános – hangsúlyozza –, mégis tőlem vesznek, mert a nagyüzemi káposzta sosem olyan ízletes, mint a kézműves termék. Nem is lehet, mert nem sokat bíbelődnek vele, nem esik át megfelelő tejsavas erjesztésen. Vegyszerekkel egy-két nap alatt is lehet savanyú káposztát csinálni, nálam viszont három hét az erjedési idő. Régen egyáltalán nem használtam tartósítószert, most már beláttam, hogy a nyár közeledtével muszáj, mert akkor már csökken a kereslet, egyre több időt tölt a káposztásvödör a boltban, és óhatatlanul romlik a minőség. Szóval én a telet szeretem.

Húsz évvel ezelőtt vágott bele ebbe az élelmiszeripari kisvállalkozásba Koncz Ádám. Az első produktuma egy hordó – kb. 170 kiló – savanyú káposzta volt. Eleinte az ismerősök, a munkatársak alkották a vásárlói kört, később az élelmiszerüzletek, zöldséges- és húsboltok is rendeltek. Ma mintegy kétszáz mázsa káposztát takarít be, aminek a kétharmadából lesz végtermék. Vittek már a kint élő magyarok belőle Németországba és az USA-ba is. A székelyek meg a fejesen savanyított káposztát keresik, a levélbe göngyölt húsgombóchoz. Főleg karácsony előtt van erre nagy igény.

Becsületes, szorgalmas, iparkodó ember Koncz Ádám, a helyi Karitász alapító tagja, a szegények segítője. A feladatokat szereti, nem az ücsörgést.

– Föld nélkül, munka nélkül nem is tudnék élni – mondja. – A nagyapám volt ilyen, aki 84 évesen még lovat tartott. Egyszer megkérdezte tőle az apám: papa minek magának már ez a ló? Semmi haszna, a földjeit traktor szántja; csak a baj van vele. Az öreg így felelt: tudod, fiam, ha már ez se lenne, nem volna érdemes reggel felkelni. Hát én is így vagyok. Szeretek minden reggel úgy felkelni, hogy van valami dolgom…

Wessely Gábor

Közélet
2017.11.23.

Megújították fogadalmukat a tolnai Karitász tagjai

Közélet
Megújították fogadalmukat a tolnai Karitász tagjai
2017.11.24.

Vigyázni kell az online vásárlással

Közélet
Vigyázni kell az online vásárlással
2017.11.25.

Újabb kilenc értékkel gyarapodott az Értéktár

Közélet
Újabb kilenc értékkel gyarapodott az Értéktár
2017.11.28.

Caritas Hungarica Díjat kapott

Közélet
Caritas Hungarica Díjat kapott
2017.12.01.

Egy tolnai lelkipásztor a dallasi próféták között

Közélet
Egy tolnai lelkipásztor a dallasi próféták között
2017.12.08.

Van, aki százharmincszor nyújtotta a karját

Közélet
Van, aki százharmincszor nyújtotta a karját
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár