Bezárt Tolnán a népszerű Galéria Étterem, a „Hosi”

2017.01.02.

Tolna | Nem csak az óévtől, de Tolna emblematikus vendéglátóhelyétől is elbúcsúzott a közönség 2016 szilveszterén. Bezárt ugyanis a Galéria sörbár és étterem, a „Hosi".

Kép

Hochsteiger János ízig-vérig vendéglátós, 53 éve van a pályán (Fotó: Makovics Kornél)

A búcsúra meglepetés bulit szerveztek a családtagok és a törzsvendégek, az utolsó alkalomra ismét megtelt Hochsteiger János („Hosi") és Józsa István étterme. Még egyszer, utoljára élőzene is szólt, Koroknai Ferenc révén, aki egykor vagy másfél évtizeden át játszott az egységben. A búcsúbeszédek alatt meglett férfiak morzsoltak el egy-egy könnycseppet, a tökéletesen meglepett „ünnepelt", Hochsteiger János is „majdnem elbőgte magát".

- Jövőre már 70 éves leszek, 53 éve vagyok a pályán. Pisti, a tulajdonostársam azt mondta, egyedül nem akarja tovább csinálni, így az eladás mellett döntöttünk. Régóta árultuk, most adódott egy lehetőség, a tolnai Alimentál Kft. által, ezt ki kellett használnunk - magyarázta a búcsú okát Hochsteiger János.

Hosi ízig-vérig vendéglátós, az „utolsó mohikánok" egyike. 1963-ban kezdte pályafutását a hajdani, nagy múltú tolnai Béke étteremben, ahol 23 évig dolgozott. 1985-ben nyitotta meg első saját helyét, az Akácfa sörözőt, majd 1991-ben építették fel társával a Galéria sörözőt, közvetlenül a patinás „Munkásotthon" mellett. 1995-ben megvették és étteremmé alakították a Munkást, 1996-tól pedig már együtt működött a sörbár és az étterem.

A „Hosi" egy hangulatos kisvendéglő volt, egyszerű, de finom és olcsó ételekkel. Reggelizni, ebédelni és vacsorázni lehetett itt, de sokféle rendezvénynek is helyet adott. A Dombori üdülővendégek közül is számosan megfordultak itt, és több baráti társaságnak is a Hosi volt a törzshelye.

Hága László, a megyei iparkamara titkára a törzsvendégek közé tartozott. Ő úgy véli, űrt hagy maga után mind a hely, mind Hosi személye. A szintén törzsvendég Kapfinger András újságíró-vállalkozó többek között azt emelte ki, hogy a Hosiba kevésbé tehetős emberek is betérhettek, akár egy fél adag bablevesre és néhány emberi szóra.

A búcsúztatóra az új tulajdonosok, Hámori Attila és Róbert levelet küldtek, amelyben többek között azt írták: „a Hosi név kitörölhetetlen településünk csokornyakkendős történelméből". Hámori Attila lapunknak elmondta: a Galéria egyelőre zárva lesz, mivel felújítani, átalakítani tervezik, és egy, a múltjához méltó, színvonalas, hangulatos vendéglátóhelyet szeretnének kialakítani. Biztosat mondani azonban még nem tud, a megvalósításhoz sok minden szükséges.

2017. január 2. Steinbach Zsolt

Közélet
2016.09.23.

Testvértelepülések vezetői a migrációról

Közélet
Testvértelepülések vezetői a migrációról
2016.09.26.

Tizenöt éves a tolnai polgárőrség

Közélet
Tizenöt éves a tolnai polgárőrség
2016.09.29.

A Patex is bekerült az értéktárba

Közélet
A Patex is bekerült az értéktárba
2016.10.02.

Nem az a fontos, az ember hány éves

Közélet
Nem az a fontos, az ember hány éves
2016.10.03.

Két új orvos a városban

Közélet
Két új orvos a városban
2016.10.03.

Ferences szerzetesek, az újrakezdés hősei

Közélet
Ferences szerzetesek, az újrakezdés hősei
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár