A gépészmérnök, aki dobolt és hajózott is

2019.07.16.

TOLNAI TALENTUM – Schell Ferenc a KÉSZ Kft. senior tanácsadója

A 68 éves Schell Ferenc eddigi élete jelentős részét a programozásnak, szoftverfejlesztésnek szentelte. Tolnán nőtt fel, Pécsen és Budapesten tanult, szakmai pályája nagyrészt Szegedhez kötődik. Tolna megyében úgy is ismert, mint az egykori Szinkron zenekar dobosa.

‒ Műszaki érdeklődésű ember vagyok – mondja Schell Ferenc –, de a zene is nagyon közel áll hozzám. Már az egyetemi éveim alatt doboltam, s hazajártam Pestről minden pénteken próbálni a szekszárdi Szinkron zenekarral. Sűrű volt az életem. Szombatonként fellépés valamelyik faluban, kipakolás, visszapakolás Szekszárdra, haza Tolnára, vasárnap játszottunk a Szinkron klubban este tízig, aztán megint haza Tolnára, és hétfőn, hajnali négykor vissza Pestre, az egyetemre. Népszerűek voltunk, az aktuális slágereket játszottuk.

‒ Munka mellett?
‒ Igen. A műegyetemen szereztem diplomát, és a BHG-nál kezdtem dolgozni. Később a TÁÉV-hez kerültem, időközben megnősültem – a feleségem szekszárdi –, de még jóval előtte elmentem egy évet hajóra dolgozni, világot látni, mint sok más tolnai fiatal.

Kép

Schell Ferenc (jobbra) a sógorával, Kistakács Zsolttal és Tóbi Józseffel a bogyiszlói falunapon

‒ Merre járt? Csak a Dunán vagy tengeren is?
‒ A MAHART Tata nevű tengeri teherszállítóján szolgáltam. Rijekában hajóztunk be. Olaszországba, Görögországba, Egyiptomba, Szíriába, Etiópiába szállítottunk árut. Gépápolónak vettek fel. Brutális volt, amikor augusztusban a Szuezi-csatornán, a Vörös-tenger felé haladtunk: a 33 fokos tengervízben hajózva, a gépházban 55 fokban dolgoztunk. Feladatom az olajszeparátorok tisztítása volt, kétnaponta. Nem könnyű munka, de akkoriban még, fiatalon, nem okozott gondot.

‒ Hamarosan az informatika, a programozás felé fordult. Hogyan történt ez?
‒ Ötven lépésig programozható, amerikai Texas zsebszámoló-gépekkel már a BHG-s korszakomban is találkoztam. A TÁÉV aztán a javaslatomra a nagyobb és bonyolultabb kalkulációs számítási feladatok elvégzéséhez vásárolt ezer lépésig programozható Texas-gépeket. Ezek már hőpapírra nyomtatni és adatokat mágneskártyára kiírni, illetve onnan beolvasni is képesek voltak. Akkoriban ilyesmit csak egy-két nagyobb fővárosi bizományi áruházban lehetett venni. A matrózok és más külföldet járók hozták be, mert hivatalos kereskedelmi csatornákon nem érkezhetett az országba.

‒ Olyan dolgokkal foglalkozhatott, ami érdekelte. Miért kellett elköltözni Szegedre?
‒ A lakásproblémánk ott oldódott meg. Egy évet még dolgoztam a Szekszárdi Húsipari Vállalatnál, mint gyártástechnológus. Főleg konzervdobozok készítését irányítottam. Szegeden a DÉLÉP tervezőirodájába kerültem, a feleségem is ott kapott műszaki rajzolói állást. A zenei pályafutásom már nem folytatódott. A házgyárban készített épületelemek gyártásához, összeszereléséhez terveztünk sablonokat és emelőeszközöket. De a cég még a rendszerváltás előtt tönkre ment, így 1986-ban, a Domaszéki Szőlőfürt Szakszövetkezethez kerültem programozónak. Akkor már a Commodore-gépeknél tartottunk, sőt megjelentek az első 286-os PC-k is. Az értékesítési, felvásárlási folyamatok adatait abban az időben manuálisan, számítástechnikai támogatás nélkül végezték, ezért a modern eszközök használata adatnyilvántartásra, számlázásra, úttörő munkának számított. Írtam többek között zöldségértékesítő, sertésfelvásárló, tojástermelési, csirketenyésztési programokat is.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap legutóbbi, 2019. 7. számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.12.11.

Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt

Közélet
Ünnepre hangolódik gyermek és felnőtt
2018.12.13.

Werling Klára mindig orvos akart lenni

Közélet
Werling Klára mindig orvos akart lenni
2018.12.14.

Paprikából (Michelin) csillagos ötös

Közélet
Paprikából (Michelin) csillagos ötös
2018.12.15.

Tíz mázsa adomány gyűlt össze

Közélet
Tíz mázsa adomány gyűlt össze
2018.12.16.

Mólót építenének a tolnai horgászok

Közélet
Mólót építenének a tolnai horgászok
2018.12.18.

Támogatják a családi bölcsődéket

Közélet
Támogatják a családi bölcsődéket
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár