A döntéseket a nők hozzák, ők irányítják a világot

2016.11.24.

Tolna | Miért buknak a férfiak a szőke nőkre? A macsók, vagy a nőiesebb vonású férfiak a vonzóbbak a nők számára?

lyen kérdések és rengeteg más téma is szóba került Szendi Gábor pszichológus több, mint két órás tolnai előadásán, amely a Testes-lelkes esték programsorozat részeként zajlott a helyi MAG-Házban.

Kép

Szendi Gábor pszichológus (Fotó: Keserű István)

Az ismert szakember az evolúció törvényszerűségeinek szempontjából igyekezett megfejteni a nők és a férfiak viselkedését, amely a génjeink, az agyunk programozása szerint ma is a régi, „kőkorszaki": a fejlődés motorja a minél sikeresebb szaporodás. (Más kérdés, hogy manapság a gazdasági megfontolások felülírják ezt az eredeti célt, amelynek igen súlyos következményeivel kénytelenek is szembesülni a modern társadalmak.) Evolúciós szempontból tehát az eredeti „program" a szexuális szelekció - a minél tökéletesebb, minél több utód létrehozása érdekében. Ebben kis különbségek is nagy versenyelőnyt jelenthetnek.

Az ősidőkben például a ritkaságszámba menő szőke nők kitűntek a sok barna és fekete hajú közül, jobban fel tudták kelteni a nemzőképes férfiak figyelmét, ami előnyt jelentett a számukra - ez jórészt ma is így van. De látszólag megmagyarázhatatlan dolgok is az evolúciós folyamatok következményei: például, hogy a szép embereknek nagyobb arányban vannak lányaik, királyoknak, uralkodóknak viszont relatíve több fiuk születik.

A pszichológus kitért arra is, hogy a férfiak egész életükben folyamatos és erőteljes szelekciónak vannak kitéve. Magzati korban még több, mint másfélszeres a fiúk és a lányok számaránya, ez a születéskor 106:100-ra csökken, fiatal felnőttkorban kiegyenlítődik, időskorban pedig már 90:100 az arány. Mindez összefügg többek között a férfi nemi hormon „kétarcúságával" is. A tesztoszteron ugyanis erőssé, ugyanakkor sebezhetőbbé is teszi a férfiakat.

Érdekes, hogy a nők - fogamzóképes időszakaikban - inkább a macsókhoz vonzódnak, míg peteérési ciklusuk nem termékeny szakaszában a nőiesebb, gyengédebb, családszerető típusú férfiakat preferálják. Evolúciós szempontból az ideális megoldás egy férfias férfitól megfogant és egy nőiesebb, „jó apa" segítségével felnevelt utód. (Amire azért bőven akad példa a modern, monogám társadalmakban is.) A férfiak emiatt is akarják mindig ellenőrizni a nőket. Ám a szakember szerint a döntéseket a nők hozzák - valójában a nők irányítják a világot.

Fogyóeszköz

A pszichológus úgy fogalmazott: a szaporodás tekintetében a férfi „fogyóeszköz", hiszen ő igen gyorsan el tudja végezni a „dolgát", az utódnemzést. A nő életében azonban az utód - a terhesség, a szoptatás, a nevelés révén - jóval nagyobb befektetést és kockázatot jelent. Emiatt valójában a nők azok, akik válogatnak, a férfiak pedig csak akkor szaporodhatnak, ha azt kiharcolják maguknak. Legalábbis a génekben hordozott ősi evolúciós program szerint ez így van, még ha a (hivatalosan) monogám társadalmakban matematikailag mindenkinek „jut" is valaki.

2016. november 24. S.K.

Kultúra
2017.10.16.

Az ujjaival is fest a művész

Kultúra
Az ujjaival is fest a művész
2017.10.20.

Fontos az utánpótlás nevelése

Kultúra
Fontos az utánpótlás nevelése
2017.10.24.

Zenét csalnak elő partvisnyélből, fakanálból

Kultúra
Zenét csalnak elő partvisnyélből, fakanálból
2017.10.26.

Az éremgyűjtők is kóstolgatják a netet

Kultúra
Az éremgyűjtők is kóstolgatják a netet
2017.11.01.

Varázslatos könyvtár készül

Kultúra
Varázslatos könyvtár készül
2017.11.01.

Szép és szelíd hobbi

Kultúra
Szép és szelíd hobbi
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár