Arckép | Kardok között nőtt fel

2017.08.29.

Öreg házak padlásait, pincéit, kamráit kutatja át Freund György, hogy gyűjteményét gyarapíthassa. Minden érdekli, ami Tolna város múltjával kapcsolatos.

Gramofon, kamásligomboló, Isonzót megjárt gyalogsági ásó, vajköpülő, az utolsó tolnai bárka orra (amit csigának, bőgőnek is neveznek), bilgeri csizma és hegyivadász bakancs. Mi köti össze ezeket a tárgyakat? Az, hogy Freund György tulajdonát képezik.
– Mindent megőrzök – mondja –, mert nem igaz, hogy ami régi, az automatikusan rossz lesz, és ki kell dobni.

Kép

Mintegy negyven pár, főként I. és II. világháborús, frontokat megjárt, katonai lábbeliből áll a tolnai gyűjtemény

Gyűjteményének jelentős része nemcsak kiállítási tárgy, hanem használatban lévő eszköz. Ő már akkor retró környezetet alakított ki, amikor ez még nem volt divat. Kapucsengője dróton rángatható százéves darab, csakúgy, mint konyhamérlege. Kerékpárja nyolcvan éve készült. Az egyik helyiségben faszenes vasalók sorakoznak a polcon, a másikban kardok kerültek a falra, s mellettük ott a tolnai huszárlaktanya jelzőkürtje. Ha kedve szottyan, télen huszárcsizmában jár.
– Tulajdonképpen régi iratok és tárgyak, megsárgult fényképek és patinás kardok között nőttem fel – meséli –, hisz otthon minden a múlt kutatásáról és dokumentálásáról szólt.

Kép

Freund György a csizmalevételt mutatja fakutya és pálca segítségével

Apja, az idősebb Freund György 2007-ben hunyt el. Pro Urbe díjas tolnai polgár volt, történelem–művészettörténet szakos tanár, helytörténész, a Városvédő Egyesület alapítója. Fiát is gyakran magával vitte ásatásokra és olyan gyűjtőutakra, amikor korosabb személyekkel készített riportokat. Részt vett többek között Tolna megye földrajzi neveinek összegyűjtésében is. Fia is helytörténetből írta a szakdolgozatát, amikor művelődésszervező diplomát szerzett. Eredeti szakmája karosszéria-lakatos, de pályafutása egyenruhás szervezetekhez, testületekhez kötődött. Dolgozott a tűzoltóságnál, a rendőrségnél és a honvédségnél is, mielőtt 2009-ben, a szolgálati időnek megfelelő, korkedvezményes nyugdíjba vonult. De 2012-ben ismét visszament a honvédséghez; tartalékos tisztként tevékenykedik. Jelenleg az alakuló félben lévő Tolna Járási Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Század frissen kinevezett parancsnoka. (Katasztrófahelyzetben lesznek bevethetők.)
Freund György gyűjteményében természetesen egyenruhák is találhatók: magyarok, németek, szovjetek.

– Sok mindent csereberéltem, és sok mindent szereztem ingyen – mondja –, mert ami másnak kidobni való kacat, én azt elhozom az öreg házakból, ha megengedik, hogy szétnézzek a padláson, a pincében, a kamrában.

Amire legbüszkébb: a bakancs- és csizmagyűjteménye. A mintegy negyven pár lábbeli között százévesek is akadnak. Szeretné, ha egyszer ez a városi helytörténeti gyűjtemény része lehetne. A tolnai huszárlaktanyából származó csizmái is vannak. Felmenői – apai ágon – csizmakészítéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak. A II. világháború idején kaptak megrendelést a magyar, a német, és ahogy mozdult a front, a szovjet hadseregtől is. Az államosításkor aztán egy kockás papíron mindenüket „átvették”, még a szabásmintákat is elvitték, csak egy méterrúd maradt az egész üzletből.

Szerencsére a földi világ úgy működik, hogy a romokon előbb-utóbb mindig új élet virul. Az elkótyavetyélések után most az értékmegőrzés, az értéktárak összeállításának korát éljük. S ez kedvezhet a Freund György-féle, eddig magányos harcosoknak.

Közélet
2017.11.21.

A túloldalon vannak a vízelvezető árkok

Közélet
A túloldalon vannak a vízelvezető árkok
2017.11.23.

Megújították fogadalmukat a tolnai Karitász tagjai

Közélet
Megújították fogadalmukat a tolnai Karitász tagjai
2017.11.24.

Vigyázni kell az online vásárlással

Közélet
Vigyázni kell az online vásárlással
2017.11.25.

Újabb kilenc értékkel gyarapodott az Értéktár

Közélet
Újabb kilenc értékkel gyarapodott az Értéktár
2017.11.28.

Caritas Hungarica Díjat kapott

Közélet
Caritas Hungarica Díjat kapott
2017.12.01.

Egy tolnai lelkipásztor a dallasi próféták között

Közélet
Egy tolnai lelkipásztor a dallasi próféták között
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár