Mától szabad a fürdés Domboriban is

2016.06.16.

Megfelelő a víz minősége

Tolna megye | Ma kezdődött el a felszíni vizeken a fürdési szezon engedélyezett ideje, amely augusztus 31-ig tart majd.

Ehhez kapcsolódóan a Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján is közzé tette a Szekszárdi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának természetes fürdőhelyeken végzett vízminta-vizsgálatainak eredményét.

Tolna megyében 2016-ban változatlanul két tó esetében, a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán, a víztározó tóban jelölt ki természetes fürdőhelyet az osztály. Fadd-Dombori strandjain a víz minősége megfelelő, a holtág vize fürdésre alkalmas. A szálkai strandon a víz minősége szintén megfelelő és a feltételek is adottak. A víz minőségét mindkét fürdőhely esetében havi gyakorisággal ellenőrzik a fürdési szezonban.

A rendszeresen fürdésre használt, ismert, de nem kijelölt fürdőhelyekkel kapcsolatban a közlemény hangsúlyozza, ezen vizek mikrobiológiai minősége nem ellenőrzött, a partjukon nem biztosítottak a közegészségügyi feltételek a strandoláshoz, a fürdés bennük nem ajánlott, sőt kifejezetten veszélyes is lehet.

2016. június 16. teol.hu/H. É.


Melegszik a Duna-holtág és a szálkai tó vize

Tolna megye | Tavaly jó minősítést kapott a megye két népszerű szabad vízi fürdőhelye. Idén sem számítanak rosszabb eredményre, kiváló minőségű víz várja a strandolni vágyókat.

Amint beköszönt a meleg, a legtöbben, ha lehet, vízközelbe menekülnek. Strandon és aquaparkokban könnyen átvészelhető a hőség, de mindenképp hangulatosabb, ha természetes vizeket keresünk a környékünkön - és jóval olcsóbb is. Két kijelölt természetes fürdőhely van a megyében: a faddi Holt-Dunánál három strand - az ifjúsági táborhoz tartozó partszakasszal együtt -, valamint a szálkai is várja a fürdőzőket.

Kép

A melegben sokan választják a vízpartot, de a bányatavakban és halastavakban több szempont miatt sem érdemes fürdeni

- Kedden vettek mintát az ÁNTSZ szakemberei. Törvényi kötelezettség, hogy a hivatalos szezonkezdet - június 15. - előtt két héttel ellenőrizni kell a vízminőséget. Tiszta és megfelelő minőségű a holtág vize - mondta Wusching Gábor, a Fatodi Kft. ügyvezetője. - Már eddig is folyamatosan zajlottak sportesemények, és a következő hetekben is sárkányhajóversenyek helyszíne lesz Dombori. Tavaly jó minősítést kaptunk, azóta biztosan nem romlott a nívó. Azt hozzá kell tennem, abból a szempontból hátrányos helyzetben vagyunk, hogy mezőgazdasági területekkel vagyunk körülvéve. Van nitrogén bevitel, a műtrágya pedig az algáknak, vízi növényeknek táplálékul szolgál. A hínár nem burjánzott túl, a barna alga a víz áttetszőségét ugyan befolyásolja, de megszűri a fényt, így nem kel ki a hínármag. Az alga jelenléte természetes folyamat, főleg tavasszal jellemző, hiszen az időjárásnak (szél, eső) köszönhetően a növények pollenje a vízbe kerül. De amint jön a hőség, a nagy melegnek köszönhetően letisztul a víz. A holtág vízmennyisége rendben van, az „üzemi szint" plafonján vagyunk. A nyári kánikulában naponta egy centimétert párolog, ezt a paksi-faddi főcsatornából pótoljuk. A víz egészséges biológiai egyensúlyára vigyázni kell, nálunk ez rendben van, nincs túlszaporodás.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítése alapján az országos helyzetkép is alapvetően pozitív. A 241 kijelölt természetes fürdőhely közül mindössze négy fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába.

Kép

Balesetveszély

A szabad vizek szerelmeseinek szemében külön kategóriát képeznek folyóink, a Duna és a Tisza. Különösen abban az időszakban, amikor a vízállás miatt előbukkannak a csalogató homokpadok. Aki ezekben a folyókban megmártózik, az nemcsak a természetes víz kiszámíthatatlan viselkedése, a mindig változó erősségű sodrás miatt vállal kockázatot, hanem a víz tisztasága miatt is. A nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken (bányatavak, halastavak) való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg.

Egy szezon alatt négyszer ellenőriznek

Egy strandot általában - az Európai Unió értékelési rendszere szerint - egy szezon alatt négy alkalommal vizsgálnak: nyitás előtt és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabad vízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

A 16 minta kockázatalapú statisztikai elemzése alapján következtetnek arra, mekkora a kockázata, hogy egy strandon szennyeződés forduljon elő. Mivel szabad vizekről van szó, sehol sem zárható ki a szennyeződés, de a kiváló vagy jó minősítés azt jelenti, ennek kisebb az esélye. A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabad vízi fürdőhely.

Kép

Várják a jó időt és a vendégeket

Szálkán a megszokottaknak megfelelően június 15-től várják majd a vendégeket az önkormányzat tulajdonában lévő természetes fürdőhelyen. - Nálunk is megtörtént a vízvizsgálat - nyilatkozta Pálfi János, Szálka polgármestere. - Tekintve, hogy tavaly egész évben kiváló volt, feltehetően idén sem lesz ez másként. Minden analízis megvan, ezeknek az eredményére még egy hetet várnunk kell. Tavaly és 2014-ben is a mérési paramétereket tekintve már-már tengervíz tisztaságú volt a víz. Az elmúlt hétvégén gyorsan felmelegedett, így már akkor sokan fürödtek. Várjuk a jó időt és a vendégeket.

2016. június 2. teol.hu/Balázs László

Sport
2016.12.10.

Nagyra értékelik a tolnai sportélet szereplőit

Sport
Nagyra értékelik a tolnai sportélet szereplőit
2016.12.11.

24 óra, 3 győzelem

Sport
24 óra, 3 győzelem
2017.01.24.

Tolnán véget ért a Szekszárd menetelése

Sport
Tolnán véget ért a Szekszárd menetelése
2017.02.25.

Terepsport, supermaraton és a család

Sport
Terepsport, supermaraton és a család
2017.02.26.

Nem változott a sporttámogatás

Sport
Nem változott a sporttámogatás
2017.02.28.

Hat játékossal raboltak pontot

Sport
Hat játékossal raboltak pontot
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár