Védőnőként egyedül dolgozott, az alapítványoknál csapatban

2019.09.18.

Szeptember 1-jével nyugdíjba vonult Pástiné Szentendrei Mária, aki 17 éven keresztül irányította a tolnai Családsegítő Központban folyó munkát.

Sokat tett kollégáival a városban élő rászorulókért, ‒ gyerekekért és idősekért –, de most a saját családjának van leginkább szüksége rá.

Kép

Szerteágazó a védőnők feladata, és Pástiné Szentendrei Mária jó néhány területen tevékenykedett, mielőtt intézményvezető lett. Volt körzeti és iskolai védőnő, egy ideig nővédelmi tanácsadóban is dolgozott. Szervezett előadásokat, táborokat, alapítványok munkájába kapcsolódott be vezetőségi tagként, vezetőként. Szeptember 1-jén vonult nyugdíjba a tolnai Családsegítő Központtól, melynek tizenhét évig állt az élén.

Kezdő védőnőként Madocsán és a megyei kórházban is dolgozott. Lakóhelyén, Tolnán 1985-ben kapott állást, és 1990-től, 29 éven át a város minden iskolájának – a fácánkertit is ideszámítva – ő volt a védőnője.

‒ Mindig az egészségnevelés elkötelezett híveként tevékenykedtem – mondja. – Örömet okoztak az ezzel kapcsolatos feladatok: az egészséges táplálkozásra, a szenvedélybetegségek megelőzésére, a családi életre nevelés, a szűrővizsgálatok szervezése és az oktatás. Körülbelül öt évig tanítottam az alsósoknak az egészségtan nevű tantárgyat, három iskolában. Tíz éven át szerveztem testsúlycsökkentő-, életmód- és egészségtáborokat, gyalogtúrával, kerékpártúrával, gyógytornával, kézműves foglalkozásokkal, kirándulásokkal. Természetesen a táplálkozásra is figyeltünk a táborokban, mesterszakácsokat hívtunk meg, együtt főztünk velük. Talán ennek is köszönhető, hogy a mai napig nagyon szeretek sütni, főzni.

A 2001-ben megalakult Családsegítő Központban 2002-ben kapott vezetői megbízást, s egy évvel később kinevezést Pástiné. Újrapályázni a posztra ötévente kellett. A hatékony családgondozás, idősgondozás, a szociális okok miatt rászorulók ellátásának megszervezése volt a fő feladata.

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Közélet
2019.01.29.

Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház

Közélet
Mobil kemencével gyarapodott a MAG-Ház
2019.02.02.

Két jelölt indul az időközi képviselő választáson

Közélet
Két jelölt indul az időközi képviselő választáson
2019.02.02.

Elhunyt Mözsi-Szabó István

Közélet
Elhunyt Mözsi-Szabó István
2019.02.07.

ESZA pályázati felhívás

Közélet
ESZA pályázati felhívás
2019.02.11.

Ha elképzelted, már el is kezdted

Közélet
Ha elképzelted, már el is kezdted
2019.02.13.

A 6-os úti megállóból induló járatok

Közélet
A 6-os úti megállóból induló járatok
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár