Vezetőnek nem születünk, hanem azzá leszünk

2019.01.08.

Óvodavezetőként nyugdíjba megy, alpolgármesterként most kezd

A Pirgi József halála miatt megüresedett alpolgármesteri posztra Sterczné Asztalos Zsuzsannát választotta meg a képviselőtestület. Eddigi útjáról és további terveiről is kérdeztük az ismert közszereplőt, aki. nem mellesleg, óvodai intézményegyüttes-vezetőként dolgozik.

Kép

Az új alpolgármester, Sterczné Asztalos Zsuzsanna / Fotó: Makovics Kornél 

A rendszerváltást követő harmadik választási ciklustól, 1998-tól vesz részt Sterczné Asztalos Zsuzsanna a városi közügyek intézésében. Azóta önkormányzati képviselő, és most, december óta alpolgármester.

‒ Lehet-e győzni a feladatokat: az alpolgármesteri és az óvodavezetői teendőket?
‒ Sokban nem változik a munkám – mondja –, mert nem főállású, hanem társadalmi megbízatású alpolgármester vagyok. Képviselőként is jártam rendezvényekre, tettem a dolgomat, ezután sem lesz másként. Az óvodai elfoglaltságok pedig áprilistól megszűnnek, ugyanis nyugdíjba vonulok. 

‒ Sok változás történt mindkét területen…
‒ Igen. Önkormányzati téren, azt kell mondanom, hogy lassan, de biztosan beérett a testület az évek, évtizedek során. Eljutottunk addig, hogy a fölösleges vitázás helyett a kompromisszumkészség és a megoldáskeresés jellemezze az üléseket. Az óvodák is nyugodt időszakukat élik. Több intézményi átszervezést követően, most Wosinsky Mór Óvoda néven működünk, öt telephellyel: az Aprajafalva, a Gesztenyéskert, a Selyem, a Zöldkert és a Pitypang óvoda, ami a központ.  

‒ Csökken a gyermeklétszám?
‒ Meglepő, de növekszik. Egyrészt jó néhány kisgyermekes család költözött Tolnára az utóbbi időben; ebben Paks és Szekszárd közelsége is közrejátszhat. Másrészt a helyi párok több gyermeket vállalnak, ami valószínűleg részben a CSOK-nak köszönhető. Négy éve volt egy csoportbővítés a Pitypang óvodában, s most ott tartunk, hogy megint kéne, mert tele vagyunk.

‒ Nem fog hiányozni ez a sok megoldandó feladat?
‒ De, úgyhogy már agyalok, hogy milyen elfoglaltságot találjak magamnak. Lazán kiszállni egy ilyen, teljes erőbedobással, teljes szívvel végzett munkából nem lehet.

‒ Esetleg átcsoportosíthatók az energiák a képviselői, alpolgármesteri teendőkre…
‒ Részben talán. De az öt ciklus alatt már kialakult a megfelelő rutin, a másokkal való együttműködés, az egészséges kompromisszumkötés módja. Úgyhogy ebbe már további energiát fektetnem nem szükséges. Viszont az alpolgármesterség, mint új szerep, igényel némi szereptanulást. Azt szoktam mondani, hogy emberekkel bánni tudni kell, ez nagyrészt indíttatás, genetika kérdése. Viszont vezetőnek nem születünk, hanem azzá leszünk. És ha a helyünkön vagyunk a saját posztunkon, ha megvan az egészségünk, rendben a családunk, akkor kerek a világ.

Wessely

Közélet
2019.01.29.

Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház

Közélet
Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház
2019.02.02.

Két jelölt indul az időközi képviselő választáson

Közélet
Két jelölt indul az időközi képviselő választáson
2019.02.02.

Elhunyt Mözsi-Szabó István

Közélet
Elhunyt Mözsi-Szabó István
2019.02.07.

ESZA pályázati felhívás

Közélet
ESZA pályázati felhívás
2019.02.11.

Ha elképzelted, már el is kezdted

Közélet
Ha elképzelted, már el is kezdted
2019.02.13.

A 6-os úti megállóból induló járatok

Közélet
A 6-os úti megállóból induló járatok
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár