Mától szabad a fürdés Domboriban is

2016.06.16.

Megfelelő a víz minősége

Tolna megye | Ma kezdődött el a felszíni vizeken a fürdési szezon engedélyezett ideje, amely augusztus 31-ig tart majd.

Ehhez kapcsolódóan a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján is közzé tette a Szekszárdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának természetes fürdőhelyeken végzett vízminta-vizsgálatainak eredményét.

Tolna megyében 2016-ban változatlanul két tó esetében, a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán, a víztározó tóban jelölt ki természetes fürdőhelyet az osztály. Fadd-Dombori strandjain a víz minősége megfelelő, a holtág vize fürdésre alkalmas. A szálkai strandon a víz minősége szintén megfelelő és a feltételek is adottak. A víz minőségét mindkét fürdőhely esetében havi gyakorisággal ellenőrzik a fürdési szezonban.

A rendszeresen fürdésre használt, ismert, de nem kijelölt fürdőhelyekkel kapcsolatban a közlemény hangsúlyozza, ezen vizek mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött, a partjukon nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek a strandoláshoz, a fürdés bennük nem ajánlott, sőt kifejezetten veszélyes is lehet.

2016. június 16. teol.hu/H. É.


Melegszik a Duna-holtág és a szálkai tó vize

Tolna megye | Tavaly jó minősítést kapott a megye két népszerű szabad vízi fürdőhelye. Idén sem számítanak rosszabb eredményre, kiváló minőségű víz várja a strandolni vágyókat.

Amint beköszönt a meleg, a legtöbben, ha lehet, vízközelbe menekülnek. Strandon és aquaparkokban könnyen átvészelhető a hőség, de mindenképp hangulatosabb, ha természetes vizeket keresünk a környékünkön - és jóval olcsóbb is. Két kijelölt természetes fürdőhely van a megyében: a faddi Holt-Dunánál három strand - az ifjúsági táborhoz tartozó partszakasszal együtt -, valamint a szálkai is várja a fürdőzőket.

Kép

A melegben sokan választják a vízpartot, de a bányatavakban és halastavakban több szempont miatt sem érdemes fürdeni

- Kedden vettek mintát az ÁNTSZ szakemberei. Törvényi kötelezettség, hogy a hivatalos szezonkezdet - június 15. - előtt két héttel ellenőrizni kell a vízminőséget. Tiszta és megfelelő minőségű a holtág vize - mondta Wusching Gábor, a Fatodi Kft. ügyvezetője. - Már eddig is folyamatosan zajlottak sportesemények, és a következő hetekben is sárkányhajóversenyek helyszíne lesz Dombori. Tavaly jó minősítést kaptunk, azóta biztosan nem romlott a nívó. Azt hozzá kell tennem, abból a szempontból hátrányos helyzetben vagyunk, hogy mezőgazdasági területekkel vagyunk körülvéve. Van nitrogén bevitel, a műtrágya pedig az algáknak, vízi növényeknek táplálékul szolgál. A hínár nem burjánzott túl, a barna alga a víz áttetszőségét ugyan befolyásolja, de megszűri a fényt, így nem kel ki a hínármag. Az alga jelenléte természetes folyamat, főleg tavasszal jellemző, hiszen az időjárásnak (szél, eső) köszönhetően a növények pollenje a vízbe kerül. De amint jön a hőség, a nagy melegnek köszönhetően letisztul a víz. A holtág vízmennyisége rendben van, az „üzemi szint" plafonján vagyunk. A nyári kánikulában naponta egy centimétert párolog, ezt a paksi-faddi főcsatornából pótoljuk. A víz egészséges biológiai egyensúlyára vigyázni kell, nálunk ez rendben van, nincs túlszaporodás.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítése alapján az országos helyzetkép is alapvetően pozitív. A 241 kijelölt természetes fürdőhely közül mindössze négy fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába.

Kép

Balesetveszély

A szabad vizek szerelmeseinek szemében külön kategóriát képeznek folyóink, a Duna és a Tisza. Különösen abban az időszakban, amikor a vízállás miatt előbukkannak a csalogató homokpadok. Aki ezekben a folyókban megmártózik, az nemcsak a természetes víz kiszámíthatatlan viselkedése, a mindig változó erősségű sodrás miatt vállal kockázatot, hanem a víz tisztasága miatt is. A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken (bányatavak, halastavak) való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg.

Egy szezon alatt négyszer ellenőriznek

Egy strandot általában - az Európai Unió értékelési rendszere szerint - egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak: nyitás előtt és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabad vízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

A 16 minta kockázatalapú statisztikai elemzése alapján következtetnek arra, mekkora a kockázata, hogy egy strandon szennyeződés forduljon elő. Mivel szabad vizekről van szó, sehol sem zárható ki a szennyeződés, de a kiváló vagy jó minősítés azt jelenti, ennek kisebb az esélye. A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabad vízi fürdőhely.

Kép

Várják a jó időt és a vendégeket

Szálkán a megszokottaknak megfelelően június 15-től várják majd a vendégeket az önkormányzat tulajdonában lévő természetes fürdőhelyen. - Nálunk is megtörtént a vízvizsgálat - nyilatkozta Pálfi János, Szálka polgármestere. - Tekintve, hogy tavaly egész évben kiváló volt, feltehetően idén sem lesz ez másként. Minden analízis megvan, ezeknek az eredményére még egy hetet várnunk kell. Tavaly és 2014-ben is a mérési paramétereket tekintve már-már tengervíz tisztaságú volt a víz. Az elmúlt hétvégén gyorsan felmelegedett, így már akkor sokan fürödtek. Várjuk a jó időt és a vendégeket.

2016. június 2. teol.hu/Balázs László

Sport
2017.04.24.

Tanren Karate SE Tolna

Sport
Tanren Karate SE Tolna
2017.05.07.

Döntetlen a megyei derbin

Sport
Döntetlen a megyei derbin
2017.05.22.

Akarásból ismét jelesre vizsgáztak

Sport
Akarásból ismét jelesre vizsgáztak
2017.05.23.

Közel harmincan neveztek

Sport
Közel harmincan neveztek
2017.05.31.

Szezonzáró Magyar Bajnoki ezüstérmek

Sport
Szezonzáró Magyar Bajnoki ezüstérmek
2017.06.04.

Tolna VFC 2016/2017
(röviden + tabella)

Sport
Tolna VFC 2016/2017
(röviden + tabella)
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár