Testépítés | Szó sem lehet nála leépülésről

2020.04.08.

A testépítés egy életforma, ebben nincs szünet – vallja a tolnai Schalli Zoltán, aki 45 évesen is kirobbanó erőben van. Legutóbb egy mexikói versenyről tért haza bronzéremmel.

Schalli Zoltán példája bizonyítja, hogy a kor előrehaladtával nem feltétlenül jár együtt a leépülés. Előfordul, hogy éppen ellenkező irányú a folyamat. Elég csak ránézni arra a fényképre, amely a legutóbbi, mexikói versenyen készült a tolnai sportolóról, hogy megállapíthassa az ember: itt leépülésről még véletlenül sincs szó.

Kép

Schalli Zoltán (jobbról) mosolyogva mutatja magát a zsűrinek a mexikói versenyen Fotó: Beküldött kép

Pedig Zoltán már nem egy úgymond fejlődésben levő szervezet: 45 éves, immár a masters kategóriában versenyez. Igaz, neki nem a „színpadra állás” a legfontosabb. A testépítés számára életforma. Ebbe pedig nem csak a rendszeres, naponta kétórás konditermi edzések, a mázsás súlyok mozgatása tartozik bele, hanem a megfelelő étkezésre való odafigyelés, a minőségi tápanyagok fogyasztása, de még az étkezések pontos időpontja is.

Versenyre készülve persze még szigorúbbá válik a diéta, nagyjából fél éven át, és persze az edzőtermi gyakorlatok is némileg változnak. Rengeteg lemondás, munka, szenvedés (és anyagi áldozat), míg végül a versenyen valaki kiállhat, hogy pár percig megmutassa magát a világnak. De, mint említettük, Zoltánnak nem ez számít elsősorban. Hanem, hogy folyamatosan eddzen és karbantartsa magát. Másképp nem is tudná elképzelni az életét.

Azt mondja, a testépítés nem a fiatalok sportja. Ő úgy tapasztalta magán, hogy minél idősebb, annál könnyebb tartania a szigorú étrendet. A nagy súlyokat pedig továbbra is fel kell emelnie annak, aki komolyan veszi magát. Igaz, mostanában a különösen nagy terhelésekből visszavett, hogy kímélje az ízületeit. Mostanában például már nem nyom fekve hetente kétszer kétszáz kilóval, mint azt korábban tette…

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Sport
2019.10.29.

Megállították az eddig veretlen TFSE-t

Sport
Megállították az eddig veretlen TFSE-t
2019.11.05.

Átadták a szabadtéri sportparkot

Sport
Átadták a szabadtéri sportparkot
2019.11.06.

Szeniorok tornája lett az Alta Ripa

Sport
Szeniorok tornája lett az Alta Ripa
2019.11.16.

Tolna VFC 2019/2020
Őszi 6. hely

Sport
Tolna VFC 2019/2020
Őszi 6. hely
2019.11.20.

Ismét az élre állt a Tolna VFC férficsapata

Sport
Ismét az élre állt a Tolna VFC férficsapata
2019.11.21.

Csapatához hasonlóan nagyon elkapta a fonalat

Sport
Csapatához hasonlóan nagyon elkapta a fonalat
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár