Nem feltétlenül látványos a munkájuk

2016.06.21.

Júliustól lovas polgárőrök járják a város utcáit

Tolna | Júliustól lovas polgárőrök is teljesítenek szolgálatot a tolnai polgárőrségnél. Az idén jubiláló civil szervezet további, a rend iránt elkötelezett jelentkezőket vár tagjai közé.

Kép

Polgárőrök két lóval a mözsi utcán: elöl ifj. Virág József, mögötte dr. Szilák Mihály és Schubert János (Fotó: Makovics K.)

Hamarosan előfordulhat, hogy a tolnai polgárőrök magas lóról beszélnek szolgálat közben. Mindez azonban átvitt értelemben nem, csak a szó szoros értelmében fordulhat elő. Dr. Szilák Mihálytól, a Tolnai Polgárőrség Közhasznú Egyesület elnökétől ugyanis megtudtuk: a tolnai polgárőrök továbbra is társadalmi tevékenységük iránti alázattal, önzetlenül látják el a szolgálatot, amelyben egy látványos újítás is megjelenik: júliustól lovas polgárőrök is bekapcsolódnak a munkába.

Tapasztalt lovasok az új polgárőrök

A két új lovas polgárőr egyike ifj. Virág József, a Tolna-Mözsi Lovas egyesület elnöke, egyben kiváló fogathajtó versenyző. Társa Schubert János, aki civilben vadőr, és szintén tapasztalt lovas, ifj. Virág József segédhajtója. Azt mondják, eddig is figyelemmel kísérték a polgárőrség tevékenységét, és természetszeretetük, foglalkozásuk, illetve a lovassport kapcsán eddig is rendszeresen megfordultak a határban. Maguk is szembesülnek a természetkárosítással, az illegális szemétlerakással, a terménylopásokkal. Ezek visszaszorításáért polgárőrként most már többet tudnak tenni. Ez is motiválta őket.
Május végén, Hernádnémetiben végezték el az igen színvonalas lovas polgárőr tanfolyamot, és tették le a vizsgát. Évente százhúsz órányi szolgálatot kell adniuk, ami könnyedén teljesíthető számukra, hiszen a lovakat, ahogy eddig, ezentúl is járatniuk kell. Lesz, amikor fogattal közlekednek, de vannak hátaslovaik is, így lóháton is lehet majd velük találkozni.

Dr. Szilák Mihály - aki a hétvégi, 22. országos polgárőr nap alkalmából másodszor részesült országos rendőr-főkapitányi tárgyjutalomban - elmondta: egyesületük 2001-ben 33 fős alapító tagsággal indult, a létszám az utóbbi években nagyjából 20-22 fősre állt be. Az ideális csapat azonban 25-30 fős lenne, ennek megfelelően idén öt-hat új polgárőrt szeretnének soraikban tudni.

Két új emberük már van is. A polgárőrség ugyanis nemrégiben felvette a kapcsolatot a Tolna-Mözsi Lovas Egyesülettel, ennek eredményeként bővült a polgárőri létszám. A két új lovas tag elsősorban a mözsi külterületeken teljesít szolgálatot, olyan időszakokban is, amikor az időjárási és talajviszonyok miatt gépjárművel csak nehezen megközelíthető a határ.
Az idén 15 éves jubileumát ünneplő polgárőrség elnöke úgy látja, van esély rá, hogy további lovas polgárőrök is csatlakozzanak hozzájuk, a hobbi lovasok táborából, Tolnáról, Mözsről egyaránt. A lovakat ugyanis mindenképpen rendszeresen járatni kell, ha viszont ezt a lótartók polgárőrként teszik, jelentősen hozzá tudnak járulni a külterületek rendjéhez, védelméhez.

Amellett, hogy a külterületeken is többet tudnak majd mozogni, a tolnai polgárőrök nemrégiben felmérték a városban található lakatlan ingatlanokat, és címlistát készítettek az egyedül élő idősek által lakott házakról. Járőrözéseik során ezeket a helyeket gyakrabban érintik. Az általános iskolásoknak a közlekedési ismeretekkel kapcsolatos programokat, versenyeket szerveznek. A középiskolások immár a tolnai polgárőrségnél is teljesíthetik ötven órás kötelező közérdekű munkavégzésüket, ami akár a későbbi polgárőr-utánpótlás biztosításához is hozzájárulhat.

Nem feltétlenül látványos a munkájuk

A leendő polgárőröknek két feltételnek kell megfelelniük: elkötelezettek legyenek a rend irányába, illetve példás legyen a magánéletük. A szervezet döntően a helyi önkormányzat és az országos szövetség által biztosított nagyjából évi másfél milliós költségvetéséből állja az alapvető felszereléseket, a szolgálati járművek - eddig egy személyautó és két motor - üzemeltetési költségeit. A tolnai polgárőrség havonta 17 és 20 nap között ad szolgálatot. Tizenöt év alatt ez 32 ezer órányi szolgálatot jelentett, azaz évente átlagban több, mint kétezer órát. Elsősorban rendezvények biztosítását végzik, illetve a közterületek rendjét felügyelik. Munkájuk nem feltétlenül látványos, intézkedni a rendőrök jogosultak, a területen folyamatosan mozgó polgárőrök elsősorban információikkal tudják segíteni a rendőrséget. Abban, hogy az utóbbi években csökkent a bűncselekmények száma, a helyi ismeretekkel bíró polgárőrök is nagy szerepet játszottak - hangsúlyozzák rendőri vezetők.

2016. június 21. teol.hu/Steinbach Zsolt

Közélet
2017.05.30.

Város Napja - 2017

Közélet
Város Napja - 2017
2017.06.01.

Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!

Közélet
Tegyen a hátrányos megkülönböztetés ellen!
2017.06.08.

Meghívó klímastratégiai konzultációra

Közélet
Meghívó klímastratégiai konzultációra
2017.06.11.

Meg fogják találni a megoldást

Közélet
Meg fogják találni a megoldást
2017.06.15.

Villanyoszlopnak ütközött és felborult

Közélet
Villanyoszlopnak ütközött és felborult
2017.06.15.

Felszerelték az új utcanévtáblákat

Közélet
Felszerelték az új utcanévtáblákat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár