Védőnőként egyedül dolgozott, az alapítványoknál csapatban

2019.09.18.

Szeptember 1-jével nyugdíjba vonult Pástiné Szentendrei Mária, aki 17 éven keresztül irányította a tolnai Családsegítő Központban folyó munkát.

Sokat tett kollégáival a városban élő rászorulókért, ‒ gyerekekért és idősekért –, de most a saját családjának van leginkább szüksége rá.

Kép

Szerteágazó a védőnők feladata, és Pástiné Szentendrei Mária jó néhány területen tevékenykedett, mielőtt intézményvezető lett. Volt körzeti és iskolai védőnő, egy ideig nővédelmi tanácsadóban is dolgozott. Szervezett előadásokat, táborokat, alapítványok munkájába kapcsolódott be vezetőségi tagként, vezetőként. Szeptember 1-jén vonult nyugdíjba a tolnai Családsegítő Központtól, melynek tizenhét évig állt az élén.

Kezdő védőnőként Madocsán és a megyei kórházban is dolgozott. Lakóhelyén, Tolnán 1985-ben kapott állást, és 1990-től, 29 éven át a város minden iskolájának – a fácánkertit is ideszámítva – ő volt a védőnője.

‒ Mindig az egészségnevelés elkötelezett híveként tevékenykedtem – mondja. – Örömet okoztak az ezzel kapcsolatos feladatok: az egészséges táplálkozásra, a szenvedélybetegségek megelőzésére, a családi életre nevelés, a szűrővizsgálatok szervezése és az oktatás. Körülbelül öt évig tanítottam az alsósoknak az egészségtan nevű tantárgyat, három iskolában. Tíz éven át szerveztem testsúlycsökkentő-, életmód- és egészségtáborokat, gyalogtúrával, kerékpártúrával, gyógytornával, kézműves foglalkozásokkal, kirándulásokkal. Természetesen a táplálkozásra is figyeltünk a táborokban, mesterszakácsokat hívtunk meg, együtt főztünk velük. Talán ennek is köszönhető, hogy a mai napig nagyon szeretek sütni, főzni.

A 2001-ben megalakult Családsegítő Központban 2002-ben kapott vezetői megbízást, s egy évvel később kinevezést Pástiné. Újrapályázni a posztra ötévente kellett. A hatékony családgondozás, idősgondozás, a szociális okok miatt rászorulók ellátásának megszervezése volt a fő feladata.

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Közélet
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár