Városi vonzerő: egyre élhetőbb a település

2019.05.11.

Az elmúlt négy évben Tolnának sikerült megtartania a vonzerejét, a település vezetői a jövőben is erre törekednek – derült ki a város polgármesterének az idei tolnai vállalkozói fórumon tartott előadásából.

A város legnagyobb adózó vállalkozásai, megyei szervek, helyi intézmények vezetői voltak hivatalosak az idei tolnai vállalkozói fórumra, az Alimentál étterembe, csütörtök este. Appelshoffer Ágnes polgármester elmondta: a város megtartotta vonzerejét, ami tényszerű adatokkal is alátámasztható. Például, hogy Tolna népessége az országos átlagnál és a megyeszékhelyénél lassabban csökken. Sőt, a 0-5 éves gyerekek száma az utóbbi években emelkedett a városban.

Kép

Javulást mutatnak a helyi vállalkozói szféra adatai is. Immár 400 feletti egyéni vállalkozás működik, a mintegy 260 cég mellett. A munkanélküliségi ráta 2 százalék körülire csökkent: a város vonzerejéhez a kedvező foglalkoztatási helyzet is hozzájárul.

Csakúgy, mint az önkormányzat – a település élhetőségét javító – fejlesztései. A mostani önkormányzati ciklusban összesen mintegy 2,4 milliárd forintot költött beruházásokra a település. Ezen összeg nagyobb részét pályázati támogatások adják, de a város is immár évi 60-80 millió forint saját forrást fordít a fejlesztésekre, elsősorban a kommunális adóból. Amely közteher a ciklus elején történt duplájára emelése ugyan nagy lakossági felzúdulást váltott ki, de a város fejlődése igazolja a döntés helyességét.

A polgármester összefoglalót adott az elmúlt négy évben lezajlott és a folyamatban levő beruházásokról is. Energetikai fejlesztésekre (napelemek, fűtéskorszerűsítés) több mint hetvenmillió forintot; a kulturális infrastruktúra színvonalának emelésére (MAG-Ház, tolnai és mözsi civil ház) 430 milliót; az oktatási létesítményekre (óvodák felújítása, négy iskolaépület korszerűsítése) közel 470 milliót fordítottak. Az egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése során orvosi rendelők és a tolnai idősek klubja újult meg. Új sport- és szabadidős létesítmények is készültek (tanuszoda, gimnáziumi sportpálya, kézilabda és teniszpálya, városi sporttelep felújítása). A legnagyobb sikert aratott beruházás a Duna-part rendezése volt.

A közeljövőben megkezdődik a „gyárkút” felújítása, játszótér épül a Vásártéren és a mözsi Dobó téren, a volt laktanyában játszóház és szabadidőpark létesül.
Az utak, járdák felújítására, építésére több mint kétszázmilliót költöttek ebben a ciklusban. Idén a Kinizsi utca burkolatát újítják fel. Az eredetileg 550 millióra becsült Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút építése továbbra sem kezdődött el, de a polgármester hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy lemondanának erről a projektről.

Steinbach Zsolt

Az esemény képes összefoglalója.

Közélet
2018.11.20.

Mise a szegények segítéséért

Közélet
Mise a szegények segítéséért
2018.11.20.

Család, gyermek, vállalkozás

Közélet
Család, gyermek, vállalkozás
2018.11.21.

Mindig lesz helye a tolnaiak szívében

Közélet
Mindig lesz helye a tolnaiak szívében
2018.11.23.

Járási hivatalvezetőként szerzett tapasztalatot

Közélet
Járási hivatalvezetőként szerzett tapasztalatot
2018.11.28.

Nem lehet mindig ugyanazt hajtogatni

Közélet
Nem lehet mindig ugyanazt hajtogatni
2018.12.02.

Fénybe öltöznek az utcák és a terek

Közélet
Fénybe öltöznek az utcák és a terek
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár