A döntéseket a nők hozzák, ők irányítják a világot

2016.11.24.

Tolna | Miért buknak a férfiak a szőke nőkre? A macsók, vagy a nőiesebb vonású férfiak a vonzóbbak a nők számára?

lyen kérdések és rengeteg más téma is szóba került Szendi Gábor pszichológus több, mint két órás tolnai előadásán, amely a Testes-lelkes esték programsorozat részeként zajlott a helyi MAG-Házban.

Kép

Szendi Gábor pszichológus (Fotó: Keserű István)

Az ismert szakember az evolúció törvényszerűségeinek szempontjából igyekezett megfejteni a nők és a férfiak viselkedését, amely a génjeink, az agyunk programozása szerint ma is a régi, „kőkorszaki": a fejlődés motorja a minél sikeresebb szaporodás. (Más kérdés, hogy manapság a gazdasági megfontolások felülírják ezt az eredeti célt, amelynek igen súlyos következményeivel kénytelenek is szembesülni a modern társadalmak.) Evolúciós szempontból tehát az eredeti „program" a szexuális szelekció - a minél tökéletesebb, minél több utód létrehozása érdekében. Ebben kis különbségek is nagy versenyelőnyt jelenthetnek.

Az ősidőkben például a ritkaságszámba menő szőke nők kitűntek a sok barna és fekete hajú közül, jobban fel tudták kelteni a nemzőképes férfiak figyelmét, ami előnyt jelentett a számukra - ez jórészt ma is így van. De látszólag megmagyarázhatatlan dolgok is az evolúciós folyamatok következményei: például, hogy a szép embereknek nagyobb arányban vannak lányaik, királyoknak, uralkodóknak viszont relatíve több fiuk születik.

A pszichológus kitért arra is, hogy a férfiak egész életükben folyamatos és erőteljes szelekciónak vannak kitéve. Magzati korban még több, mint másfélszeres a fiúk és a lányok számaránya, ez a születéskor 106:100-ra csökken, fiatal felnőttkorban kiegyenlítődik, időskorban pedig már 90:100 az arány. Mindez összefügg többek között a férfi nemi hormon „kétarcúságával" is. A tesztoszteron ugyanis erőssé, ugyanakkor sebezhetőbbé is teszi a férfiakat.

Érdekes, hogy a nők - fogamzóképes időszakaikban - inkább a macsókhoz vonzódnak, míg peteérési ciklusuk nem termékeny szakaszában a nőiesebb, gyengédebb, családszerető típusú férfiakat preferálják. Evolúciós szempontból az ideális megoldás egy férfias férfitól megfogant és egy nőiesebb, „jó apa" segítségével felnevelt utód. (Amire azért bőven akad példa a modern, monogám társadalmakban is.) A férfiak emiatt is akarják mindig ellenőrizni a nőket. Ám a szakember szerint a döntéseket a nők hozzák - valójában a nők irányítják a világot.

Fogyóeszköz

A pszichológus úgy fogalmazott: a szaporodás tekintetében a férfi „fogyóeszköz", hiszen ő igen gyorsan el tudja végezni a „dolgát", az utódnemzést. A nő életében azonban az utód - a terhesség, a szoptatás, a nevelés révén - jóval nagyobb befektetést és kockázatot jelent. Emiatt valójában a nők azok, akik válogatnak, a férfiak pedig csak akkor szaporodhatnak, ha azt kiharcolják maguknak. Legalábbis a génekben hordozott ősi evolúciós program szerint ez így van, még ha a (hivatalosan) monogám társadalmakban matematikailag mindenkinek „jut" is valaki.

2016. november 24. S.K.

Kultúra
2017.07.19.

Huszonnégy év, negyvennégy könyv

Kultúra
Huszonnégy év, negyvennégy könyv
2017.07.30.

Laki Erzsébet festő kiállítása

Kultúra
Laki Erzsébet festő kiállítása
2017.08.05.

Kiszorulnak az őshonos fajok

Kultúra
Kiszorulnak az őshonos fajok
2017.08.08.

Sárkányhajós és könyvszobrász

Kultúra
Sárkányhajós és könyvszobrász
2017.08.10.

A zenével könnyen lehet adni

Kultúra
A zenével könnyen lehet adni
2017.08.14.

Dupla viszki, jég helyett némi esővel

Kultúra
Dupla viszki, jég helyett némi esővel
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár