Az első fizetéséből szövőszéket vett

2019.03.15.

Tolnai talentum – Komjáthi Tamásné népi iparművész

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke Komjáthi Tamásné. Tolnán nőtt fel, házasságkötése után került Szekszárdra. A textiles városból indulva vált a megye talán legismertebb szövőjévé. Még Amerikába is magával vitte a szövőszékét, amikor ott tartott mesterség-bemutatót. (Egykorúak lévén tegeződünk az interjúban.)

Kép

‒ Hogyan emlékszel vissza a gyermekkorodra?
‒ Szeretettel gondolok a városra, a Duna-partra, az Eötvös utcai általános iskolára, a Földvári Mihály Gimnáziumra. Kiváló rajztanárom volt, Végh János személyében, de Takács István biológiatanár szaktudása és életbölcsessége is meghatározó élményt jelentett.
‒ Miért nem lettél akkor biológus?
‒ Egy olyan textiles településen, mint Tolna, ahol a szülők és a rokonság nagy része is a textilgyárban dolgozott, a gyerekek érdeklődése eleve arrafelé irányult. Anyukám ráadásul szépen kézimunkázott, nagyanyám horgolt. Én először hímezni kezdtem, de hamarosan csatlakoztam a szőnyegszövőkhöz. Mözsi-Szabó István az idő tájt, 1975-ben jött haza Fótról, és szakkört indított Szekszárdon.  
‒ S onnan már csak egy ugrás volt a sárközi szőttes és a „Népi Iparművész” cím?
‒ Leérettségiztem 1977-ben, aztán elmentem Decsre, neves mesterektől megtanulni a vászonszövést. Pályáztam 1979-ben az országos szőttes pályázatra, ahol nívódíjat kaptam. Ez már egyfajta szakmai rangot jelentett, és 1987-ben lettem népi iparművész. Szövőszéket az első fizetésemből vettem, azóta is azon dolgozom. Bejártuk együtt a világot, népművészeti fesztiválokra utazva Olaszországba, Kanadába, az USA-ba és más országokba, helyszíni szövő bemutatókat tartva.
‒ Megélni miből sikerült?
‒ Aki művészettel, népművészettel foglalkozik, annak ez nehéz ügy. Én 1995-ig Decsen dolgoztam, a Sárközi Népművészeti Szövetkezetnél, aztán hat évig vállalkozóként próbáltam megélni, majd 2002-től a humán szolgáltatónál intéztem a kézművesek, kismesterek ügyeit. Nyugdíjba 2018-ban mentem. Munka mellett szereztem két diplomát. Szombathelyen közművelődésit, Budapesten, az ELTE-n múzeumpedagógiait. Mindehhez megfelelő családi háttér is kellett. A sokak által ismert zenésszel, Komjáthi Tamással 1980-ban kötöttem házasságot. Akkor költöztem Tolnáról Szekszárdra. Két fiunk és három unokánk van.

Igazi kincs a népművészeti örökség

– Tolna megye népművészeti öröksége igazi kincs – hangsúlyozza Komjáthi Tamásné. – Két feladatunk van: a megőrzés és a továbbadás. Erre hivatott az 1996-ban alapított Tolna Megyei Népművészeti Egyesület. Az elnöki teendőket 1999 óta látom el. Minden augusztusban ott vagyunk a Mesterségek Ünnepén a budai várban. Más kiállításokon, vásárokon is bemutatkoznak a tagok, akik között többen a „Népművészet Mestere” és a „Népi Iparművész” cím birtokosai. Most, a Csoóri-program támogatásával öt településen tartunk tanfolyamokat: Simontornyán bőrművességet, Györkönyben szövést, Sárpilisen és Alsónyéken gyöngyfűzést, Pörbölyön rojtkötést oktatunk. Jó lenne fiatalítani, illetve legalább azt elérni, hogy legyen egy főállású alkalmazott, aki a kismesterekkel foglalkozik, intézi a szervezési és adminisztrációs dolgokat, menedzseli őket. Talán valami lassacskán elindul, és megkapják a népi tárgyalkotók azt a figyelmet és elismerést, amit megérdemelnek.

Wessely
A szerző fotója

Közélet
2019.02.21.

Szépkorúak / évnyitó-farsangoló

Közélet
Szépkorúak / évnyitó-farsangoló
2019.02.21.

Állást keres, változtatna? Segítünk!

Közélet
Állást keres, változtatna? Segítünk!
2019.02.22.

Lakossági adatfelvétel kezdődik

Közélet
Lakossági adatfelvétel kezdődik
2019.02.25.

Évet zártak és új esztendőt indítottak

Közélet
Évet zártak és új esztendőt indítottak
2019.02.26.

Az oktató gyűjtőmunkát is végez

Közélet
Az oktató gyűjtőmunkát is végez
2019.02.27.

Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért

Közélet
Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár