Valami bűzlik Tolnán! De mi?

2017.06.29.

TOLNA | A tolnai szennyvíztelep üzemeltetője elkötelezett abban, hogy orvosolja a létesítmény okozta szaghatást – hangzott el a tolnai városházán tartott egyeztetésen.

Mint arról korábban beszámoltunk, Tolnán évtizedeken keresztül problémát jelentett a szennyvíztelepi szag. A tervek szerint a környezetszennyezés megszüntetése mellett ezt a gondot is megoldotta volna az a több mint kétmilliárd forintos beruházás, amelynek során korszerűsítették, átalakították a telepet. A 2014 őszi átadás után egy ideig meg is szűnt a bűz, ám azóta a város egyes területein ismét igen zavaróvá vált a szag, amely sokak szerint a korábbinál is kellemetlenebb.

A májusi testületi ülésen a szennyvíztelepet üzemeltető cég, az ERÖV Zrt. vezetője a polgármester kérésére részletesen beszámolt arról, milyen intézkedéseket tesznek a probléma orvoslására. Ezek az információk több médiumban is megjelentek, ezzel együtt a témában – civil szervezésben – lakossági fórumot hívtak össze múlt péntekre a szennyvíztelep elé. Az eseményen mintegy negyvenen jelentek meg a közelben lakók közül. Az önkormányzat részéről két képviselő, Straubinger Ferenc és Sterczné Asztalos Zsuzsanna volt jelen. A helyszínen abban állapodtak meg, hogy a lakosság kérdéseit összeírják, és azokra e hét elején, a városházán adnak választ a szakemberek.

Kép

A korszerűsített tolnai szennyvíztelepet 2014-ben adták át, a bejáráson részt vettek a könyékbeli polgármesterek is (Fotó: Mártonfai Dénes)

Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a városházi egyeztetésen ott volt az ERÖV Zrt. vezérigazgatója, Artim Andrásné és a cég műszaki vezérigazgató-helyettese, Katona Ferenc, illetve a lakossági fórum kezdeményezője, továbbá a fórumon részt vett két képviselő, valamint a polgármester mellett Ezerné dr. Huber Éva jegyző és Berta Zoltán alpolgármester.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a probléma felmerülése óta folyamatosan egyeztetnek az üzemeltetővel, az ERÖV Zrt. pedig a kezdetektől konstruktívan áll a kérdéshez, jóllehet a problémáért nem az üzemeltető és nem az önkormányzat a felelős.

A lakosság által felvetett kérdésekre válaszolva az ERÖV részéről elhangzott: téves az az állítás, hogy a cég semmit nem tett a bűzhatás csökkentéséért. Az üzemeltető a probléma megjelenése óta keresi, hogy mi okozza a gondot, illetve teszteli azokat a beavatkozási lehetőségeket, amelyekkel csökkenteni lehet a szaghatást. Eddig például négy különféle adalékanyag alkalmazását próbálták ki. Gyors változást ugyanakkor nem lehet elérni, tekintve, hogy a technológiai ciklus 24-48 nap, egy-egy beavatkozás eredményét csak ennyi idő múltán lehet lemérni.
Az üzemeltető azt is leszögezte: nem csupán tüneti kezelésre törekednek, hanem a probléma kiváltó okát szeretnék megszüntetni. Az egyik legfőbb gond, hogy a távolabbi településekről Tolnára érkező szennyvíz a kívánatosnál jóval több időt tölt a vezetékben és ott bomlásnak indul. Ennek kivédésére – a május végi testületi ülésen elhangzott tájékoztató szerint – szellőztetőberendezést építenek be két, Tolnától távolabb levő átemelőbe. Az egyiket a múlt héten üzemelték be, a másik készülék beszerelésére egy-két héten belül sor kerül. Ezek pozitív hatása, tekintettel a technológiai ciklus hosszára, a későbbiekben fog jelentkezni.

Nyílt nap lesz

A tapasztalatok szerint az eddigi változtatások nyomán a korábbinál ritkábban, illetve a város kisebb területén jelentkezik a bűz. Azzal együtt, hogy nyilvánvalóan a telep közelében lakók vannak a leginkább kitéve a szaghatásnak, ami a telep közelében a legerősebb. Artim Andrásné hangsúlyozta: cégük elkötelezett a gond orvoslását illetően, addig keresik a megoldást, amíg meg nem szüntetik a problémát. Reményét fejezte ki, hogy az ősz folyamán, a tolnai szennyvíztelepen tartandó nyílt napon az elért eredményekről részletes tájékoztatást tud majd nyújtani.

2017. június 28. Steinbach Zsolt

Közélet
2017.10.21.

Közösek a textilgyári szép emlékek

Közélet
Közösek a textilgyári szép emlékek
2017.10.24.

Városi megemlékezés
Október 23.

Közélet
Városi megemlékezés
Október 23.
2017.10.25.

Klasszikus kézműves kisüzemet működtet

Közélet
Klasszikus kézműves kisüzemet működtet
2017.10.31.

Halloweenre hangoltak Tolnán

Közélet
Halloweenre hangoltak Tolnán
2017.11.01.

Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök

Közélet
Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök
2017.11.06.

Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta

Közélet
Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár