Összesen száz ezüstplakett talált gazdára

2019.01.23.

A Tolna megye művészetéért elismerő plakettek utolsó díjátadóját kedden este rendezték Tolnán, a MAG-Házban.

Húsz év alatt összesen száz elismerő plakettet adományozott Tolna megyei, vagy a megyéhez kötődő alkotóknak, művészetpártolóknak a díj három tolnai kötődésű civil alapítója: a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége tolnai csoportja, a „Kézjegy” Tolnai Tollforgatók Klubja és a Bárka Művészeti Szalon. Ahogy a keddi díjátadón elhangzott: a két évtizeddel ezelőtti vállalást teljesítették, méghozzá úgy, hogy az elismeréseknél csakis az emberi-művészi értékek nyomtak a latban, gazdasági-politikai szempontok nem.

Kép

Képünkön: Till Jánosné (balra) viseletkészítőnek hagyományőrző kézműves tevékenységéért adták át az ezüstplakettet

Az utolsó ünnepélyes alkalmat a tavalyi előadóművész-díjazott, a Szekszárdi Gitárkvartett műsora foglalta keretbe.

Till Jánosné viseletkészítőnek hagyományőrző kézműves tevékenységéért adták át az ezüstplakettet. Elsősorban sváb viseletbe öltöztetett babáiról ismert kismester. Korhű, kicsinyített másolatokat készít különféle népviseletekről. Jelenlegi készlete harminc falu hatvan babájából áll. Keresztszemes öltésű, varrott képeket is készít.

Rács Róbert fazekas sokrétű tárgyalkotói munkásságáért, figurális edényeiért érdemelte ki az elismerést. Sárközi és óbányai edényeket készít. Legszívesebben a művészi értékű, figurális edényekkel foglalkozik. 2002-ben megkapta a Népi Iparművész címet. A fazekasság megmaradásáért, érdekérvényesítéséért közéleti funkciókat is vállal.

A Kapos Táncegyüttesnek a hazai és külföldi fellépéseiért, a népi tánckultúra megőrzéséért ítélték oda a plakettet. Az együttest 1956-ban alapították. A jelenlegi vezető 1992 óta Nyári Éva. Rengeteg hazai és külföldi fellépés áll a hátuk mögött, számos hazai és nemzetközi elismeréssel büszkélkedhetnek. Repertoárjukon sárközi, somogyi, alföldi, szatmári, erdélyi és moldvai táncok szerepelnek.

Bognár Cecil kultúraközvetítő kulturális szervezői, előadói és kórusvezetői tevékenységéért vehette át a kitüntetést. Tanítóként, népművelőként, énekesként, tárogatósként, kórusvezetőként is ismert. A Decsi Hagyományőrző Férfi Kórus és a Váraljai Népdalkör művészeti vezetője. A Magyar Kultúra Lovagja.

Makay Tamás építész, művészetpártolónak a művészek menedzseléséért, a Miszla Art kortárs gyűjtemény létrehozásáért járt a díj. Rendbehozott Miszlán egy romos kúriát, és a megye egyik legjelentősebb művészeti centrumává fejlesztette felesége, Makayné Pál Berta közreműködésével. Évente mintegy száz művész fordul meg náluk különféle programokon.

Lehet, hogy mégis lesz folytatás

Az elismerő plakettek átadása után a korábbi díjazottak nevében Rühl Gizella adott át Könyv István János által készített emléklapot az alapító szervezetek vezetőinek, dr. Saramó Mártának, Wessely Gábornak és Lönhárd Ferencnek. Ezután a saját maga nevében egy-egy – Tolna megyei Petőfi-emlékhez köthető – grafikával köszönte meg az alapítók két évtizedes, áldozatos munkáját.

Szót kért Bognár Cecil is, aki egyebek mellett felvetette, hogy valamilyen formában folytatni kellene a megye művészetéért tevékenykedők elismerésének hagyományát.

Csatlakozott hozzá Makay Tamás, aki felajánlotta, hogy meghívják mind a száz díjazottat Miszlára egy összejövetelre, ahol együtt akár ki is találhatnák az esetleges folytatást.

Steinbach Zsolt

Az esemény képes összefoglalója.

 

Kultúra
2019.01.23.

Összesen száz ezüstplakett talált gazdára

Kultúra
Összesen száz ezüstplakett talált gazdára
2019.01.28.

Vers- és prózamondó fesztivál

Kultúra
Vers- és prózamondó fesztivál
2019.02.05.

Emberi teljesítményük feltétlenül tiszteletre méltó

Kultúra
Emberi teljesítményük feltétlenül tiszteletre méltó
2019.02.06.

Nem az első vetélkedője volt

Kultúra
Nem az első vetélkedője volt
2019.02.12.

A kékfestés tudománya családi hagyomány

Kultúra
A kékfestés tudománya családi hagyomány
2019.02.15.

Erőssége a szemek ábrázolása

Kultúra
Erőssége a szemek ábrázolása
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár