A Holt-Duna jövője a tét

2016.04.12.

Tolna | Az ország legnagyobb holtága, a Tolna-holtág jövőjét befolyásoló intézkedési tervet fogadott el a tolnai képviselő-testület. A fő cél a természetközeli állapot megőrzése, amelyhez természetesen a vízpótlás megoldása is elengedhetetlen.

Kép

Megfelelő intézkedések nélkül hosszabb távon ez a természeti kincs is halálra van ítélve (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tizenhat pontos intézkedési terv készült a városházán a Tolnai-holtággal kapcsolatban, vízügyi, környezetvédelmi szakemberek, érintett vízhasználók közreműködésével.

A dokumentum egyik legfontosabb megállapítása, hogy a város vezetése kinyilvánította: a Tolnai-holtágat természet közeli állapotban kívánja megőrizni, összhangban a Natura 2000-es területekkel kapcsolatos szabályozással. Ezzel összefüggésben a képviselő-testület megerősítette, hogy továbbra sem kíván építési engedélyt kiadni a holtág-parti magánterületeken - összhangban a város rendezési tervével és az egyéb, erre vonatkozó jogszabályokkal.

A természetközeli állapot megőrzését szolgálja a víziállások (stégek) és a partfal átalakítására irányuló beavatkozások szabályozása is. Ennek érdekében a nyár folyamán felmérik a holtágon található víziállásokat, amelyekről nyilvántartást készítenek, csakúgy, mint a partfalat érintő mesterséges beavatkozásokról. A stégek fellelhető tulajdonosaival felveszik a kapcsolatot, velük mederhasználati szerződést kötnek. A víziállás-kataszter elkészülte után dönthet a testület a mederhasználati díj esetleges bevezetéséről. Ugyancsak ezen típusú intézkedések közé tartozik, hogy a csónakok vízen, vízparton történő tárolását is szabályozni fogják.

A holtág megfelelő ökológiai állapotának biztosításához a felhalmozódott iszapmennyiséget is csökkenteni kellene. A mechanikai beavatkozás viszont milliárdos nagyságrendű forrást igényelne, és az iszap elhelyezése is igen problémás lenne. Az utóbbi időben ugyanakkor számos helyen alkalmazták sikerrel a nagyságrenddel kevesebbe kerülő biotechnológiai iszapmentesítést. A tolnai döntéshozók - egyelőre elviekben - ezt a megoldást támogatták.

Az intézkedési tervben mindezeken felül több elképzelés is szerepel. Fontos, hogy a dokumentum azt is rögzíti: a holtággal kapcsolatos szabályokat az önkormányzat rendszeresen ellenőrizni fogja, következetesen be kívánja tartatni.

A vízpótlás megoldása kulcskérdés

A holtágat érintő bármilyen intézkedésnek nyilvánvalóan csak akkor van értelme, ha a vízterület fennmaradását biztosítani lehet. Megfelelő vízutánpótlás nélkül viszont a tolnai Holt-Duna is halálra van ítélve, akár néhány évtized alatt teljesen feltöltődhet. A 90-es években ugyan jelentős erőfeszítések történtek a faddi és a tolnai ágak folyamatos vízutánpótlásának biztosítására, ám mára mindenki számára belátható, hogy a tolnai vízterület úgymond kiszolgáltatott helyzetben van ebből a szempontból. Az intézkedési terv ennek megfelelően kimondja, hogy a Tolnai-holtág vízpótlását biztonságos, folyamatosan elérhető vízforrásból, az önkormányzat önálló akarata alapján kivitelezhető módon kell megoldani. Ehhez szükség lenne a doromlási, dunai szivattyútelep felújítására és későbbi üzemeltetési költségeinek biztosítására. Az intézkedési terv alapján első lépcsőben a szivattyútelep állapotfelmérésére kerül sor.

2016. április 11. teol.hu/Steinbach Zsolt

Közélet
2017.03.07.

Itt a selyemfényű puszpángmoly

Közélet
Itt a selyemfényű puszpángmoly
2017.03.09.

Vezéregyéniség a konyhában

Közélet
Vezéregyéniség a konyhában
2017.03.10.

Pályázat helyén a Popey

Közélet
Pályázat helyén a Popey
2017.03.20.

A legszebb konyhakertek

Közélet
A legszebb konyhakertek
2017.03.22.

Villanydrótok alá alacsony növésű fafajtákat

Közélet
Villanydrótok alá alacsony növésű fafajtákat
2017.03.23.

Sporttámogatás: mostohagyerekek?

Közélet
Sporttámogatás: mostohagyerekek?
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár