A szülőföld is fontos számára

2018.10.10.

Szereti a kísérletezést, hogy új dolgok szülessenek

Tolnai talentum - Pauli Anna, Munkácsy-díjas textilművész

Csak harmadszorra vették fel az Iparművészeti Főiskolára a tolnai származású Pauli Annát, aki aztán közel harminc évig ott tanított. Az ismert textilművészt 1985-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki.

Kép

Egy nehéz élet a könnyű kelmék között. Valami ilyesmi jut az ember eszébe, amikor a Munkácsy-díjas textiltervező, a nyugalmazott egyetemi tanár, Pauli Anna pályáján végigtekint. Tolnán nőtt fel, a Pécsi Művészeti Gimnáziumban érettségizett 1963-ban, majd az Iparművészeti Főiskolára jelentkezett, ahová csak harmadik nekifutásra vették fel. Később úgy alakult, hogy 1983-tól, 2012-es nyugdíjba vonulásáig tanított a főiskola (ma: Magyar Iparművészeti Egyetem) textil tanszékének szövött anyag szakán, amelynek 1990-től a tanszékvezető-helyettese lett. Mindig bátorította az elutasított felvételizőket: ne búsuljanak, akár még belőlük is lehet egyetemi tanár.
A főiskola előtt egy budapesti textilgyárban dolgozott, nem éppen kellemes munkahelyi légkörben. Diplomával a kezében megint kemény körülmények közé került. Azt mondja: emberi összeférhetetlenség miatt hagyta ott a lenipart. Ettől függetlenül máig a len a kedvenc alapanyaga. Utálja a sablonmunkát, szereti a kísérletezést. Fontosnak tartja, hogy szőnyegben, függönyben s egyéb textíliában valami új jöjjön létre, olyan, amit még mások nem csináltak. Ez az alkotás lényege. Mindig próbált saját festéssel, újszerű anyag-összeállításokkal érdekes felületeket létrehozni, illetve különféle építészeti struktúrákat áttenni az anyagba. Az építészet felé nyitás nem véletlenszerű. Pauli Anna férje és elsőszámú kritikusa ugyanis Oltai Péter Europa Nostra-díjas építész.

Kép

Pauli Anna az egyik kiállításán

A textilművészetben is nagy csábítás a piacra való termelés. A tolnai alkotó szerint ennek nem szabad engedni. A kreativitást kell előtérbe helyezni, a nehezebb utat választva, mert a tömegtermelés a szakmaiság rovására megy.
Budapesten 1989-ig élt Pauli Anna, aztán a művészek városába, Szentendrére költözött, és férjével megnyitotta a Péter-Pál Galériát. Lehetőséget adtak ismert kollégák, sőt diákok munkáinak bemutatására is. Esetenként külföldi – cseh, norvég, horvát – művészek is kiállítottak náluk.

Nemzetközi ismertségét részben ennek, részben oktatói munkásságának, részben pedig annak köszönheti Pauli Anna, hogy ő is viszonylag sokszor megfordult külföldön. Ösztöndíjasként is, kiállítóként is. Találkozhatott, együtt gondolkodhatott, együtt alkothatott a szakmájában legjobb kortársaival.

Nemcsak a nagyvilágban való forgolódás, a szülőföld is fontos számára. Olykor még visszajár Tolnára, például elszármazottak találkozójára, s rokonai is élnek itt. Még kiállítást is vállalt a városban, 2000-ben, egy finnországi és egy észtországi tárlata között.

Wessely
Fotó: Rühl Gizella

Közélet
2018.05.27.

Továbbra is van mire büszkének lenni

Közélet
Továbbra is van mire büszkének lenni
2018.05.30.

Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak

Közélet
Wiesner Csaba: vége a pólós korszaknak
2018.05.31.

A 2018. évi kitüntető díjak átadása

Közélet
A 2018. évi kitüntető díjak átadása
2018.06.05.

Technikai bemutató iskolásoknak

Közélet
Technikai bemutató iskolásoknak
2018.06.07.

Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly

Közélet
Nincs szebb, mint a gyermeki mosoly
2018.06.08.

A szerb templomtól a lokátorig

Közélet
A szerb templomtól a lokátorig
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár