A Holt-Duna jövője a tét

2016.04.12.

Tolna | Az ország legnagyobb holtága, a Tolna-holtág jövőjét befolyásoló intézkedési tervet fogadott el a tolnai képviselő-testület. A fő cél a természetközeli állapot megőrzése, amelyhez természetesen a vízpótlás megoldása is elengedhetetlen.

Kép

Megfelelő intézkedések nélkül hosszabb távon ez a természeti kincs is halálra van ítélve (Fotó: Mártonfai Dénes)

Tizenhat pontos intézkedési terv készült a városházán a Tolnai-holtággal kapcsolatban, vízügyi, környezetvédelmi szakemberek, érintett vízhasználók közreműködésével.

A dokumentum egyik legfontosabb megállapítása, hogy a város vezetése kinyilvánította: a Tolnai-holtágat természet közeli állapotban kívánja megőrizni, összhangban a Natura 2000-es területekkel kapcsolatos szabályozással. Ezzel összefüggésben a képviselő-testület megerősítette, hogy továbbra sem kíván építési engedélyt kiadni a holtág-parti magánterületeken - összhangban a város rendezési tervével és az egyéb, erre vonatkozó jogszabályokkal.

A természetközeli állapot megőrzését szolgálja a víziállások (stégek) és a partfal átalakítására irányuló beavatkozások szabályozása is. Ennek érdekében a nyár folyamán felmérik a holtágon található víziállásokat, amelyekről nyilvántartást készítenek, csakúgy, mint a partfalat érintő mesterséges beavatkozásokról. A stégek fellelhető tulajdonosaival felveszik a kapcsolatot, velük mederhasználati szerződést kötnek. A víziállás-kataszter elkészülte után dönthet a testület a mederhasználati díj esetleges bevezetéséről. Ugyancsak ezen típusú intézkedések közé tartozik, hogy a csónakok vízen, vízparton történő tárolását is szabályozni fogják.

A holtág megfelelő ökológiai állapotának biztosításához a felhalmozódott iszapmennyiséget is csökkenteni kellene. A mechanikai beavatkozás viszont milliárdos nagyságrendű forrást igényelne, és az iszap elhelyezése is igen problémás lenne. Az utóbbi időben ugyanakkor számos helyen alkalmazták sikerrel a nagyságrenddel kevesebbe kerülő biotechnológiai iszapmentesítést. A tolnai döntéshozók - egyelőre elviekben - ezt a megoldást támogatták.

Az intézkedési tervben mindezeken felül több elképzelés is szerepel. Fontos, hogy a dokumentum azt is rögzíti: a holtággal kapcsolatos szabályokat az önkormányzat rendszeresen ellenőrizni fogja, következetesen be kívánja tartatni.

A vízpótlás megoldása kulcskérdés

A holtágat érintő bármilyen intézkedésnek nyilvánvalóan csak akkor van értelme, ha a vízterület fennmaradását biztosítani lehet. Megfelelő vízutánpótlás nélkül viszont a tolnai Holt-Duna is halálra van ítélve, akár néhány évtized alatt teljesen feltöltődhet. A 90-es években ugyan jelentős erőfeszítések történtek a faddi és a tolnai ágak folyamatos vízutánpótlásának biztosítására, ám mára mindenki számára belátható, hogy a tolnai vízterület úgymond kiszolgáltatott helyzetben van ebből a szempontból. Az intézkedési terv ennek megfelelően kimondja, hogy a Tolnai-holtág vízpótlását biztonságos, folyamatosan elérhető vízforrásból, az önkormányzat önálló akarata alapján kivitelezhető módon kell megoldani. Ehhez szükség lenne a doromlási, dunai szivattyútelep felújítására és későbbi üzemeltetési költségeinek biztosítására. Az intézkedési terv alapján első lépcsőben a szivattyútelep állapotfelmérésére kerül sor.

2016. április 11. teol.hu/Steinbach Zsolt

Közélet
2017.06.23.

Régi és új harmonikus kapcsolata

Közélet
Régi és új harmonikus kapcsolata
2017.06.29.

Valami bűzlik Tolnán! De mi?

Közélet
Valami bűzlik Tolnán! De mi?
2017.07.03.

76 tagot számlál a szűk család Lukácséknál

Közélet
76 tagot számlál a szűk család Lukácséknál
2017.07.04.

Fontos lépést tettek a dunai vízpótlás érdekében

Közélet
Fontos lépést tettek a dunai vízpótlás érdekében
2017.07.10.

Más megoldást kell keresni

Közélet
Más megoldást kell keresni
2017.07.11.

Titkokra is fény derül

Közélet
Titkokra is fény derül
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár