A zenével könnyen lehet adni

2017.08.10.

RÜGYFAKADÁS Kolozsvári Gábor, a szerény harsonás

Kolozsvári Gábor jövőre szerzi meg alapdiplomáját a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán. Előadó-művészet, klasszikus harsona szakirányon fog végezni, utána a mesterképzés, majd a művésztanárrá válás a cél. Gábor eddigi életútja stációiról beszélt lapunknak.

Kezdetek

Családommal 2002-ben költöztünk Tolnára. Édesanyám azt mondta nekem és két öcsémnek: vagy sportoljunk, vagy zenéljünk. Az utóbbit választottuk, pedig nem volt előttük családi minta. Trombitás lettem, mert az akkori fúvós tanár – Kiss László – épp arra ment a folyosón, megnézte a fogsoromat és közölte: – Te jó leszel trombitásnak. – Pedig én hegedülni szerettem volna. 2-3 év elteltével elkezdett nem szólni a hangszer, tanárom újat választott számomra. Sírva vittem haza a kapott tenorkürtöt, amelyet eleinte kínszenvedés volt megszólaltatni.

Kép

Sokan örülnének, ha Kolozsvári Gábor tanárként térne vissza a tolnai zeneiskolába. Fotó: Németh István

Fúvószenekar

Kamaracsoportokban kezdtem játszani, majd 2006 őszén az újjáalakult fúvószenekarban, Hepp Attila irányításával. Először nem nagyon érdekelt a zene, de a zenekar nagyon fontos volt. Ez volt az első igazi együttes, amiben játszottam. 2010-től már Pakson is, a Roger Schilling fúvószenekarban, amely szintén nagy iskola volt nekem. Közben filmzenék kottáit kezdtük játszani Koller Gergővel.

14-15 évesen kitaláltam, hogy zenei pályán kéne továbbmennem, de nem mertem mondani senkinek, aztán Gergő miatt bátorodtam fel, aki szintén ezt tervezte. Tanárunk örült, de leültetett minket és elmondta, mivel jár ez: teljes életmódváltással, sok áldozattal és lemondással. Egy hónap gondolkodási idő után döntöttünk. Magyarországon tenorkürttel nem lehet továbbtanulni, ezen a hangszeren harsonások szoktak játszani. De a zeneiskolában harsona nem volt, ezért tenorkürtön gyakoroltunk trombitás anyagokat. Az érettségi évében jártam meghallgatásokra Veszprémbe, ekkor volt az országos rézfúvós verseny is. Volt cél, amiért lehetett küzdeni. A pécsi területi válogatót megnyertem. Hazafelé Hepp Attila megmondta, mit fogok játszani a döntőben: Oskar Böhme F-moll trombitaversenyének első tételével szoros küzdelemben lettem második. A díjátadón a zsűri elnöke megerősített elhatározásomban, természetesnek tartotta, hogy zenei pályára megyek.

A teljes cikk a Tolnai Hírlap ez évi 8. számában olvasható.

Kultúra

Tolnai Hírlap

A legújabb és az eddig megjelent összes szám.

Tolnai Hírlap
2018.02.24.

Mesék, illatok, ízek Bangkoktól Chiang Maig

Kultúra
Mesék, illatok, ízek Bangkoktól Chiang Maig
2018.02.25.

A színházi varázs szerelmes rabja lett

Kultúra
A színházi varázs szerelmes rabja lett
2018.03.04.

Találkozó a varázslatos hangszer jegyében

Kultúra
Találkozó a varázslatos hangszer jegyében
2018.03.05.

Tájékoztató az általános iskolai beiratkozásról

Kultúra
Tájékoztató az általános iskolai beiratkozásról
2018.03.06.

Átadták a Tolnáról szóló rövidfilmek jogait

Kultúra
Átadták a Tolnáról szóló rövidfilmek jogait
2018.03.07.

Nyugdíjasok, akik soha nem lesznek öregek

Kultúra
Nyugdíjasok, akik soha nem lesznek öregek
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár