Nyugdíjasként valósítja meg gyermekkori álmát

2020.02.25.

Szabó Bertalan hetvenéves. Rajzait már több kiállításon bemutatta. Nyugdíjba vonulása előtt egészen mással foglalkozott: egy szekszárdi ipari üzem cégvezetője volt.

Várdombon nőtt fel, aztán Szekszárdra költözött, s jelenleg Tolnán él a JAKO Kft. volt cégvezetője, Szabó Bertalan. A hetvenéves férfi, aki 2014-ben vonult nyugdíjba, visszatért gyermekkori kedvteléséhez, a rajzoláshoz. Egészen jó portrékat készít, már több kiállításon bemutatta alkotásait: Szekszárdon, Tolnán és Várdombon.

A több mint négyszáz dolgozót foglalkoztató fémipari vállalat működtetése teljesen lekötötte az energiáit. S hogy nyugdíjasként nehogy „tevékenységhiánya” legyen, képzőművészeti önképzésbe kezdett.

Kép

Szabó Bertalan nyugdíjba vonulása után kezdett el rajzolni. Portréit már több kiállításon is bemutatta Fotó: Wessely Gábor

– Tízgyerekes családból származom – meséli –, úgyhogy szó sem lehetett arról, hogy művészkedjek; szakmát kellett tanulni. Osztályelső voltam rajzból, de ez nem hatott meg senkit. Villanyszerelő lettem. Dolgoztam a Mezőgépnél, illetve annak elődjénél a gépjavító vállalatnál, aztán jött az AKO, s annak utódcége a JAKO. Elérkeztek a nyugdíjas évek. Szeretem én a nyugalmat, a szemlélődést is, de alapvetően nem vagyok ücsörgő alkat. Valami kreatív tevékenységre vágytam. A lányomtól és a fiamtól is kaptam rajzoláshoz, festészethez alkalmas eszközöket, készleteket. Sokat tanultam a faddi alkotótól Ódryné Horváth Krisztinától. Tulajdonképpen az ő biztatására kezdtem komolyan venni ezt a dolgot, bújni a szakkönyveket, tökéletesíteni a technikát, és kiállítani.

Egyelőre csak ceruzarajzokból áll Szabó Bertalan kollekciója. A festészetet egy következő lépcsőfoknak tekinti, abba majd később kóstol bele.

Sport és zene

Tartalmas nyugdíjas évekre vágyik Szabó Bertalan. A képzőművészet mellett érdekli a zene, és sportol is. A hetedik ikszen túl is rendszeresen focizik. Futni világéletében szeretett, s bár soha nem akart élsportoló lenni, jó eredményeket tudhatott magáénak. Katona korában 10,5 másodperc alatt futotta le a százat.

A német tulajdonos jobb keze volt

Várdombon született 1950-ben Szabó Bertalan. Dolgozni, 1967-ben a Szekszárdi Mezőgazdasági Gépjavító Vállalatnál kezdett, aztán a Mezőgéphez került. Munkaügyi, munkavédelmi, személyzeti területen dolgozott. Onnan ment át az Adam Mathias Koch által alapított AKO Kft.-hez, ügyvezetőnek, 1998-ban. Feladata volt többek között a hatóságokkal való kapcsolattartás, hiszen a német tulajdonos nem tudott eligazodni a magyar jogszabályok között. A társaság 2001-ben átalakult, s a JAKO Kft.-nek már ő lett a cégvezetője, 2014-es nyugdíjazásáig. Főként fémmegmunkálással foglalkoztak. Családjával 1974-től 1998-ig élt Szekszárdon. Jelenleg Tolnán lakik a feleségével. Két gyermekük és négy unokájuk van.

Wessely Gábor

Kultúra
2019.07.10.

Egyházzenei kategóriában is „dicséretes” teljesítmény

Kultúra
Egyházzenei kategóriában is „dicséretes” teljesítmény
2019.07.14.

Laki Erzsébet jubileumi kiállítása nyílt meg

Kultúra
Laki Erzsébet jubileumi kiállítása nyílt meg
2019.07.17.

Tolnai tollforgatók a Duna-korzón

Kultúra
Tolnai tollforgatók a Duna-korzón
2019.07.29.

Kézművesség | Szakkör van, utánpótlás nincs

Kultúra
Kézművesség | Szakkör van, utánpótlás nincs
2019.07.30.

Huszonnyolc éve tart a két kórus barátsága

Kultúra
Huszonnyolc éve tart a két kórus barátsága
2019.07.30.

Nem tartozik a tévé előtt ücsörgő nyugdíjasok közé

Kultúra
Nem tartozik a tévé előtt ücsörgő nyugdíjasok közé
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár