A legnagyobb tétel a bölcsőde építése

2020.03.02.

Várják a képviselőktől a fejlesztési javaslatokat

Egyensúlyban vannak a bevételek és kiadások a 2020-as önkormányzati költségvetésben is, amelyet február 13-i rendkívüli ülésén fogadott el a képviselő-testület.  

Egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város 2020. évi költségvetését. A bizottsági ülésen a költségvetési koncepció tárgyalásánál a kérdések és vélemények elhangzása mellett némi vita is kialakult, igaz, ennek elsősorban országos politikai vetülete volt, ami csak közvetetten érintette a helyi pénzügyi tervet.
Az idei büdzsé bevételi és kiadási főösszege 2,582 milliárd forint. Ebből azonban több mint 900 millió forint az EU-s forrásból megvalósuló projektek összértéke.
Az önkormányzat saját bevételei közül a legnagyobb tétel az iparűzési adó, amelyből 420 millió forintot terveznek idén. A magánszemélyek kommunális adójából 63 milliót, gépjárműadóból 33 milliót, helyiségbérleti díjból 8 milliós bevételt várnak.

Kép

Az idei beruházások között szerepel a volt laktanyában készülő játszóház is. Fotó: Pámerné Bükky Klára

Ahhoz, hogy a város saját intézményeit finanszírozni tudja, az állami támogatásokon felül több mint 300 millió forintot kell biztosítania az önkormányzatnak. Ebből az önkormányzati hivatalnak mintegy 33 millió, az intézményműködtető központnak 83 millió, az óvodáknak 112 millió, a kulturális központnak 80 millió forint támogatást ad a város az állami forráson felül. (A városi rendezvényekre összesen mintegy 27 millió forint áll rendelkezésre.) Mindezen túl a Családsegítő Központnak összesen mintegy 40 millió forintot biztosít az önkormányzat.

Erre az évre 872 millió forint értékű beruházás szerepel a költségvetésben. Ennek nagyjából fele az előző évről áthúzódó beruházás, mint többek között az idén nyáron elkészülő laktanyai játszóház, vagy a Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút építés, illetve több más kisebb tétel. A beruházások között a legnagyobb tétel az új bölcsőde építése, ami több mint 450 millió forintba kerül.

A költségvetésben 44 milliós működési tartalék szerepel, amiből 29 millió forint a céltartalék. Ebből 15 millió forintot a sportfinanszírozásra különítettek el.
A felhalmozási tartalék 48 millió forint, ebből 45 millió az általános tartalék.
Appelshoffer Ágnes polgármester a költségvetés tárgyalása során azt mondta, hogy március végéig várják a képviselők javaslatait a fejlesztési elképzelésekről. Ezek „beárazása” után áprilisban dönthet a testület arról, hogy milyen további fejlesztések valósuljanak meg a városban, a felhalmozási célú általános tartalékból. 

Kép

Az önkormányzat ebben az évben összesen 11,5 millió forintot tervez szociális ellátásokra. (köztemetés, tűzifa támogatás, létfenntartáshoz nyújtott rendkívüli, gyermekek rászorultsága esetén nyújtott rendkívüli, temetéshez, lakhatási kiadásokhoz, gyógyszerkiadásokhoz, ápoláshoz nyújtott támogatás.)

Az egyéb támogatások között szerepel egyebek mellett a német nemzetiségi önkormányzat, a családi bölcsődei szolgáltatást igénybevevők, a polgárőrség, az önkormányzati tűzoltóság, a Vöröskereszt, a Tolna VFC fejlesztési támogatása.

Önkormányzat
2019.10.09.

Döntések a szeptemberi testületi ülésen

Önkormányzat
Döntések a szeptemberi testületi ülésen
2019.10.16.

Szoros volt a verseny az önkormányzati választásokon

Önkormányzat
Szoros volt a verseny az önkormányzati választásokon
2019.10.29.

Alakuló ülés: közös munka a siker kulcsa

Önkormányzat
Alakuló ülés: közös munka a siker kulcsa
2019.11.06.

Testületi ülés 2019.
november 7. 13.30 óra

Önkormányzat
Testületi ülés 2019.
november 7. 13.30 óra
2019.12.10.

Döntések a novemberi testületi ülésen

Önkormányzat
Döntések a novemberi testületi ülésen
2020.01.11.

Önkormányzat | Döntések a decemberi testületi ülésen

Önkormányzat
Önkormányzat | Döntések a decemberi testületi ülésen
Akadálymentesített változat
HírekÖnkormányzatiKözéletiKulturálisSportKépgalériaEseménynaptár