Horgászat | Kerülő utakon lehet lemenni a vízpartra

2020.01.12.

Van, amit a tulajdonos megtehet, van, amit nem

Kötelesek-e a vízparti telkek tulajdonosai helyet biztosítani a horgászoknak? Egy tolnai olvasói panasz kapcsán jártuk körbe e kérdést.

A holtág nem megközelíthető. Egyik tolnai olvasónk, Bak József jelezte ezt, aki régóta jár pecázni, de mostanában csak különböző kerülő utakon tud lemenni a vízpartra.

A Gutai-kúriával átellenben lévő szakaszról van szó, Fadd és Tolna között. Parcellakiosztás történt ott, és az új tulajdonosok lekerítették a lejárót, és birtokba vették a partot is.

Kép

– Azon a részen, a Pipiliget térségében régebben három lejáró is volt – panaszolja Bak József –, már kettőt lekerítettek, egyre jobban kiszorítva a horgászokat. Ez legalább ötven embert érint. Szerintünk a lejárást is biztosítani kellene, és el kéne hagyni egy sávot a medernél, hogy árvíz esetén a vízügy gépei közlekedhessenek. S ahol azok elférnek, ott a horgászok is. De az új gazdák egészen a partig kerítenek, kivágják az öreg fákat, pusztítják a nádast.

A Tolnai Horgász Egyesület elnökéhez, Németh Istvánhoz is eljutottak ezek a hírek. Van, ami neki sem tetszik, de árnyaltabban fogalmaz.

– Az eladott területek új gazdáinak joguk van kerítést építeni – mondja. – Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy véget ért az az idő, amikor a korábbi tulajdonosok szívességből átengedték a földjükön a horgászokat. A vízparti sáv szabadon hagyására tudtommal nincs minden hazai tóra és folyóra vonatkozó egységes szabályozás. Arra viszont senkinek nincs joga, hogy a Natura 2000-es védelem alatt álló területet saját ötleteinek megfelelően alakítsa át: egészen a vízig kerítsen, nádast irtson, markológéppel földet mozgasson, csónakbeállót építsen. Ez ellen fel kell lépni!

A város alpolgármestere, Berta Zoltán is ismeri a helyzetet. Ő is ugyanerre a kettősségre mutat rá: van, amit megengedhet magának egy vízparti telektulajdonos, és van, amit nem.

– Sokat foglalkoztam a tolnai holtágrendszerrel – tájékoztat –, legtöbbet a 2016-ban készített intézkedési terv kapcsán. A lényeg az, hogy nem köteles a tulajdonos se lejárást biztosítani, se vízparti sávot meghagyni közösségi használatra. A város tulajdonában lévő szakasz használható, a többi a telektulajdonosok hozzáállásán múlik.

Sok horgászt vonz a tolnai holtág, de lehetőségeik az utóbbi időben beszűkültek

Ami a városé

A város alatti Duna-ág két partján mintegy 30 kilométernyi szakasz van tolnai közigazgatási területen, s ebből mindössze hatszáz méter önkormányzati tulajdon: a bogyiszlói hídtól az úgynevezett Stern-telepig. Azt bárki használhatja, közösségi rendezvények helyszínéül szolgál, ott a nemrég létesített szabadidő park, a kajakház, a szabadtéri színpad, lehet főzőcskézni és persze horgászni is. A többi partszakasznál annyi a követelmény, hogy az esetleges árvízvédelmi feladatok elláthatók legyenek, de horgászok által szabadon használható parti sáv meghagyása nem előírás.

Wessely Gábor

Közélet
2019.02.25.

Évet zártak és új esztendőt indítottak

Közélet
Évet zártak és új esztendőt indítottak
2019.02.26.

Az oktató gyűjtőmunkát is végez

Közélet
Az oktató gyűjtőmunkát is végez
2019.02.27.

Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért

Közélet
Közösen folytatnák Tolnáért és Mözsért
2019.03.05.

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

Közélet
Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
2019.03.05.

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Közélet
TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!
2019.03.12.

Élnek a testvérvárosi kapcsolatok

Közélet
Élnek a testvérvárosi kapcsolatok
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár