Paprikából (Michelin) csillagos ötös

2018.12.14.

 

Mocsán Zoltán hat éve nem használ a földjein vegyszert

A hazai élelmiszerszakma legmagasabb kitüntetését vehette át nemrégiben Budapesten a tolnai Mocsán Zoltán, akinek fűszerpaprika őrleményét Arany Szalag tanúsítvánnyal ismerte el a Magyar Gasztronómiai Egyesület.
A Budai vár tövében, a főváros egyik legelegánsabb éttermében, a Fámában megrendezett díjátadón a szakma színe-java ott volt. A nagyhírű séfekből, élelmiszeripari szakemberekből és a bírálatba bevont civilekből álló igényes testület 2013 óta oszt ki évente egy magas elismerést azoknak az élelmiszer-alapanyag előállítóknak, akiknek egy-egy terméke a legmagasabb elvárásoknak is megfelel.

Kép

Mocsán Zoltán paprikaőrleménye a legmagasabb elvárásoknak is megfelel

Hogy mi várható el egy Arany Szalaggal kitüntetetett fűszerpaprika őrleménytől? Hogy kiváló festék- és szárazanyag-tartalma legyen, ami mellett ízben, illatban, őrlemény minőségben, csíramentességben és még egy sor más mutatóban is megüsse azt a mértéket, amit ma egy Michelin csillagos étterem elvár. Mert Mocsán Zoltán ilyen helyekre is szállít.
De van még egy körülmény, ami már önmagában is kiemelné az átlagból ezt a terméket. Ez pedig az, hogy Mocsán Zoltán, szakítva a ma széles körben alkalmazott termesztési móddal, hat éve áttért az organikus gazdálkodásra. Ezzel nem csak magasabb minőséget állít elő, de a termésátlagai sem csökkentek. Hogy mit jelent ez? Elsősorban sok szerves trágyát és hozzá olyan biológiai készítményeket, (főleg baktérium trágyákat), amelyek pár év alatt képesek helyreállítani a leromlott földek talajéletét. Az ilyen földben nem csak jól érzik magukat a növények, de a törődést azzal is meghálálják, hogy betegség-ellenállásuk is jelentősen megnő.

Mindez természetesen sok kiséletezgetést, pepecselést és folyamatos tanulást igényel. Amiben ─ mint mondja ─ leginkább csak a saját kárán tanul az ember. De nincs más út ─ teszi hozzá. Ugyanis a jelenlegi termeléskultúrában a mennyiségi mutatók hajszolásának bűvöletében elfeledkeztek arról, hogy a növények is a természet részei, s ahol a tönkretett talajokon, a rezisztenssé vált kártevőkkel való küzdelemben már-már a falig hátráltunk. Mocsán Zoltán nem agronómus és nem kertészmérnök. Esztergályosnak tanult. Volt közben fuvarozó is, amiből váltva, 1990-ben állt be a Pintér Kft-be paprikát darálni. Azóta él együtt ezzel a termékkel. Mára mindent tud a paprikáról. Korszerű, faddi feldolgozó üzeme mellé saját szárítót épített, gépeit is maga tervezte. Mindehhez évente 10 hektár paprikaföld termését dolgozza fel, amihez a faddi Venyige Szövetkezet közreműködésével jut hozzá. Próbálkozásai az új technológiákkal is itt folynak, amelyek nem egy mezőgazdasági kisvállalkozás, hanem egy mintagazdaság, sőt, néha, itt-ott a kutatóintézet benyomását keltik.

Végtermékére, a gyönyörűen kiszerelt, dizájnos csomagolású Faddi Mocsán Paprikára bizonyára a faddiak is büszkék, ahogy az előállítójára mi, tolnaiak is azok vagyunk. Lévén, hogy Zoltán a mai napig is a tolnai Dohány utcában lakik. Ő nem máshol, mint a saját főzésű, tolnai halászléjében tapasztalta meg először, hogy mi a különbség paprika és paprika között.

De ha van tolnai, aki a Gundelben ebédel, jó ha tudja, hogy ott is Mocsán paprikával főznek.

ká, fotó: Németh István

Közélet
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár