Ha nem hívják haza, marad Franciaországban

2016.07.19.

Alfortville-Tolna | Húsz éve él Franciaországban a Tolnáról indult világklasszis kézilabdakapus, Meksz Anikó, aki idén is Magyarországon, elsősorban Tolnán tölti a nyarat.

A vb-ezüstérmes, olimpiai bronzérmes, KEK-győztes hálóőr az atlantai olimpia után igazolt Franciaországba, ahol még hat évig játszott. A kézilabdától az aktív játék befejezése után sem szakadt el. Egy Párizshoz közeli városban, Alfortville-ben immár tizennégy éve vezeti a kézilabda klubot, az általa kidolgozott szakmai modell alapján. Az egyesületnek számos csapata van, a négyévesektől a felnőttekig, férfi és női gárdák egyaránt. A jellemzően fiatal amatőrökből összerakott felnőtt női csapat továbbra is a nemzeti bajnokságban szerepel. Ezt a gárdát Anikó edzi, de az egész klub szakmai irányítását ő fogja össze. A megyei és a területi kézilabda szövetségnél is van tisztsége és rendszeresen vezet is mérkőzéseket, férfi és női meccseket egyaránt.

Kép

Meksz Anikó itthon és Franciaországban is jól érzi magát, de egy jó ajánlat esetén hazaköltözne (Fotó: Mártonfai Dénes)

Érdeklődésünkre elmondta, hogy nem történt különösebb változás az életében az elmúlt időszakban. Franciaországban rengeteget dolgozik, de évente kb. három hónapot pihenni is tud, ilyenkor általában hazajön. A végleges hazatérésnek természetesen valamilyen komolyabb szakmai feladat lenne a feltétele, ám ilyen ajánlatot változatlanul nem kapott. Egyelőre tehát biztosan marad Franciaországban, ahol egyébként is jól érzi magát.

Anikó magától értetődően követi a magyar vonatkozású sporteseményeket. A Veszprém hatalmas előnyről elvesztett BL-döntőjét is nézte, és a kilencgólos vezetésnél bemondta, hogy ki fognak kapni a magyarok. Úgy véli, megint bebizonyosodott, hogy egy meccsen végig kell koncentrálni, egy kicsit sem szabad úgymond szórakozni. A Győr elbukott BL-fináléjával kapcsolatban megállapította, hogy a román csapat is nagyon jó volt, és a Győr talán egy kicsit félvállról vette őket.

Kép

Anikó a futball történéseit is figyelemmel kíséri. Európa-bajnoki meccset a helyszínen nem nézett meg, mert - a novemberi párizsi terrortámadás árnyékában - inkább elkerüli a kockázatot hordozó eseményeket. Ugyanakkor azt mondja, az ő környékükön biztonságban érzi magát.

Magyar bajnoki focimeccset nem néz, de a magyar válogatott Eb-n nyújtott teljesítménye előtt ő is fejet hajtott. Ahogy őt is megérintette a magyarok legalább néhány napra történő egységbe kovácsolódása, amit a válogatott teljesítménye váltott ki. - Akárhogy is van, de a sport révén tényleg sok mindent meg lehet oldani - állapította meg.

2016. július 18. S. K.

Sport
2017.07.03.

Maraton EB / Ponte de Lima

Sport
Maraton EB / Ponte de Lima
2017.07.15.

Megyei focibajnokság és kupa

Sport
Megyei focibajnokság és kupa
2017.07.17.

Generációk csatáztak a tolnai futballpályán

Sport
Generációk csatáztak a tolnai futballpályán
2017.08.01.

Megyei élvonal őszi menetrendje

Sport
Megyei élvonal őszi menetrendje
2017.08.04.

Búcsú / szögre akasztja a csukát

Sport
Búcsú / szögre akasztja a csukát
2017.08.24.

Eshet az eső akár hétszámra is

Sport
Eshet az eső akár hétszámra is
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár