Országos tanulmányi versenyt nyert

2017.05.10.

RÜGYFAKADÁS | Tóth Csongor politikai vagy gazdasági elemzőként képzeli el a jövőjét

Egy tolnai fiatalember, Tóth Csongor lett az első helyezett az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV)  történelem tantárgyból. Sikere nem előzmény nélküli, hiszen több rangos verseny országos döntőjében bizonyított már. A történelemmel pedig hosszú távon számol, de nem, mint pedagógus. Politikai vagy gazdasági elemzőként képzeli el a jövőjét.

– Még alsó tagozatban volt az olvasmányok között egy történelmi témájú írás, ami Mátyás királyról szólt. Azt hiszem ez az első emlékem, amely a történelemmel kapcsolatos, bár már óvodásként kaptam egy könyvet a török korról – kezdte Tóth Csongor. Ám az is gyorsan kiderül, hogy a történelem iránti érdeklődését nem ez alapozta meg, inkább csak fokozta benne. A szekszárdi Garay János Gimnázium Tolnán élő 11. évfolyamos diákja elmondta, mindig is érdekelte történelem, a régebbi korokat bemutató filmek, könyvek. A Wosinsky Mór Általános Iskolában tanult, és amikor tantárgyként is találkozott a történelemmel, egyértelművé vált számára, hogy ez a kedvenc. Legkedveltebb korszakai közé tartozik a római császárok kora, a XVIII. század és benne a francia forradalom, illetve a modernkor.

KépCsongor OKTV elsősége nem a szerencsés múlott, hanem a széleskörű tudásán

Minden évszázadnak más a színe

Úgy véli, az összefüggések a fontosak, nem az évszámok, azok csak támpontokat adnak. Azt kell látni, hogy az egyes évszámok miként viszonyulnak egymáshoz. Ám ha dátumokról van szó, Csongor nem csupán számokat lát, ugyanis mint mondta, ösztönösen színeket társít az egyes évszázadokhoz. Példaként elárulta, hogy az 1300-as évek számára pirosak, az 1200-as évek zöld árnyalatúak, míg az 1100-as évek fehérek. Szerényen ugyan, de azt is bevallotta, hogy történelemből kevesebb felkészülésre van szüksége, mint más tantárgyakból. De ez sem akadálya annak – még ha időnként be is csúszik egy-egy négyes –, hogy a tanévek végén rendre kitűnő bizonyítványt vehessen a kezébe.

A történelmen kívül más tantárgyak versenyein is próbára tette már magát. – Kilencedikben egyszer kémiából indultam. Tanulságos volt – mondta Csongor, éreztetve, hogy a humán terület jóval közelebb áll hozzá. Ugyanakkor földrajzból egy országos tizenhatodik helyezést is magáénak tudhat, illetve korábban egy orosz irodalmi csapatversenyen is szép eredményt ért el társaival. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) „kistestvérének” tekinthető, a 9-10. évfolyamosok legrangosabb hazai történelem versenyén, a Savarián szintén bizonyított már, és mindkét évben a legjobb tíz között végzett. OKTV-n most indult először – kora alapján előbb erre nem is lett volna lehetősége –, és nem számított egyből győzelemre. Azt mondta, szerencséje volt, bár felkészítő tanára, Nagy László szerint ennél jóval többről, felkészültségről, széleskörű tudásról van szó.

A döntőben volt a legjobb

A több fordulós verseny első körében gimnáziumi ismereteikről adtak számot az indulók. Ezt később egy négyórás esszéírás követte, az újabb fordulót pedig egy harminc oldalas pályamunka megírása jelentette, amelynek hivatkozása minden szigorú szakmai követelménynek megfelelt. Csongor Mária Terézia jobbágyrendeletéről, annak kölesdi és hőgyészi vonatkozásairól írt. Az első három forduló eredményei alapján végig a második helyen állt, az elsőséget az utolsó megmérettetésen nyújtott teljesítményével vívta ki. A döntőbe már csak harminc diák kapott meghívást. Ott először meg kellett védeniük a beadott dolgozatukat, majd a kihúzott tételből kellett felelniük. Csongor esetében a téma II. József felvilágosult abszolutizmusa volt. Tanára szerint bármelyik tételt húzhatta volna, tanítványa mindegyikről magabiztos tudással beszélt volna.

Biztos a felvételi

Az OKTV első helye egyben maximális többlet pontot is jelent Csongor számára a jövő évi felvételinél. Arról, hogy pontosan milyen irányba indul el, még nem hozott végleges döntést. Az azonban biztosnak látszik, hogy történelemtanár nem szeretne lenni. Tudását szívesebben hasznosítaná politikai vagy gazdasági elemzőként. A jövőjét nyelvtudással is igyekszik megalapozni. Nemrégiben tett osztályozó vizsgát németből, így hamarosan leteszi az előrehozott érettségit is az idegen nyelvből, emellett pedig angolul is tanul, és azzal is jól boldogul. Régebben focizott és íjászkodott, de ezekkel mostanra felhagyott. Szabadidejében szívesen kerékpározik, valamint történelmi témájú írások után kutat az interneten.

Hanol Erzsébet
Fotó: a szerző felvétele

Kultúra
2018.04.22.

Nívódíjat kapott a kamara csoport

Kultúra
Nívódíjat kapott a kamara csoport
2018.04.28.

"Zöld” programok a világnap apropóján

Kultúra
"Zöld” programok a világnap apropóján
2018.04.30.

Csuhé, ami gyógyít és gyönyörködtet

Kultúra
Csuhé, ami gyógyít és gyönyörködtet
2018.05.04.

Püspök áldotta meg a gimis sportpályát

Kultúra
Püspök áldotta meg a gimis sportpályát
2018.05.05.

Vendégségben - álom luxuskiviteleben

Kultúra
Vendégségben - álom luxuskiviteleben
2018.05.10.

Nyugodt légkörben zajlott le az érettségi

Kultúra
Nyugodt légkörben zajlott le az érettségi
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár