Az idei program a Szent István téren indult

2018.03.16.

Ünnepi megemlékezés az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján

Új elképzelések mentén rendezték az idei március 15-i ünnepséget Tolnán: igyekeztek minél szélesebb kört bevonni az ünneplésbe, e körön belül is elsősorban a gyerekekhez próbálták meg közelebb hozni a nemzeti ünnepet. Az ötlet bevált, és elképzelhető, hogy a jövőben is hasonló jellegű programokat rendeznek a városban március 15-én.

- Százhetven év után ma ismét megadatik a történelmi lehetőség, hogy megtegyük, amit a nemzet kíván, önmagunkért és a keresztény Európáért. – Erről is beszélt Horváth István államtitkár a tolnai városi ünnepségen. Hangsúlyozta: meg kell védenünk hazánkat, sikereinket, jövőnket, amihez minden magyarra szükség van, akinek Magyarország az első.

Kép

Az idei program a Szent István téren indult március 15-én, délelőtt 9 órától. Az ünnepi beszéd után Zsikó Zoltán Junior Prima-díjas népdalénekes adott elő néhány dalt, majd a koszorúzást követően az ünneplők egy része – köztük sok gyermek – menetben vonult a Lovardába, az ünnepi műsorra. A tolnai gimnázium diákszínjátszó csoportja idén A walesi bárdokat állította színpadra, Dudai Gabriella és Gábrisné Aszmann Erzsébet pedagógusok vezetésével, nagy sikert aratva. Bemutatva, hogy az elnyomó hatalom az elnyomottak lelkét nem feltétlenül tudja megkaparintani.

A műsor után gyermekprogramokkal folytatódott az ünnep. A MAG-Házban nagy volt a nyüzsgés, kézműves elfoglaltságok várták a kicsiket. Lehetett mézeskalács huszárt díszíteni, huszárcsákót, vagy pártát készíteni, volt arcfestés, hajfonat készítés is. A Lovardában Toma és csapata történelmi játékait lehetett kipróbálni.

A forradalom és szabadságharc 170.évfordulója alkalmából a Tolnai Kulturális Központ rajzpályázatot hirdetett, amelynek témája a szabadságharc eseményei, illetve a történelmi alakok voltak. A felhívásra 121 alkotás érkezett, a műveket Kiss Józsefné és Straubinger Ferenc helyi pedagógusok bírálták el. Az alkotásokból a MAG-Házban nyílt kiállítás, ami április 6-ig látható.
Az 1. helyet Hegedűs Dominikának (Wosinsky iskola, 8. osztály) ítélte a zsűri. 2. lett Petróczi Nikolett (Széchenyi, 4. o. ), 3. Nagy Andrea (Szent Mór katolikus iskola, 4.o.). Különdíjat kapott Lakatos Kíra (Szent Mór, 5.o.), Orsós Eugénia (mözsi I. István iskola, 2. o.), Hermann Gréta (Széchenyi, 3. o.)és Kadlót Blanka (Maglód).

A délután folyamán Mözs településrészen tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést az Emlékparkban, ahol a Zöldkert Óvodások műsorát követően, Pirgi József alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

Steinbach Zsolt, fotó: Németh István, közösségi oldalak

Közélet

Nemzeti ünnep 2018. március 15.

2017.08.22.

Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Közélet
Önkéntesen a tiszta Magyarországért!
2017.08.22.

Államalapító Szent István király ünnepe

Közélet
Államalapító Szent István király ünnepe
2017.08.29.

Arckép | Kardok között nőtt fel

Közélet
Arckép | Kardok között nőtt fel
2017.09.06.

Aki segíteni siet, az is áldozattá válhat

Közélet
Aki segíteni siet, az is áldozattá válhat
2017.09.13.

Elszármazottak találkozója 2017.

Közélet
Elszármazottak találkozója 2017.
2017.09.13.

Orvosnak lenni menő dolog

Közélet
Orvosnak lenni menő dolog
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár