Büszkén vallja magát tolnai sárgalábúnak

2018.09.12.

Dr. Varga József a sváb hagyományokhoz híven őrzi a felmenők emlékét

Gyerekkorában bányász szeretett volna lenni, ám a család inkább az állatorvosi pálya felé terelte. Nem hiába: dr. Varga József neve meghatározóvá vált az állatgyógyászat terén. És bár évek óta Szekszárdon él, halat máig Tolnán vásárol.

– Büszkén vallom magam tolnai sárgalábúnak – mondja magáról dr. Varga József, a Tolnagro Cégcsoport tulajdonosa. Pedagógus szüleivel 1970-ben, két éves korában költözött vissza Tolnára. Édesanyja ágáról sváb, édesapja révén magyar gyökerekkel bír, Tolnán töltött gyermekéveit pedig nagyban meghatározták az anyai nagyszülőkkel – ómamival és ópapival – szerzett élményei.

Kép

– Egy kis történelemben éltem velük. Ha azt akarták, hogy ne értsem, miről van szó, svábul beszéltek. Egy idő után azonban kezdtem őket megérteni – idézte fel dr. Varga József.
Általános iskolába a templom melletti intézménybe, a „belső” iskolába járt, majd középiskolai tanulmányait is a városban, az akkori Földvári Mihály Gimnáziumban végezte. Zongorázni is tanult, amit azért tart fontosnak, mert úgy véli, a zenetanulás hosszútávon pozitív hatásokkal bír az ember életére.

Elmesélte, hogy hét éves korában látott egy filmet a televízióban a pécsi uránbányászokról, és ennek hatására bányász szeretett volna lenni. Ám a család, az állatorvosként dolgozó szomszéd Sára Béla bácsira hivatkozva, inkább az állatgyógyászat felé terelte. Tizenhét éves koráig ki is tartott ez az elhatározás, amikor egy hirtelen ötlettől vezérelve elektromérnök szeretett volna lenni. Ekkor az édesanyja lépett közbe, mondván: aki tíz évig állatorvosnak készül, az az is lesz. Így aztán Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen folytatta tanulmányait.

A diploma megszerzése után 2000-ig Tolnán éltek közgazdász feleségével, ám mivel mindketten Szekszárdon dolgoztak, átköltöztek a megyeszékhelyre. A Tolnavet Kft.-t 1994-ben alapították meg, amely mára a 350 munkavállalót foglalkoztató, 25 milliárd forintos árbevételt elérő Tolnagro Állatgyógyászati Kft.-vé nőtte ki magát.

Három gyermekük született. Fiuk a napokban értesült arról, hogy felvételt nyert az Állatorvostudományi Egyetemre. Vele kapcsolatban dr. Varga József megjegyezte, hogy a fiú Tolnára, Rottler Antalhoz járt kémiára, aki annak idején neki is sokat segített, és sajátos gondolkodásmódot mutatott neki. Tizenhat éves ikerlányai közül az egyik szintén az állatorvosi pálya iránt érdeklődik, míg a másik inkább a turisztikai vonalon szeretne elindulni. A családnak három macskája és két kutyája van.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap 2018. szeptemberi számának 7. oldalán olvasható.

Közélet

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2017.11.21.

A túloldalon vannak a vízelvezető árkok

Közélet
A túloldalon vannak a vízelvezető árkok
2017.11.23.

Megújították fogadalmukat a tolnai Karitász tagjai

Közélet
Megújították fogadalmukat a tolnai Karitász tagjai
2017.11.24.

Vigyázni kell az online vásárlással

Közélet
Vigyázni kell az online vásárlással
2017.11.25.

Újabb kilenc értékkel gyarapodott az Értéktár

Közélet
Újabb kilenc értékkel gyarapodott az Értéktár
2017.11.28.

Caritas Hungarica Díjat kapott

Közélet
Caritas Hungarica Díjat kapott
2017.12.01.

Egy tolnai lelkipásztor a dallasi próféták között

Közélet
Egy tolnai lelkipásztor a dallasi próféták között
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár