Szívesen bíbelődik a munkás rézdomborítással

2019.08.15.

Legszívesebben rézdomborítással foglalkozik Eisenmayer Jenő ötvös, aki már Sárszentlőrincen érzi magát otthon. Alig több, mint tíz éve költözött ide, előtte ötven évet Budapesten élt. Párja, Oláh Erika, zománcműves. Vannak közös alkotásaik is. Kiállításuk nyílik augusztus 17-én Tolnán, a templom búcsúnapján.

– Mit keres egy budapesti ötvös, egy kilencszáz lakosú Tolna megyei faluban, Sárszentlőrincen?

Kép

– Keveset – mondja Eisenmayer Jenő. – De nem azért vagyok itt. Sosem voltam egy nyomulós, pénzhajtó, önmegvalósító alkat. Budán nőttem fel, a piaristáknál érettségiztem 1974-ben, aztán beadtam a jelentkezésemet a továbbtanuláshoz, három helyre. Megjelöltem a képzőművészeti főiskolát, mivel a bátyám festőművész volt, s én is jártam rajzkörökbe. Emellett érdekeltek az állatok, a természet, így egy mezőgazdasági főiskolát is beikszeltem. Plusz, a biztonság kedvéért – ha se ide, se oda nem vennének fel –, egy érettségihez kötött szakmát, az ötvöst. Fémdomborításokat már tizenévesen készítettem, a saját szórakozásomra, nem hittem, hogy ennek még egyszer az életben hasznát veszem. És mit ad Isten? Ebből élek negyven éve. Sárszentlőrincre a válásom után költöztem, 10-11 éve. Oláh Erika zománcműves a párom.

– A főiskolai felvételik ezek szerint nem jöttek össze.

– Ellazáztam a dolgot. Mivel a szakmai felvételik korábban voltak, mint a felsőoktatásiak, és engem már felvettek ötvösnek, lementem lustába. Biztos kapaszkodót éreztem, nem erőltettem a felkészülést, aminek meg is lett az eredménye, vagy inkább: eredménytelensége. Bekerültem a pénzverdébe, kitanultam az ezüstművességet, belekóstoltam az aranyművességbe, a Szakma Kiváló Tanulója versenyen, 1976-ban második helyezést értem el. Később kereskedői végzettséget is szereztem, és részint ékszerboltosként, részint ékszerkészítőként, -javítóként dolgoztam. Még a Sugárban is voltam ékszerüzletvezető-helyettes. Ez a szakma úgy működik, hogy bedolgozunk egymásnak. Mert van, aki ehhez, van, aki ahhoz ért jobban, van, aki ilyen, van, aki amolyan géppel, speciális szerszámmal rendelkezik. Most is kapok még Pestről kisebb megbízásokat.

Szöveg és fotó: Wessely Gábor

A teljes cikk a teol.hu portálon olvasható.

Kultúra
2018.09.21.

Három éve őrölnek a MAG-Házban

Kultúra
Három éve őrölnek a MAG-Házban
2018.09.22.

Fotók és festmények díszítik a falakat

Kultúra
Fotók és festmények díszítik a falakat
2018.09.29.

Móka és kacagás a tolnai Gesztenyéskert Óvodában

Kultúra
Móka és kacagás a tolnai Gesztenyéskert Óvodában
2018.10.04.

Jól szeretni és szívből megbocsátani

Kultúra
Jól szeretni és szívből megbocsátani
2018.10.18.

Tolnai iskola lett a legkreatívabb

Kultúra
Tolnai iskola lett a legkreatívabb
2018.10.18.

Színérzékeny festők és egy mennydörgő kép

Kultúra
Színérzékeny festők és egy mennydörgő kép
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár