Paprikából (Michelin) csillagos ötös

2018.12.14.

 

Mocsán Zoltán hat éve nem használ a földjein vegyszert

A hazai élelmiszerszakma legmagasabb kitüntetését vehette át nemrégiben Budapesten a tolnai Mocsán Zoltán, akinek fűszerpaprika őrleményét Arany Szalag tanúsítvánnyal ismerte el a Magyar Gasztronómiai Egyesület.
A Budai vár tövében, a főváros egyik legelegánsabb éttermében, a Fámában megrendezett díjátadón a szakma színe-java ott volt. A nagyhírű séfekből, élelmiszeripari szakemberekből és a bírálatba bevont civilekből álló igényes testület 2013 óta oszt ki évente egy magas elismerést azoknak az élelmiszer-alapanyag előállítóknak, akiknek egy-egy terméke a legmagasabb elvárásoknak is megfelel.

Kép

Mocsán Zoltán paprikaőrleménye a legmagasabb elvárásoknak is megfelel

Hogy mi várható el egy Arany Szalaggal kitüntetetett fűszerpaprika őrleménytől? Hogy kiváló festék- és szárazanyag-tartalma legyen, ami mellett ízben, illatban, őrlemény minőségben, csíramentességben és még egy sor más mutatóban is megüsse azt a mértéket, amit ma egy Michelin csillagos étterem elvár. Mert Mocsán Zoltán ilyen helyekre is szállít.
De van még egy körülmény, ami már önmagában is kiemelné az átlagból ezt a terméket. Ez pedig az, hogy Mocsán Zoltán, szakítva a ma széles körben alkalmazott termesztési móddal, hat éve áttért az organikus gazdálkodásra. Ezzel nem csak magasabb minőséget állít elő, de a termésátlagai sem csökkentek. Hogy mit jelent ez? Elsősorban sok szerves trágyát és hozzá olyan biológiai készítményeket, (főleg baktérium trágyákat), amelyek pár év alatt képesek helyreállítani a leromlott földek talajéletét. Az ilyen földben nem csak jól érzik magukat a növények, de a törődést azzal is meghálálják, hogy betegség-ellenállásuk is jelentősen megnő.

Mindez természetesen sok kiséletezgetést, pepecselést és folyamatos tanulást igényel. Amiben ─ mint mondja ─ leginkább csak a saját kárán tanul az ember. De nincs más út ─ teszi hozzá. Ugyanis a jelenlegi termeléskultúrában a mennyiségi mutatók hajszolásának bűvöletében elfeledkeztek arról, hogy a növények is a természet részei, s ahol a tönkretett talajokon, a rezisztenssé vált kártevőkkel való küzdelemben már-már a falig hátráltunk. Mocsán Zoltán nem agronómus és nem kertészmérnök. Esztergályosnak tanult. Volt közben fuvarozó is, amiből váltva, 1990-ben állt be a Pintér Kft-be paprikát darálni. Azóta él együtt ezzel a termékkel. Mára mindent tud a paprikáról. Korszerű, faddi feldolgozó üzeme mellé saját szárítót épített, gépeit is maga tervezte. Mindehhez évente 10 hektár paprikaföld termését dolgozza fel, amihez a faddi Venyige Szövetkezet közreműködésével jut hozzá. Próbálkozásai az új technológiákkal is itt folynak, amelyek nem egy mezőgazdasági kisvállalkozás, hanem egy mintagazdaság, sőt, néha, itt-ott a kutatóintézet benyomását keltik.

Végtermékére, a gyönyörűen kiszerelt, dizájnos csomagolású Faddi Mocsán Paprikára bizonyára a faddiak is büszkék, ahogy az előállítójára mi, tolnaiak is azok vagyunk. Lévén, hogy Zoltán a mai napig is a tolnai Dohány utcában lakik. Ő nem máshol, mint a saját főzésű, tolnai halászléjében tapasztalta meg először, hogy mi a különbség paprika és paprika között.

De ha van tolnai, aki a Gundelben ebédel, jó ha tudja, hogy ott is Mocsán paprikával főznek.

ká, fotó: Németh István

Közélet
2019.08.19.

A megye egyik legszebb rendezvénytere lett a Duna-part

Közélet
A megye egyik legszebb rendezvénytere lett a Duna-part
2019.08.20.

A pécsi püspök szentelte meg a felújított plébániaépületet

Közélet
A pécsi püspök szentelte meg a felújított plébániaépületet
2019.08.21.

Önkormányzati választás | a FIDESZ-KDNP jelöltjei

Közélet
Önkormányzati választás | a FIDESZ-KDNP jelöltjei
2019.08.22.

Egyre élhetőbb településsé válik Tolna

Közélet
Egyre élhetőbb településsé válik Tolna
2019.08.23.

Már németül is olvashatók a receptek

Közélet
Már németül is olvashatók a receptek
2019.08.24.

Tolna – Bárka az idő hullámain / könyvbemutató

Közélet
Tolna – Bárka az idő hullámain / könyvbemutató
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár