A gépészmérnök, aki dobolt és hajózott is

2019.07.16.

TOLNAI TALENTUM – Schell Ferenc a KÉSZ Kft. senior tanácsadója

A 68 éves Schell Ferenc eddigi élete jelentős részét a programozásnak, szoftverfejlesztésnek szentelte. Tolnán nőtt fel, Pécsen és Budapesten tanult, szakmai pályája nagyrészt Szegedhez kötődik. Tolna megyében úgy is ismert, mint az egykori Szinkron zenekar dobosa.

‒ Műszaki érdeklődésű ember vagyok – mondja Schell Ferenc –, de a zene is nagyon közel áll hozzám. Már az egyetemi éveim alatt doboltam, s hazajártam Pestről minden pénteken próbálni a szekszárdi Szinkron zenekarral. Sűrű volt az életem. Szombatonként fellépés valamelyik faluban, kipakolás, visszapakolás Szekszárdra, haza Tolnára, vasárnap játszottunk a Szinkron klubban este tízig, aztán megint haza Tolnára, és hétfőn, hajnali négykor vissza Pestre, az egyetemre. Népszerűek voltunk, az aktuális slágereket játszottuk.

‒ Munka mellett?
‒ Igen. A műegyetemen szereztem diplomát, és a BHG-nál kezdtem dolgozni. Később a TÁÉV-hez kerültem, időközben megnősültem – a feleségem szekszárdi –, de még jóval előtte elmentem egy évet hajóra dolgozni, világot látni, mint sok más tolnai fiatal.

Kép

Schell Ferenc (jobbra) a sógorával, Kistakács Zsolttal és Tóbi Józseffel a bogyiszlói falunapon

‒ Merre járt? Csak a Dunán vagy tengeren is?
‒ A MAHART Tata nevű tengeri teherszállítóján szolgáltam. Rijekában hajóztunk be. Olaszországba, Görögországba, Egyiptomba, Szíriába, Etiópiába szállítottunk árut. Gépápolónak vettek fel. Brutális volt, amikor augusztusban a Szuezi-csatornán, a Vörös-tenger felé haladtunk: a 33 fokos tengervízben hajózva, a gépházban 55 fokban dolgoztunk. Feladatom az olajszeparátorok tisztítása volt, kétnaponta. Nem könnyű munka, de akkoriban még, fiatalon, nem okozott gondot.

‒ Hamarosan az informatika, a programozás felé fordult. Hogyan történt ez?
‒ Ötven lépésig programozható, amerikai Texas zsebszámoló-gépekkel már a BHG-s korszakomban is találkoztam. A TÁÉV aztán a javaslatomra a nagyobb és bonyolultabb kalkulációs számítási feladatok elvégzéséhez vásárolt ezer lépésig programozható Texas-gépeket. Ezek már hőpapírra nyomtatni és adatokat mágneskártyára kiírni, illetve onnan beolvasni is képesek voltak. Akkoriban ilyesmit csak egy-két nagyobb fővárosi bizományi áruházban lehetett venni. A matrózok és más külföldet járók hozták be, mert hivatalos kereskedelmi csatornákon nem érkezhetett az országba.

‒ Olyan dolgokkal foglalkozhatott, ami érdekelte. Miért kellett elköltözni Szegedre?
‒ A lakásproblémánk ott oldódott meg. Egy évet még dolgoztam a Szekszárdi Húsipari Vállalatnál, mint gyártástechnológus. Főleg konzervdobozok készítését irányítottam. Szegeden a DÉLÉP tervezőirodájába kerültem, a feleségem is ott kapott műszaki rajzolói állást. A zenei pályafutásom már nem folytatódott. A házgyárban készített épületelemek gyártásához, összeszereléséhez terveztünk sablonokat és emelőeszközöket. De a cég még a rendszerváltás előtt tönkre ment, így 1986-ban, a Domaszéki Szőlőfürt Szakszövetkezethez kerültem programozónak. Akkor már a Commodore-gépeknél tartottunk, sőt megjelentek az első 286-os PC-k is. Az értékesítési, felvásárlási folyamatok adatait abban az időben manuálisan, számítástechnikai támogatás nélkül végezték, ezért a modern eszközök használata adatnyilvántartásra, számlázásra, úttörő munkának számított. Írtam többek között zöldségértékesítő, sertésfelvásárló, tojástermelési, csirketenyésztési programokat is.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap legutóbbi, 2019. 7. számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2019.08.19.

A megye egyik legszebb rendezvénytere lett a Duna-part

Közélet
A megye egyik legszebb rendezvénytere lett a Duna-part
2019.08.20.

A pécsi püspök szentelte meg a felújított plébániaépületet

Közélet
A pécsi püspök szentelte meg a felújított plébániaépületet
2019.08.21.

Önkormányzati választás | a FIDESZ-KDNP jelöltjei

Közélet
Önkormányzati választás | a FIDESZ-KDNP jelöltjei
2019.08.22.

Egyre élhetőbb településsé válik Tolna

Közélet
Egyre élhetőbb településsé válik Tolna
2019.08.23.

Már németül is olvashatók a receptek

Közélet
Már németül is olvashatók a receptek
2019.08.24.

Tolna – Bárka az idő hullámain / könyvbemutató

Közélet
Tolna – Bárka az idő hullámain / könyvbemutató
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár