Sok csillámpor fogy ilyenkor

2019.01.01.

Csillogó bulismink, harsány, gyöngyös és tollas szempillák

A szilveszteri bulismink fő jellegzetessége a csillogás. Sok csillámpor fogy ilyenkor a kozmetikai szalonokban. Erről is beszél Pálinkásné Szalai Andrea kozmetikusmester, aki nemcsak műveli, oktatja is a szakmáját.

Sokat változott a kozmetika – annak anyagai, eszközei – az elmúlt évek, évtizedek során. Sokat változott a szolgáltatás mikéntje is felgyorsult világunkban. Gyorsan szeretnének jelentős eredményt a szépülni vágyók. Régen ott ültek a kuncsaftok a szolgáltatóházban a piros műbőr székeken, és kivárták a sorukat. Ma időpontra érkeznek, és a sminkelés vagy más kezelés után sietnek tovább.

Kép

Pálinkásné Szalai Andrea tolnai kozmetikusmester kereken harminc éve kezdte a szakmát, és 15 éve oktatja is, Szekszárdon. Megbecsültségnek örvend, több helyre hívják szakmunkásokat, mesterjelölteket vizsgáztatni. Saját tanítványaival mindig kiváló eredményeket ér el a szakmai versenyeken. Legutóbb december 2-án vett részt hat fiatallal a pécsi regionális megmérettetésen, ahol Bucher Fruzsina az első, Dobai Katalin a második helyen végzett.

– Fontos, hogy a gyerekek megfelelő alapot kapjanak – hangsúlyozza –, ahonnan aztán továbbépítkezhetnek. A tananyag jól követi a trendeket, ezért egyre bővül. A rendszerváltás táján a kozmetikai szalonban volt egy gőzölő, meg egy iontoforézis, ami a hatóanyagok bőrbe juttatására szolgált, és kész. A mai világban már a mezoterápiás és a rádiófrekvenciás kezelésekre is mód nyílt. A bőr mélyrétegeit is elérhetjük, a mély ráncokat is eltüntethetjük.

Érettségi utáni képzés a kozmetikusoké, itt már a többség tudja, hogy mit akar, nemcsak lézeng a tanórákon. A saját vállalkozást indító, végzett diákok gyakran meghívják volt oktatójukat a szalonjukba. Ilyenkor látható, hogy beérett a gyümölcs. Persze megállni nem lehet, továbbképzésekre járni ebben a szakmában, évente többször érdemes, sőt, szinte kötelező. Mert rengeteg az újdonság, a változás, havonta, kéthavonta: anyagban, eljárásban, divatban.

– A mostani trend szerint, a szilveszteri bulismink fő jellegzetessége a csillogás – mondja a kozmetikus. – Minden fényes, csillámporokat, apró köveket, irizáló szemhéjfestékeket használunk. Hangsúlyosak a szemvonalak, a szájak is lehetnek ilyenkor határozottak és erősek, természetesen a ruha színétől és a modell egyéniségétől, korától függően. A szépségiparban a hölgyeket besoroljuk a rájuk jellemző évszaktípusba, és az annak megfelelő színekbe öltöztetjük őket. A szilveszteri sminkeket masszívakra készítjük, hogy kitartsanak hajnalig. A szín- és formagazdagság leginkább a szempilladivatban mutatkozik meg. A leheletnyi picitől a harsány, békakirálylányos méretűig mindenre van igény, s készíthető a szivárvány bármely színében, vagy akár gyöngyös, tollas díszítéssel is. Általában ötven percet vesz igénybe egy bulismink.

Wessely Gábor

Közélet
2018.05.27.

Továbbra is van mire büszkének lenni

Közélet
Továbbra is van mire büszkének lenni
2018.05.30.

Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak

Közélet
Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak
2018.05.31.

A 2018. évi kitüntető díjak átadása

Közélet
A 2018. évi kitüntető díjak átadása
2018.06.05.

Technikai bemutató iskolásoknak

Közélet
Technikai bemutató iskolásoknak
2018.06.07.

Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly

Közélet
Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly
2018.06.08.

A szerb templomtól a lokátorig

Közélet
A szerb templomtól a lokátorig
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár