Vezéregyéniség a konyhában

2017.03.09.

RÜGYFAKADÁS - Éliás Bettina tehetséges szakács

Egy tolnai lány a szekszárdi vendéglátó középiskola végzőseinek legjobbja. Hamarosan szakmai versenyeken is indul.
Nem is tudja Éliás Bettina, hogy milyen szerencsés. Kortársai, a végzős tizenkettedikesek többsége még vacillál, némelyiküknek meg fogalma sincs, hogy merre induljon, milyen pályát válasszon. Ő viszont mindenféle szülői, rokoni ráhatás, erőltetés nélkül rátalált a mesterségére. Szakács lesz.

Kép

Otthon, hétvégéken többnyire már Éliás Bettina főz (Fotó: Gottvald Károly)

Édesanyja bolti eladó, édesapja mezőőr, nővére tanítónő. A főzés iránti szeretet, a főzéshez való tehetség a semmiből jött - ahogy a legnagyobb költőknél a rímfaragási képesség.

Mesterszakács szeretne lenni

Kislány korában szívesen segédkezett otthon a konyhában, s mára változott a szereposztás. Bettina főz, a járulékos feladatok - előkészítés, mosogatás - édesanyjára maradnak. A szekszárdi középiskolában is ugyanilyen vezéregyéniség. A főzési gyakorlatokon tizenketten vesznek részt, s általában ő osztja szét a tennivalókat, vállalva, elvégezve a munka dandárját.
Szakács és pincér végzettséget szerez. Az idén érettségizik, aztán még egy évet ráhúz a technikusi képesítésért. Idővel mesterszakács szeretne lenni, mint oktatója és példaképe, a szintén tolnai Manzinger László.

Gyakorlat és érzék

A tehetség: isteni adomány. Egy szakma mesterfogásinak elsajátítása: szorgalom és hozzáállás kérdése. Tehetség és szorgalom. Ha valakiben mindkettő megvan, az az igazi. Abból lesz jó színész, jó szobrász, jó ételköltemények készítője.
Éliás Bettina nem egy stresszelős alkat. Ha megkapja a feladatot, nekiáll és elvégzi. Nem sokat méricskél; érzéke van ahhoz, hogy miből mennyi kell három, hat, tíz vagy húsz személynek. Persze a szakirodalomban is otthon van; gyűjti és gyakran forgatja a szakácskönyveket.
Az iskolában elkészített ételek többségét hét végén otthon is megfőzi. Ez is egyfajta gyakorlatszerzés.
Indult a felkészítése egy könnyű levessel, s lassacskán eljutottak a kijevi csirkemellig. Sütni is szeret. Kuglófot és Fekete-erdő tortát is tett már a család asztalára.

Érdemjegyei szép, pocakos ötösök, és a nyári gyakorlatai is kitűnően sikerültek. Egyik évben a faddi D&K Panzióban, másik évben a tolnai Galéria Étteremben dolgozott.

Miután megszerezte a végzettséget, szakmai versenyeken is bizonyítani akarja a tudását. A televíziós műsorkínálaton is látszik, hogy a gasztronómia egyre nagyobb teret nyer. S aki magas fokon műveli a fakanálforgatás tudományát, azt nem kerüli el a siker.

Wessely

Közélet
2017.10.21.

Közösek a textilgyári szép emlékek

Közélet
Közösek a textilgyári szép emlékek
2017.10.24.

Városi megemlékezés
Október 23.

Közélet
Városi megemlékezés
Október 23.
2017.10.25.

Klasszikus kézműves kisüzemet működtet

Közélet
Klasszikus kézműves kisüzemet működtet
2017.10.31.

Halloweenre hangoltak Tolnán

Közélet
Halloweenre hangoltak Tolnán
2017.11.01.

Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök

Közélet
Nem büntettek, ajándékot adtak a rendőrök
2017.11.06.

Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta

Közélet
Jobb a bajt megelőzni, mint szenvedni miatta
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár