Az első fizetéséből szövőszéket vett

2019.03.15.

Tolnai talentum – Komjáthi Tamásné népi iparművész

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke Komjáthi Tamásné. Tolnán nőtt fel, házasságkötése után került Szekszárdra. A textiles városból indulva vált a megye talán legismertebb szövőjévé. Még Amerikába is magával vitte a szövőszékét, amikor ott tartott mesterség-bemutatót. (Egykorúak lévén tegeződünk az interjúban.)

Kép

‒ Hogyan emlékszel vissza a gyermekkorodra?
‒ Szeretettel gondolok a városra, a Duna-partra, az Eötvös utcai általános iskolára, a Földvári Mihály Gimnáziumra. Kiváló rajztanárom volt, Végh János személyében, de Takács István biológiatanár szaktudása és életbölcsessége is meghatározó élményt jelentett.
‒ Miért nem lettél akkor biológus?
‒ Egy olyan textiles településen, mint Tolna, ahol a szülők és a rokonság nagy része is a textilgyárban dolgozott, a gyerekek érdeklődése eleve arrafelé irányult. Anyukám ráadásul szépen kézimunkázott, nagyanyám horgolt. Én először hímezni kezdtem, de hamarosan csatlakoztam a szőnyegszövőkhöz. Mözsi-Szabó István az idő tájt, 1975-ben jött haza Fótról, és szakkört indított Szekszárdon.  
‒ S onnan már csak egy ugrás volt a sárközi szőttes és a „Népi Iparművész” cím?
‒ Leérettségiztem 1977-ben, aztán elmentem Decsre, neves mesterektől megtanulni a vászonszövést. Pályáztam 1979-ben az országos szőttes pályázatra, ahol nívódíjat kaptam. Ez már egyfajta szakmai rangot jelentett, és 1987-ben lettem népi iparművész. Szövőszéket az első fizetésemből vettem, azóta is azon dolgozom. Bejártuk együtt a világot, népművészeti fesztiválokra utazva Olaszországba, Kanadába, az USA-ba és más országokba, helyszíni szövő bemutatókat tartva.
‒ Megélni miből sikerült?
‒ Aki művészettel, népművészettel foglalkozik, annak ez nehéz ügy. Én 1995-ig Decsen dolgoztam, a Sárközi Népművészeti Szövetkezetnél, aztán hat évig vállalkozóként próbáltam megélni, majd 2002-től a humán szolgáltatónál intéztem a kézművesek, kismesterek ügyeit. Nyugdíjba 2018-ban mentem. Munka mellett szereztem két diplomát. Szombathelyen közművelődésit, Budapesten, az ELTE-n múzeumpedagógiait. Mindehhez megfelelő családi háttér is kellett. A sokak által ismert zenésszel, Komjáthi Tamással 1980-ban kötöttem házasságot. Akkor költöztem Tolnáról Szekszárdra. Két fiunk és három unokánk van.

Igazi kincs a népművészeti örökség

– Tolna megye népművészeti öröksége igazi kincs – hangsúlyozza Komjáthi Tamásné. – Két feladatunk van: a megőrzés és a továbbadás. Erre hivatott az 1996-ban alapított Tolna Megyei Népművészeti Egyesület. Az elnöki teendőket 1999 óta látom el. Minden augusztusban ott vagyunk a Mesterségek Ünnepén a budai várban. Más kiállításokon, vásárokon is bemutatkoznak a tagok, akik között többen a „Népművészet Mestere” és a „Népi Iparművész” cím birtokosai. Most, a Csoóri-program támogatásával öt településen tartunk tanfolyamokat: Simontornyán bőrművességet, Györkönyben szövést, Sárpilisen és Alsónyéken gyöngyfűzést, Pörbölyön rojtkötést oktatunk. Jó lenne fiatalítani, illetve legalább azt elérni, hogy legyen egy főállású alkalmazott, aki a kismesterekkel foglalkozik, intézi a szervezési és adminisztrációs dolgokat, menedzseli őket. Talán valami lassacskán elindul, és megkapják a népi tárgyalkotók azt a figyelmet és elismerést, amit megérdemelnek.

Wessely
A szerző fotója

Közélet
2018.09.21.

A jubileum egyben a búcsú is volt

Közélet
A jubileum egyben a búcsú is volt
2018.09.26.

Nem mindegy, ki neveli a gyereket

Közélet
Nem mindegy, ki neveli a gyereket
2018.09.28.

Kétmillió forint az értékek védelmére

Közélet
Kétmillió forint az értékek védelmére
2018.09.29.

További nem használt ingatlanokat adnának el

Közélet
További nem használt ingatlanokat adnának el
2018.10.01.

Felhívás: veszettség elleni védekezés

Közélet
Felhívás: veszettség elleni védekezés
2018.10.02.

Család- és Karrierpont nyílt Tolnán

Közélet
Család- és Karrierpont nyílt Tolnán
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár