A Holt-Duna jövője a tét

2016.04.12.

Tolna | Az ország legnagyobb holtága, a Tolna-holtág jövőjét befolyásoló intézkedési tervet fogadott el a tolnai képviselő-testület. A fő cél a természetközeli állapot megőrzése, amelyhez természetesen a vízpótlás megoldása is elengedhetetlen.

Kép

Megfelelő intézkedések nélkül hosszabb távon ez a természeti kincs is halálra van ítélve (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tizenhat pontos intézkedési terv készült a városházán a Tolnai-holtággal kapcsolatban, vízügyi, környezetvédelmi szakemberek, érintett vízhasználók közreműködésével.

A dokumentum egyik legfontosabb megállapítása, hogy a város vezetése kinyilvánította: a Tolnai-holtágat természet közeli állapotban kívánja megőrizni, összhangban a Natura 2000-es területekkel kapcsolatos szabályozással. Ezzel összefüggésben a képviselő-testület megerősítette, hogy továbbra sem kíván építési engedélyt kiadni a holtág-parti magánterületeken - összhangban a város rendezési tervével és az egyéb, erre vonatkozó jogszabályokkal.

A természetközeli állapot megőrzését szolgálja a víziállások (stégek) és a partfal átalakítására irányuló beavatkozások szabályozása is. Ennek érdekében a nyár folyamán felmérik a holtágon található víziállásokat, amelyekről nyilvántartást készítenek, csakúgy, mint a partfalat érintő mesterséges beavatkozásokról. A stégek fellelhető tulajdonosaival felveszik a kapcsolatot, velük mederhasználati szerződést kötnek. A víziállás-kataszter elkészülte után dönthet a testület a mederhasználati díj esetleges bevezetéséről. Ugyancsak ezen típusú intézkedések közé tartozik, hogy a csónakok vízen, vízparton történő tárolását is szabályozni fogják.

A holtág megfelelő ökológiai állapotának biztosításához a felhalmozódott iszapmennyiséget is csökkenteni kellene. A mechanikai beavatkozás viszont milliárdos nagyságrendű forrást igényelne, és az iszap elhelyezése is igen problémás lenne. Az utóbbi időben ugyanakkor számos helyen alkalmazták sikerrel a nagyságrenddel kevesebbe kerülő biotechnológiai iszapmentesítést. A tolnai döntéshozók - egyelőre elviekben - ezt a megoldást támogatták.

Az intézkedési tervben mindezeken felül több elképzelés is szerepel. Fontos, hogy a dokumentum azt is rögzíti: a holtággal kapcsolatos szabályokat az önkormányzat rendszeresen ellenőrizni fogja, következetesen be kívánja tartatni.

A vízpótlás megoldása kulcskérdés

A holtágat érintő bármilyen intézkedésnek nyilvánvalóan csak akkor van értelme, ha a vízterület fennmaradását biztosítani lehet. Megfelelő vízutánpótlás nélkül viszont a tolnai Holt-Duna is halálra van ítélve, akár néhány évtized alatt teljesen feltöltődhet. A 90-es években ugyan jelentős erőfeszítések történtek a faddi és a tolnai ágak folyamatos vízutánpótlásának biztosítására, ám mára mindenki számára belátható, hogy a tolnai vízterület úgymond kiszolgáltatott helyzetben van ebből a szempontból. Az intézkedési terv ennek megfelelően kimondja, hogy a Tolnai-holtág vízpótlását biztonságos, folyamatosan elérhető vízforrásból, az önkormányzat önálló akarata alapján kivitelezhető módon kell megoldani. Ehhez szükség lenne a doromlási, dunai szivattyútelep felújítására és későbbi üzemeltetési költségeinek biztosítására. Az intézkedési terv alapján első lépcsőben a szivattyútelep állapotfelmérésére kerül sor.

2016. április 11. teol.hu/Steinbach Zsolt

Közélet
2016.11.04.

Osztalékból az uszodára

Közélet
Osztalékból az uszodára
2016.11.09.

Az egykori tolnai főépítész

Közélet
Az egykori tolnai főépítész
2016.11.09.

Tolnai-holtágon levő víziállásokról

Közélet
Tolnai-holtágon levő víziállásokról
2016.11.12.

A Tolnatext birtokba vette az ingatlant

Közélet
A Tolnatext birtokba vette az ingatlant
2016.11.23.

Különdíj: Nem csak a kályha melegít

Közélet
Különdíj: Nem csak a kályha melegít
2016.11.28.

Hetven éve kezdődött a svábok kitelepítése

Közélet
Hetven éve kezdődött a svábok kitelepítése
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár